About: Advances in pharmacotherapy of diseases of periodontal tissue and oral mucosa     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The review deals with some drugs newly available in Czech Republic and related therapeutic procedures used in the treatment of periodontal and mucosal diseases. For topical chemical inhibition of the dental plaque are dedicated octenidine, and combination of chlorhexidine with eugenol. As adjuvant chemotherapeutics in the treatment of periodontitis serve systems for antimicrobial photodynamic therapy based on the use of photosensitizers, namely toluidine blue O and methylen blue. Saturated alcohol docosanol serves in topical therapy of labial herpes. Capsaicine is selective agonist of vanilloid receptore TRPV of sensitive nerves. Qutenza has been recently used for topical treatment of neuropatic pain. It could be potentially very useful agent in the treatment of some forms of atypical facial pain. Irradiation of salivary glands results in association with its dosis in the damage of various grade of the glandular parenchyma associated with postirradiative hyposialia. Cytoprotective prodrug amifostine is recommended for the protection of the glandular parenchyma against adverse effects of therapeutic irradiation in the region of the head and neck. Spectrum of therapeutic agents useful in the treatment of periodontal and mucosal diseases raises permanently. Efficacy of their application is connected with sufficient information of proffesionals and correct and early diagnosis of the disease, as well. (en)
  • V přehledovém sdělení jsou popsána některá léčiva nověji dostupná v České republice a s nimi spojené terapeutické postupy při léčení chorob parodontu a ústní sliznice. K chemické inhibici zubního mikrobiálního povlaku je určeno antiseptikum oktenidin a kombinace chlorhexidinu s eugenolem. K adjuvantní chemoterapii parodontitidy slouží systémy pro antimikrobiální fotodynamickou léčbu, využívající jako fotosensibilizátory toluidinovou modř O a metylenovou modř. Nasycený alkohol dokosanol s antivirovým účinkem je určen pro lokální léčbu herpes labialis. Kapsaicin je selektivním agonistou vaniloidového receptoru TRPV 1 senzitivních nervů. V preparátu Qutenza se používá pro lokální terapii neuropatické bolesti. Cytoprotektivní látka amifostin je k ochraně parenchymu slinných žláz před nežádoucími účinky cytostatik a ionizujícího záření používaného při protinádorové radioterapii v oblasti hlavy a krku. Spektrum medikamentů použitelných v terapii chorob parodontu a ústní sliznice se trvale rozšiřuje. Úspěšnost jejich použití souvisí s dostatečnou informovaností odborné veřejnosti a také se správnou a včasnou diagnostikou těchto chorob.
  • V přehledovém sdělení jsou popsána některá léčiva nověji dostupná v České republice a s nimi spojené terapeutické postupy při léčení chorob parodontu a ústní sliznice. K chemické inhibici zubního mikrobiálního povlaku je určeno antiseptikum oktenidin a kombinace chlorhexidinu s eugenolem. K adjuvantní chemoterapii parodontitidy slouží systémy pro antimikrobiální fotodynamickou léčbu, využívající jako fotosensibilizátory toluidinovou modř O a metylenovou modř. Nasycený alkohol dokosanol s antivirovým účinkem je určen pro lokální léčbu herpes labialis. Kapsaicin je selektivním agonistou vaniloidového receptoru TRPV 1 senzitivních nervů. V preparátu Qutenza se používá pro lokální terapii neuropatické bolesti. Cytoprotektivní látka amifostin je k ochraně parenchymu slinných žláz před nežádoucími účinky cytostatik a ionizujícího záření používaného při protinádorové radioterapii v oblasti hlavy a krku. Spektrum medikamentů použitelných v terapii chorob parodontu a ústní sliznice se trvale rozšiřuje. Úspěšnost jejich použití souvisí s dostatečnou informovaností odborné veřejnosti a také se správnou a včasnou diagnostikou těchto chorob. (cs)
Title
  • Advances in pharmacotherapy of diseases of periodontal tissue and oral mucosa (en)
  • Nové možnosti ve farmakoterapii chorob parodontu a ústní sliznice
  • Nové možnosti ve farmakoterapii chorob parodontu a ústní sliznice (cs)
skos:prefLabel
  • Advances in pharmacotherapy of diseases of periodontal tissue and oral mucosa (en)
  • Nové možnosti ve farmakoterapii chorob parodontu a ústní sliznice
  • Nové možnosti ve farmakoterapii chorob parodontu a ústní sliznice (cs)
skos:notation
  • RIV/00179906:_____/12:10126867!RIV13-MZ0-00179906
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 154679
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00179906:_____/12:10126867
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • amiphostin; capsaicin; docosanol; chlorhexidine; octenidin; antimicrobial photodynamic therapy; oral mucous membrane; periodontal tissue (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E5E6DFCB6B98]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká Stomatologie a Praktické zubní lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 112-60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Berglová, Irena
  • Buchta, Vladimír
  • Slezák, Radovan
  • Šustová, Zdeňka
  • Paulusová, Vladimíra
  • Ryšková, Lenka
issn
  • 1213-0613
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software