About: Znamení vertikál. Církevní a náboženský život českého Slezska od středověku po první světovou válku     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The third exhibition of the Silesia cycle: People and land brings closer the ecclesiastic and religious life in a broad time frame from the Middle Ages up to the First World War. The territory of our interest is the Austrian Silesia, i.e. the areas which remained part of Czech lands after the Treaty of Berlin (1742). The exhibition has more than three hundred exhibits – paintings, graphic art, liturgical objects, art works, historic photographies, books, source materials and also other various artefacts – relating to ecclesiastic and religious life in the particular region. The exhibition provides space for meeting and intersection of “working fields” of art history, archaeology, ethnography, museology, archival science, librarian science, historic preservation and history. The exhibition is divided in several sections which are labelled with generally understandable Latin names, regarding the efforts to overcome difficulties with using Czech terminology and also the attempts to disregard the nationalist conflicts of the past, expressed by using German, Czech and Polish language. These sections are CAPELLA (Catholic chapel), DEVOTIONALIA (objects associated with devotion and its manifestation), SEPULCRALIA (objects associated with the respect to the deceased), PAEDAGOGICA (documents associated with pedagogic activities), CONFESSIO EVANGELICA (monuments of evangelical church), JUDAICA (Jewish monuments), HISTORICA & DOCUMENTA (historical documents), ARCHAEOLOGICA (archaeological finds) and ETNOGRAPHICA (ethnical monuments). Through the museum presentation we try to connect the religious, respectively the ecclesiastic view on the issue and, at the same time the professional interest in monuments associated with the religious life and activities of Churches in the Czech Silesia in the past centuries. (en)
  • Třetí výstava z cyklu Slezsko: Lidé a země přibližuje církevní a náboženský život v širokém časovém záběru od středověku do první světové války, sledovaným teritoriem je Rakouské Slezsko, tj. území, jež zůstalo součástí českých zemí po berlínském míru (1742). Výstava čítá přes tři stovky exponátů – obrazů, grafik, liturgických předmětů, uměleckých děl, historických fotografií, knih, pramenného materiálu i dalších rozličných artefaktů – připomínajících náboženský a církevní život sledovaného regionu. Výstava skýtá prostor pro setkání a průsečíky „pracovních polí“ dějin umění, archeologie, etnografie, muzeologie, archivnictví, knihovnictví, památkové péče a historie. Výstava je rozdělena do oddílů, které jsou označeny obecně srozumitelnými latinskými názvy, a to s ohledem na snahu překonat obtíže užívání českých termínů a současně ve snaze odhlédnout od nacionálních rozporů minulosti, vyjadřovaných užíváním němčiny, češtiny a polštiny. Jsou to CAPELLA (katolická kaple), DEVOTIONALIA (předměty spojené se zbožností a s jejími projevy), SEPULCRALIA (památky spojené s úctou k zemřelým), PAEDAGOGICA (dokumenty, vztahující se k pedagogické činnosti), CONFESSIO EVANGELICA (památky evangelické víry), JUDAICA (židovské památky), HISTORICA & DOCUMENTA (historické dokumenty), ARCHAEOLOGICA (archeologické nálezy) a ETNOGRAPHICA (národopisné památky). Prostřednictvím muzejní prezentace se pokoušíme spojit náboženský, resp. církevní pohled na problematiku a současně oborové zaujetí památkami náboženského života a aktivity církví v českém Slezsku v minulých staletích.
  • Třetí výstava z cyklu Slezsko: Lidé a země přibližuje církevní a náboženský život v širokém časovém záběru od středověku do první světové války, sledovaným teritoriem je Rakouské Slezsko, tj. území, jež zůstalo součástí českých zemí po berlínském míru (1742). Výstava čítá přes tři stovky exponátů – obrazů, grafik, liturgických předmětů, uměleckých děl, historických fotografií, knih, pramenného materiálu i dalších rozličných artefaktů – připomínajících náboženský a církevní život sledovaného regionu. Výstava skýtá prostor pro setkání a průsečíky „pracovních polí“ dějin umění, archeologie, etnografie, muzeologie, archivnictví, knihovnictví, památkové péče a historie. Výstava je rozdělena do oddílů, které jsou označeny obecně srozumitelnými latinskými názvy, a to s ohledem na snahu překonat obtíže užívání českých termínů a současně ve snaze odhlédnout od nacionálních rozporů minulosti, vyjadřovaných užíváním němčiny, češtiny a polštiny. Jsou to CAPELLA (katolická kaple), DEVOTIONALIA (předměty spojené se zbožností a s jejími projevy), SEPULCRALIA (památky spojené s úctou k zemřelým), PAEDAGOGICA (dokumenty, vztahující se k pedagogické činnosti), CONFESSIO EVANGELICA (památky evangelické víry), JUDAICA (židovské památky), HISTORICA & DOCUMENTA (historické dokumenty), ARCHAEOLOGICA (archeologické nálezy) a ETNOGRAPHICA (národopisné památky). Prostřednictvím muzejní prezentace se pokoušíme spojit náboženský, resp. církevní pohled na problematiku a současně oborové zaujetí památkami náboženského života a aktivity církví v českém Slezsku v minulých staletích. (cs)
Title
  • Znamení vertikál. Církevní a náboženský život českého Slezska od středověku po první světovou válku
  • Znamení vertikál. Církevní a náboženský život českého Slezska od středověku po první světovou válku (cs)
  • The signs of the verticals. Ecclesiastic and religious life of the Czech Silesia from the Middle Ages to the First World War (en)
skos:prefLabel
  • Znamení vertikál. Církevní a náboženský život českého Slezska od středověku po první světovou válku
  • Znamení vertikál. Církevní a náboženský život českého Slezska od středověku po první světovou válku (cs)
  • The signs of the verticals. Ecclesiastic and religious life of the Czech Silesia from the Middle Ages to the First World War (en)
skos:notation
  • RIV/00100595:_____/13:#0000423!RIV14-MK0-00100595
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV018)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 119125
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00100595:_____/13:#0000423
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech Silesia; church history (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F7193FF8C041]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Opava
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šopák, Pavel
  • Kouřilová, Markéta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software