About: The issue of popular prints with sacred themes focusing on the Marian cult     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tato studie se podrobně věnuje problematice kramářských tisků s duchovním zaměřením na mariánský kult. Kantáty s duchovními tématy s různými náměty zahrnují biblické příběhy, příběhy svatých, adorační písně, prosebné písně, ale také písně vyprávějící o zázracích, zázračných místech a věcech. Fenomén pouti jako projev lidového náboženství 17. a 18. století je často spojen s kultem Panny Marie. Bylo by poměrně těžké charakterizovat populární tisky pouze z čísel, proto byl vybrán vzorek tisků podle zadaných kritérií, a to pouze za účelem této studie. Kolem 52 populárních tisků s mariánským námětem určených pro poutní místa jižní Moravy pochází z etnografického fondu Moravské zemské knihovny v Brně jako hlavního zdroje. Protože finální podoba tisku je složená z hudebního partu, textu a grafik, každá z částí je popisována zvlášť.
  • Tato studie se podrobně věnuje problematice kramářských tisků s duchovním zaměřením na mariánský kult. Kantáty s duchovními tématy s různými náměty zahrnují biblické příběhy, příběhy svatých, adorační písně, prosebné písně, ale také písně vyprávějící o zázracích, zázračných místech a věcech. Fenomén pouti jako projev lidového náboženství 17. a 18. století je často spojen s kultem Panny Marie. Bylo by poměrně těžké charakterizovat populární tisky pouze z čísel, proto byl vybrán vzorek tisků podle zadaných kritérií, a to pouze za účelem této studie. Kolem 52 populárních tisků s mariánským námětem určených pro poutní místa jižní Moravy pochází z etnografického fondu Moravské zemské knihovny v Brně jako hlavního zdroje. Protože finální podoba tisku je složená z hudebního partu, textu a grafik, každá z částí je popisována zvlášť. (cs)
  • This study is devoted to the issue of popular prints with sacred themes focusing on the Marian cult. The cantastorias with sacred themes are typical with variety of topics. They include Biblical stories, saints' stories, adoration songs, plea songs but also songs reporting on miracles, miraculous places and things. The phenomenon of pilgrimage as an expression of folk religiousness in the 17th and 18th century is mostly connected to the cult of Virgin Mary. As it would be rather difficult to characterize popular prints due to their number, a sample of the prints was selected, according to some criteria. just for the purpose of this study. The collection of 52 popular prints with Marian topics specified for south Moravian places of pilgrimage was chosen from the fund of the Ethnographical Museum of the Moravian Regional Museum as the basic source. Because the final layout of the print consisted of music, text and graphics, each component has been described separately. (en)
Title
  • The issue of popular prints with sacred themes focusing on the Marian cult (en)
  • Problematika kramářských tisků s duchovní tematikou se zaměřením na mariánský kult
  • Problematika kramářských tisků s duchovní tematikou se zaměřením na mariánský kult (cs)
skos:prefLabel
  • The issue of popular prints with sacred themes focusing on the Marian cult (en)
  • Problematika kramářských tisků s duchovní tematikou se zaměřením na mariánský kult
  • Problematika kramářských tisků s duchovní tematikou se zaměřením na mariánský kult (cs)
skos:notation
  • RIV/00094943:_____/13:#0000151!RIV14-MK0-00094943
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 99751
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094943:_____/13:#0000151
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • popular prints with sacred themes; Marian cult; Virgin Mary; pilgrimage; the Moravian Regional Museum (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C056D0593544]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Opus musicum
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 45
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Smékalová, Kateřina
issn
  • 0862-8505
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software