About: The donors in the family of lords of Kunštát. Contribution to the cognition of the book cultur in Moravia in 14. and 15. century     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Páni z Kunštátu patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům středověké Moravy. Mezi jejich zájmy je byl i kulturní mecenát, mj. knižní. Mezi fondy Moravské zemské knihovny v Brně, Moravského zemského archivu a Knihovny Benediktinského opatství Rajhrad se nalézají rukopisy a staré tisky, na jejichž vzniku se členové tohoto rodu podíleli. Tři rukopisy v pěti svazcích a jeden starý tisk dokládají význam tohoto rodu na poli knižního mecenátu. Každá z daných knih patří okolnostmi svého vzniku do jiné skupiny knižních donací. V kunštátském rodě se setkáváme s latinskou knihou jako zbožnou nadací pro kostel, který sloužil jako rodinná hrobka, s objednávkou zhotovení rukopisu obsahujícího český překlad bible, zamýšlený jistě se stejnou zbožností, jako první donace a s financováním protivaldenského spisu. Obsahuje v sobě navíc ještě dávku snahy po zapojení do dobového společenského proudu. Všechny tyto knižní donace byly jistě vedeny velkou zbožností donátorů, i když v průběhu tří století, ve kterých se odehrály, nabyly jiné podoby. Až do dnešní doby jsou svědkem významu kunštátského rodu nejen na poli politickém, ale i kulturním a dosvědčují tradici, která se v tomto moravském rodě dotýká kultury a vzdělanosti. Tradice je spojena mimo jiné s cisterciáckými kláštery ve Žďáře nad Sázavou a ve Vizovicích.
  • Páni z Kunštátu patřili k nejvýznamnějším šlechtickým rodům středověké Moravy. Mezi jejich zájmy je byl i kulturní mecenát, mj. knižní. Mezi fondy Moravské zemské knihovny v Brně, Moravského zemského archivu a Knihovny Benediktinského opatství Rajhrad se nalézají rukopisy a staré tisky, na jejichž vzniku se členové tohoto rodu podíleli. Tři rukopisy v pěti svazcích a jeden starý tisk dokládají význam tohoto rodu na poli knižního mecenátu. Každá z daných knih patří okolnostmi svého vzniku do jiné skupiny knižních donací. V kunštátském rodě se setkáváme s latinskou knihou jako zbožnou nadací pro kostel, který sloužil jako rodinná hrobka, s objednávkou zhotovení rukopisu obsahujícího český překlad bible, zamýšlený jistě se stejnou zbožností, jako první donace a s financováním protivaldenského spisu. Obsahuje v sobě navíc ještě dávku snahy po zapojení do dobového společenského proudu. Všechny tyto knižní donace byly jistě vedeny velkou zbožností donátorů, i když v průběhu tří století, ve kterých se odehrály, nabyly jiné podoby. Až do dnešní doby jsou svědkem významu kunštátského rodu nejen na poli politickém, ale i kulturním a dosvědčují tradici, která se v tomto moravském rodě dotýká kultury a vzdělanosti. Tradice je spojena mimo jiné s cisterciáckými kláštery ve Žďáře nad Sázavou a ve Vizovicích. (cs)
  • Lords of Kunštát belonged to the most important aristocratic dynasty of the medieval Moravia. Among other activities, to their interests belonged cultural patronage, including a literary one. Within the funds of the Moravian Library in Brno, the Moravian Archive and the Library of the Benedictine Abbey in Rajhrad there are also manuscripts and old printings, of which origin the members of this dynasty were involved in. Three manuscripts in five volumes and one old printing illustrate the importance of this dynasty in the field of literature patronage. Each of the books in question belongs to another category of literature patronage, as for the circumstances of the origin of the respective book. On the example of the dynasty of Kunštát we may see a Latin book as a religious foundation for a church, which served as the family tomb, with an order for a manuscript, which would include a Czech translation of the Bible, certainly meant with the same piousness as in case of the first donation and with financing of the file against the dynasty of Waldensians. Moreover, it also contains a bit of pursuit of involvement in contemporary social stream. All of these examples of the literature patronage were certainly motivated by a great piousness of the donators, although they took various forms over the three centuries in which they took place. Until today’s time they are a witness of the importance of the dynasty from Kunštát not only in the political but also the cultural field and they testify to the tradition which touches culture as well as education in case of this dynasty. Among other things, the tradition is related to the Cistercian monastery in Žďár nad Sázavou and in Vizovice. (en)
Title
  • The donors in the family of lords of Kunštát. Contribution to the cognition of the book cultur in Moravia in 14. and 15. century (en)
  • Donátoři v rodě pánů z Kunštátu. Příspěvek poznání knižní kultury na Moravě ve 14. a 15. století
  • Donátoři v rodě pánů z Kunštátu. Příspěvek poznání knižní kultury na Moravě ve 14. a 15. století (cs)
skos:prefLabel
  • The donors in the family of lords of Kunštát. Contribution to the cognition of the book cultur in Moravia in 14. and 15. century (en)
  • Donátoři v rodě pánů z Kunštátu. Příspěvek poznání knižní kultury na Moravě ve 14. a 15. století
  • Donátoři v rodě pánů z Kunštátu. Příspěvek poznání knižní kultury na Moravě ve 14. a 15. století (cs)
skos:notation
  • RIV/00094943:_____/12:#0000110!RIV13-MK0-00094943
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 131944
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094943:_____/12:#0000110
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lords of Kunštát; manuscript; old printing; donation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8365A51C39EE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vlastivědný věstník moravský
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 64
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pavelková, Jindra
issn
  • 0323-2581
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software