About: Jeskyně Studená v Moravském krasu, paleontologický výzkum     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studená (Cold) Cave is the cavity in the left slope of Suchý žleb Valley in Moravský kras Protected Landscape Area. During winter and spring 2013 cavers cleaned the cave for 31 m in full width. These excavations uncovered some bone remains of both small and large animals. Bone material from Studená origins from Late Pleistocene and Holocene too. Large Pleistocene fauna is represented by isolated limb bones above all. Horses (Equus sp.), reindeer (Rangifer tarandus) and woolly rhinoceros (Coelodonta antiquitatis) dominate. Sadly, the sediment is blended by badgers, some stratigraphy is often problematic. The bones of smaller mammals from turbed upper layers, domestic or wild rabbit (Oryctolagus domesticus / cuniculus), piglet (Sus sp.) etc., are apparently younger, probably from the Late Holocene or extant. These are remains of the fox (Vulpes vulpes) and badger (Meles meles) prey. The large fauna from Pleistocene shows, that the cave served as the den of large carnivores, presumably hyenas (chewed rhinoceros limb bones suggest it). Three horse limb bones (well preserved) were measured; their length and shape compared with the finds from Pekárna Cave, Švédův stůl Cave, Cave No. 16 and Pod Hradem Cave suggest affiliation to the species Equus germanicus, the taxonomic form occurring in the area during the second half of the last glaciation. The occurrence of the bear is problematic, bones belong to either the cave bear (Ursus ex gr. spelaeus) and the brown bear (Ursus arctos ssp.). It is to be presumed, that both species occurred. The brown bear bones significantly dominate; small cavities in the area often were populated by the brown bears, maybe until medieval. The cave shape and fossils suggest, that its history changed from the active underground corridor draining at least rainwaters, to the hyena den in Late Pleistocene and small carnivores shelter in Holocene and recent; just until the cavers started to work there. (en)
  • Jeskyně Studená se nachází v levé straně Suchého žlebu v severní části Moravského krasu. V průběhu zimy a jara roku 2013 jeskyňáři vyčistili jeskyni v délce 31 m v plném profilu. Tento výzkum odkryl kosterní zbytky malých i velkých zvířat, které pocházejí ze svrchního pleistocénu i z holocénu. Velká pleistocenní fauna je reprezentována převážně kostmi končetin, dominují pozůstatky koně (Equus sp.), soba (Rangifer tarandus) a srstnatého nosorožce (Coelodonta antiquitatis). Bohužel, sediment je přepracován jezevci a rozpoznání stratigrafie je často problematické. Kosti malých savců ze svrchních vrstev, a to domácího či divokého králíka (Oryctolagus domesticus / cuniculus), selete (Sus sp.) atd. pocházejí pravděpodobně ze svrchního holocénu. Jedná se patrně o zbytky kořisti lišky (Vulpes vulpes), nebo jezevce (Meles meles). Na základě pleistocenní fauny lze říci, že jeskyně sloužila jako doupě velkých masožravců, pravděpodobně hyen (okousané kosti nosorožce tomu napovídají). Tři koňské kosti byly měřeny a porovnány s kostmi z jeskyně Pekárna, Švédův stůl, Jeskyně č. 16 a jeskyně Pod hradem. Výsledky ukazují podobnost s druhem Equus germanicus, který se v oblasti vyskytuje během druhé poloviny poslední doby ledové. V případě medvědů byly v jeskyni nalezeny pozůstatky medvěda jeskynního (Ursus ex gr. spelaeus) i hnědého (Ursus arctos). Vyskytovaly se zde tedy oba druhy, v převaze byly ale pozůstatky medvěda hnědého. Menší jeskyně v dané oblasti byly často osidlovány hnědými medvědy, snad až do středověku. Tvar jeskyně a nalezené fosilní kosti napovídají, že jeskyně se ve svrchním pleistocénu proměnila z podzemního vodního toku v hyení doupě. Později, v holocénu, se proměnila na doupě drobných šelem, kterým byla až do doby, než zde jeskyňáři zahájili práce.
  • Jeskyně Studená se nachází v levé straně Suchého žlebu v severní části Moravského krasu. V průběhu zimy a jara roku 2013 jeskyňáři vyčistili jeskyni v délce 31 m v plném profilu. Tento výzkum odkryl kosterní zbytky malých i velkých zvířat, které pocházejí ze svrchního pleistocénu i z holocénu. Velká pleistocenní fauna je reprezentována převážně kostmi končetin, dominují pozůstatky koně (Equus sp.), soba (Rangifer tarandus) a srstnatého nosorožce (Coelodonta antiquitatis). Bohužel, sediment je přepracován jezevci a rozpoznání stratigrafie je často problematické. Kosti malých savců ze svrchních vrstev, a to domácího či divokého králíka (Oryctolagus domesticus / cuniculus), selete (Sus sp.) atd. pocházejí pravděpodobně ze svrchního holocénu. Jedná se patrně o zbytky kořisti lišky (Vulpes vulpes), nebo jezevce (Meles meles). Na základě pleistocenní fauny lze říci, že jeskyně sloužila jako doupě velkých masožravců, pravděpodobně hyen (okousané kosti nosorožce tomu napovídají). Tři koňské kosti byly měřeny a porovnány s kostmi z jeskyně Pekárna, Švédův stůl, Jeskyně č. 16 a jeskyně Pod hradem. Výsledky ukazují podobnost s druhem Equus germanicus, který se v oblasti vyskytuje během druhé poloviny poslední doby ledové. V případě medvědů byly v jeskyni nalezeny pozůstatky medvěda jeskynního (Ursus ex gr. spelaeus) i hnědého (Ursus arctos). Vyskytovaly se zde tedy oba druhy, v převaze byly ale pozůstatky medvěda hnědého. Menší jeskyně v dané oblasti byly často osidlovány hnědými medvědy, snad až do středověku. Tvar jeskyně a nalezené fosilní kosti napovídají, že jeskyně se ve svrchním pleistocénu proměnila z podzemního vodního toku v hyení doupě. Později, v holocénu, se proměnila na doupě drobných šelem, kterým byla až do doby, než zde jeskyňáři zahájili práce. (cs)
Title
  • Jeskyně Studená v Moravském krasu, paleontologický výzkum
  • Jeskyně Studená v Moravském krasu, paleontologický výzkum (cs)
  • Studená Cave in Moravian Karst, Paleontological research (en)
skos:prefLabel
  • Jeskyně Studená v Moravském krasu, paleontologický výzkum
  • Jeskyně Studená v Moravském krasu, paleontologický výzkum (cs)
  • Studená Cave in Moravian Karst, Paleontological research (en)
skos:notation
  • RIV/00094862:_____/14:#0001680!RIV15-MK0-00094862
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 23443
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00094862:_____/14:#0001680
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Quaternary palaeontology; Late Pleistocene; Moravian Karst; Studená Cave; Late Pleistocene fauna; Holocene fauna (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EA814D6CA616]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Musei Moraviae, Scientiae geologicae
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 99
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Roblíčková, Martina
  • Káňa, Vlastislav
issn
  • 1211-8796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software