About: Synagoga a židovský hřbitov     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This article describes a destiny of the synagogue in Jablonec nad Nisou and a brief history of the Jewish Association, founded in 1872. The design of synagogue made in the style of neo-Romanesque and Islamic Architecture were created by architect Wilhelm Stiassny from Vienna, it was built by the local firms of Franz Kaudela in colaboration with the young Stiassny´s assistent Reiser (probably Ignaz Nathan). The synagogue was consecrated in September 1892 by the newly appointed rabbi for Jablonec, Dr Hermann Baneth. In the autumn 1938 the majority of Jews, also the family of last rabbi Georg Vida, left Jablonec and took away their Thoras. During the events of the pogrom, called „Kristallnacht“, the synagogue disappeared in flames. The jewish cemetery, established in 1881, was the only place to commemorate the Jewish Community after the war, but it made way in the 1970th. The article is completed by a short biography of Wilhelm Stiassny and a list of his most important building projects (pages 176-178). (en)
  • Článek se věnuje osudu synagogy v Jablonci nad Nisou a stručně historii Židovského náboženského spolku, založeného v roce 1872. Návrh synagogy v neorománském a islámském slohu vytvořil vídeňský architekt Wilhelm Stiassny, postavena byla místní firmou Franze Kaudely za spolupráce s mladým asistentem Stiassnyho Reiserem (snad Ignaz Nathan). Synagoga byla zasvěcena v září 1892 nově ustaveným jabloneckým rabínem dr. Hemannem Banethem. Na podzim 1938 většina zdejších Židů, s nimi i rodina posledního rabína Georga Vidy, opustila Jablonec a odnesli s sebou i své Tóry. Během událostí souvisejících s Křišťálovou nocí synagoga zmizela v plamenech. Jedině židovský hřbitov, založený roku 1881, připomínal po válce židovskou komunitu, ale i ten byl v 70. letech zlikvidován. Článek je doplněn krátkým životopisem Wilhelma Stiassnyho a seznamem jeho nejvýznamnějších realizací (str. 176-178).
  • Článek se věnuje osudu synagogy v Jablonci nad Nisou a stručně historii Židovského náboženského spolku, založeného v roce 1872. Návrh synagogy v neorománském a islámském slohu vytvořil vídeňský architekt Wilhelm Stiassny, postavena byla místní firmou Franze Kaudely za spolupráce s mladým asistentem Stiassnyho Reiserem (snad Ignaz Nathan). Synagoga byla zasvěcena v září 1892 nově ustaveným jabloneckým rabínem dr. Hemannem Banethem. Na podzim 1938 většina zdejších Židů, s nimi i rodina posledního rabína Georga Vidy, opustila Jablonec a odnesli s sebou i své Tóry. Během událostí souvisejících s Křišťálovou nocí synagoga zmizela v plamenech. Jedině židovský hřbitov, založený roku 1881, připomínal po válce židovskou komunitu, ale i ten byl v 70. letech zlikvidován. Článek je doplněn krátkým životopisem Wilhelma Stiassnyho a seznamem jeho nejvýznamnějších realizací (str. 176-178). (cs)
Title
  • Synagoga a židovský hřbitov
  • Synagoga a židovský hřbitov (cs)
  • Synagogue and Jewish Cemetery (en)
skos:prefLabel
  • Synagoga a židovský hřbitov
  • Synagoga a židovský hřbitov (cs)
  • Synagogue and Jewish Cemetery (en)
skos:notation
  • RIV/00083232:_____/04:#0000019!RIV07-MK0-00083232
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 81;103
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(RK01P03OMG015)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 589233
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00083232:_____/04:#0000019
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Jewish Communities; Sudetenland; Holocaust; Cemeteries; Synagogues; Monuments; Liberec; Jablonec nad Nisou; Wilhelm Stiassny; Hermann Baneth; Georg Vida (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BA1AADD812FF]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Jablonec nad Nisou
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kapitoly ze stavebního vývoje Jablonce nad Nisou
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lhotová, Markéta
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Informační centrum Městského úřadu v Jablonci nad Nisou; Městská galerie MY; Spolek přátel města Jablonec nad Nisou
https://schema.org/isbn
  • 80-239-5585-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software