About: Importované případy břišního tyfu - možnosti léčby a prevence     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Břišní tyfus je systémové horečnaté onemocnění vyvolané bakterií Salmonella Typhi. Ve vyspělých zemích se vyskytují téměř výhradně importované případy infekce. Endemicky se nákaza vyskytuje zejména na indickém subkontinentu, v jihovýchodní Asii, Africe, Střední a Jižní Americe. Předkládané kazuistiky popisují případy onemocnění importované z Indie u 59leté cestovatelky a 16letého indického chlapce, který navštívil své příbuzné. Kazuistiky demonstrují úskalí diagnostiky a léčby nákazy břišním tyfem. Diagnostika je založena především na přímém kultivačním průkazu bakterie z hemokultury, stolice, popř. moči. Widalova reakce není pro nízkou senzitivitu i specificitu vhodnou metodou pro průkaz onemocnění. Léčba je v současné době komplikována zejména výskytem multirezistentních (MDR) kmenů a kmenů se sníženou citlivostí k fluorochinolonům (NARST). Článek dále uvádí možnosti preventivních opatření, zejména očkování proti břišnímu tyfu. Relativně velmi účinné celobuněčné vakcíny nejsou pro vysokou reaktogenitu již používány. Dostupné živé atenuované a neživé polysacharidové vakcíny mají málo nežádoucích účinků, ale jejich účinnost je nižší než výše uvedené celobuněčné vakcíny. Ve fázi klinických studií jsou nadějné polysacharidové konjugované vakcíny, které budou zřejmě účinné i u dětí mladších než 2 roky.
  • Břišní tyfus je systémové horečnaté onemocnění vyvolané bakterií Salmonella Typhi. Ve vyspělých zemích se vyskytují téměř výhradně importované případy infekce. Endemicky se nákaza vyskytuje zejména na indickém subkontinentu, v jihovýchodní Asii, Africe, Střední a Jižní Americe. Předkládané kazuistiky popisují případy onemocnění importované z Indie u 59leté cestovatelky a 16letého indického chlapce, který navštívil své příbuzné. Kazuistiky demonstrují úskalí diagnostiky a léčby nákazy břišním tyfem. Diagnostika je založena především na přímém kultivačním průkazu bakterie z hemokultury, stolice, popř. moči. Widalova reakce není pro nízkou senzitivitu i specificitu vhodnou metodou pro průkaz onemocnění. Léčba je v současné době komplikována zejména výskytem multirezistentních (MDR) kmenů a kmenů se sníženou citlivostí k fluorochinolonům (NARST). Článek dále uvádí možnosti preventivních opatření, zejména očkování proti břišnímu tyfu. Relativně velmi účinné celobuněčné vakcíny nejsou pro vysokou reaktogenitu již používány. Dostupné živé atenuované a neživé polysacharidové vakcíny mají málo nežádoucích účinků, ale jejich účinnost je nižší než výše uvedené celobuněčné vakcíny. Ve fázi klinických studií jsou nadějné polysacharidové konjugované vakcíny, které budou zřejmě účinné i u dětí mladších než 2 roky. (cs)
  • Typhoid fever is a systemic febrile illness caused by Salmonella Typhi. In developed countries, the diagnosed cases are almost solely imported ones. Typhoid fever is endemic especially on the Indian subcontinent, in South-Eastern Asia, Africa, South and Central America. The authors are presenting two case reports of typhoid fever imported from India: a 59-year old female tourist and a 16-year old male who has visited his relatives. The presented case reports emphasise the pitfalls in the diagnostics and treatment of the enteric fever. For the confirmation of the typhoid fever it is necessary to isolate bacteria from blood, stool or urine. Due to its low sensitivity and specificity the Widal test is insufficient for diagnostic purposes. The treatment is complicated by the emergence of multi-drug resistant strains and strains with reduced susceptibility to fluoroquinolones. The article presents the potential preventive measures, with the emphasis on vaccination. The effica cious whole-cell vaccines are no longer routinely used due to their substantial reactogenicity. Live-attenuated and polysaccharide vaccines represent well-tolerated vaccines despite their slightly lower effectiveness when compared to the above mentioned whole-cell vaccines. Vi-conjugated vaccines have been recently developed, with high probability to provide protection also in children under 2 years of age. (en)
Title
  • Importované případy břišního tyfu - možnosti léčby a prevence
  • Importované případy břišního tyfu - možnosti léčby a prevence (cs)
  • Imported cases of typhoid fever - Therapy and prevention (en)
skos:prefLabel
  • Importované případy břišního tyfu - možnosti léčby a prevence
  • Importované případy břišního tyfu - možnosti léčby a prevence (cs)
  • Imported cases of typhoid fever - Therapy and prevention (en)
skos:notation
  • RIV/00064211:_____/12:#0000207!RIV14-MZ0-00064211
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 140901
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064211:_____/12:#0000207
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Typhoid and paratyphoid fever; enteric fever; travel medicine; vaccination (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [29CB431F56C4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vakcinologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 6
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Stejskal, František
  • Trojánek, Milan
issn
  • 1802-3150
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software