About: Cystic fibrosis and current treatment options     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cystic fibrosis (CF) is a serious hereditary disease, which represents a significant burden for patients and their families, and shortens the life of patients. The disease manifests with pulmonary and extrapulmonary manifestations, a characteristic symptom of CF is a high concentration of chloride in the sweat of patients. Mucostasis, obstruction and chronic infection occur in the lungs. Treatment of pulmonary manifestations has a major impact on the quality and length of the life of patients. This is especially good care of the airway through respiratory physiotherapy and drugs that reduce the viscosity of mucus in the airways and in the treatment of serious lung infections with antibiotics. In the digestive tract CF leads to failure of exocrine pancreatic function, consequently the absorption of fat from food is not possible and it leads to malnutrition. Treatment of extrapulmonary manifestations includes substitution of pancreatic enzymes, especially nutrition of patients, treatment of liver disease and early treatment of complications such as diabetes, osteoporosis, intestinal obstruction, and others. As a clinical entity, this disease is known since the 40th of last century, originally a clearly fatal diagnosis in the first year of life. Thanks to improved diagnostic methods and intense treatments are now up to 50% of patients live for the fourth decades of life. The purpose of this article is to show the current CF treatment options with regard to the involvement of pharmacist in the care of patients with CF. (en)
  • Cystická fibróza (CF) je závažné dědičné onemocnění, které představuje značnou zátěž pro pacienty i jejich rodiny a zkracuje život nemocných. Onemocnění se projevuje plicními i mimoplicními projevy, charakteristickým příznakem CF je vysoká koncentrace chloridů v potu pacientů. V plicích dochází k mukostáze, obstrukci a chronické infekci. Léčba plicních projevů má zásadní vliv na kvalitu a délku života pacientů. Ta spočívá zejména v péči o dobrou průchodnost dýchacích cest prostřednictvím respirační fyzioterapie a léků snižujících viskozitu hlenu v dýchacích cestách a v léčbě závažných plicních infekcí antibiotiky. V trávicím traktu dochází k poruše exokrinní funkce pankreatu, v důsledku toho není možné vstřebávání tuků z potravy a dochází k podvýživě. Léčba mimoplicních projevů spočívá v substituci pankreatických enzymů, důrazu na výživu pacientů, léčbě hepatopatie a ve včasné léčbě komplikací, zvláště diabetu, osteoporózy, střevní obstrukce a dalších (1-4). Jako klinická jednotka je toto onemocnění známo již od 40. let 20. století, původně s jednoznačně fatální diagnózou již v prvním roce života. Díky zlepšení diagnostických metod a intenzivním léčebným postupům se nyní až 50 % pacientů dožívá 4. dekády života (4, 5). Cílem tohoto sdělení je shrnout současné možnosti léčby CF s ohledem na zapojení farmaceuta do péče o pacienty s CF.
  • Cystická fibróza (CF) je závažné dědičné onemocnění, které představuje značnou zátěž pro pacienty i jejich rodiny a zkracuje život nemocných. Onemocnění se projevuje plicními i mimoplicními projevy, charakteristickým příznakem CF je vysoká koncentrace chloridů v potu pacientů. V plicích dochází k mukostáze, obstrukci a chronické infekci. Léčba plicních projevů má zásadní vliv na kvalitu a délku života pacientů. Ta spočívá zejména v péči o dobrou průchodnost dýchacích cest prostřednictvím respirační fyzioterapie a léků snižujících viskozitu hlenu v dýchacích cestách a v léčbě závažných plicních infekcí antibiotiky. V trávicím traktu dochází k poruše exokrinní funkce pankreatu, v důsledku toho není možné vstřebávání tuků z potravy a dochází k podvýživě. Léčba mimoplicních projevů spočívá v substituci pankreatických enzymů, důrazu na výživu pacientů, léčbě hepatopatie a ve včasné léčbě komplikací, zvláště diabetu, osteoporózy, střevní obstrukce a dalších (1-4). Jako klinická jednotka je toto onemocnění známo již od 40. let 20. století, původně s jednoznačně fatální diagnózou již v prvním roce života. Díky zlepšení diagnostických metod a intenzivním léčebným postupům se nyní až 50 % pacientů dožívá 4. dekády života (4, 5). Cílem tohoto sdělení je shrnout současné možnosti léčby CF s ohledem na zapojení farmaceuta do péče o pacienty s CF. (cs)
Title
  • Cystic fibrosis and current treatment options (en)
  • Cystická fibróza a současné možnosti léčby pohledem farmaceuta
  • Cystická fibróza a současné možnosti léčby pohledem farmaceuta (cs)
skos:prefLabel
  • Cystic fibrosis and current treatment options (en)
  • Cystická fibróza a současné možnosti léčby pohledem farmaceuta
  • Cystická fibróza a současné možnosti léčby pohledem farmaceuta (cs)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/13:10196238!RIV14-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 67652
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/13:10196238
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nutrition; cystic fibrosis, exacerbation, respiratory physiotherapy, pancreatic insufficiency (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A27467C4DD33]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Praktické lékárenství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 9
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Tajovská, Eliška
issn
  • 1803-5329
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 80 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software