About: Does obesity threaten us?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The health consequences and the increasing incidence of obesity already in childhood present indeed a threat. The general societal prevention is not sufficient, the focus of the treatment should be in families. The pharmacological support in children is limited to cholecalciferol and metformin, while the biologically active nutritional supplements are also important. Motivation is substantial, as well as behavioural changes in lifestyle, reduction of the caloric supply and enhancement of the energetic output. (en)
  • Nárůst obezity a nadváhy u dětí a dospívajících u nás je plynulý a důsledky zdravotní i psychosociální jsou patrné buď již v dětství, nebo stále častěji už v raném období dospělosti. Za posledních 25 let se výskyt obezity u dětí v ČR zdvojnásobil. Obezitu chápeme jako chronické onemocnění multifaktoriálně podmíněné s riziky v oblasti metabolické, kardiovaskulární, endokrinní, respirační, ortopedické, neurologické a reprodukční. Mezi respirační problémy patří zátěžové asthma bronchiale, obstrukce dýchacích cest a hypoventilační syndrom způsobené aktivací prozánětlivých pochodů a změnami mechaniky dýchacích cest, u těžších forem obezity také spánková apnoe s hypoxií. Polygenní dědičnost, obezitogenní prostředí a špatný životní styl jsou hlavními příčinami pozitivní energetické bilance, která evokuje převahu střádavých metabolických programů a četné hormonální změny. Prevence obezity v celospolečenském záběru je nedostatečná. Je pravdou, že v poslední době vzniká řada aktivit (vznik pediatrické sekce při ČOS JEP, školení budoucích obezitologů z řad pediatrů a budování perspektivní sítě obezitologických ordinací, mediální propagace), léčba obezity zatím ale zůstává věcí individuální motivace, v případě dětí je nutné angažmá celé rodiny. Pro podporu individuální léčby možno doporučit provitamín D (cholekalciferol), který jako substrát pro vznik kalcitriolu může významně podpořit funkci beta buněk pankreatu a senzitivitu tkání na inzulín, bránit hypertenzi a endoteliální dysfunkci, zlepšit vstřebávání kalcia (které v mírném nadbytku podporuje redukci hmotnosti). U prokázané inzulínové rezistence lze užít metformin na doporučení endokrinologa. Těžiště léčby spočívá na zvýšení pohybové aktivity, redukci kalorického příjmu, to vše v rámci uvědomělé snahy změnit dosavadní špatné návyky za ty správné.
  • Nárůst obezity a nadváhy u dětí a dospívajících u nás je plynulý a důsledky zdravotní i psychosociální jsou patrné buď již v dětství, nebo stále častěji už v raném období dospělosti. Za posledních 25 let se výskyt obezity u dětí v ČR zdvojnásobil. Obezitu chápeme jako chronické onemocnění multifaktoriálně podmíněné s riziky v oblasti metabolické, kardiovaskulární, endokrinní, respirační, ortopedické, neurologické a reprodukční. Mezi respirační problémy patří zátěžové asthma bronchiale, obstrukce dýchacích cest a hypoventilační syndrom způsobené aktivací prozánětlivých pochodů a změnami mechaniky dýchacích cest, u těžších forem obezity také spánková apnoe s hypoxií. Polygenní dědičnost, obezitogenní prostředí a špatný životní styl jsou hlavními příčinami pozitivní energetické bilance, která evokuje převahu střádavých metabolických programů a četné hormonální změny. Prevence obezity v celospolečenském záběru je nedostatečná. Je pravdou, že v poslední době vzniká řada aktivit (vznik pediatrické sekce při ČOS JEP, školení budoucích obezitologů z řad pediatrů a budování perspektivní sítě obezitologických ordinací, mediální propagace), léčba obezity zatím ale zůstává věcí individuální motivace, v případě dětí je nutné angažmá celé rodiny. Pro podporu individuální léčby možno doporučit provitamín D (cholekalciferol), který jako substrát pro vznik kalcitriolu může významně podpořit funkci beta buněk pankreatu a senzitivitu tkání na inzulín, bránit hypertenzi a endoteliální dysfunkci, zlepšit vstřebávání kalcia (které v mírném nadbytku podporuje redukci hmotnosti). U prokázané inzulínové rezistence lze užít metformin na doporučení endokrinologa. Těžiště léčby spočívá na zvýšení pohybové aktivity, redukci kalorického příjmu, to vše v rámci uvědomělé snahy změnit dosavadní špatné návyky za ty správné. (cs)
Title
  • Does obesity threaten us? (en)
  • Hrozí nám obezita?
  • Hrozí nám obezita? (cs)
skos:prefLabel
  • Does obesity threaten us? (en)
  • Hrozí nám obezita?
  • Hrozí nám obezita? (cs)
skos:notation
  • RIV/00064203:_____/11:7292!RIV12-MZ0-00064203
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 202905
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064203:_____/11:7292
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pediatrics; obesity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4873E30D1464]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kalvachová, Božena
issn
  • 1212-3536
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software