About: Alkoholové a drogové intoxikace u dospívajících přijatých na dětská oddělení v ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • We conducted retrospective, multi-centric analysis of alcohol and drug intoxications in adolescents, admitted to inpatient treatment to paediatric hospitals throughout the Czech Republic. We reviewed more than two thousand cases, indicating the severity of this risk behaviour in Czech adolescent population. The incidence of hospital admission for alcohol intoxication increased throughout the examined period of five years (2006–2010) by 22%, the majority of them boys, however, the proportion of girls increased in that period from 42% to 45%. When analysing the circumstances of the alcohol intoxications, we noted that 25% of them got drunk in a restaurant or another public place where alcohol is legally served (club, disco, ballroom), 48 alcohol intoxications occurred directly in school, school dorm or during a school trip. The most frequent illicit drug intoxication was with cannabinoids, often accompanied by the syncope or other kind of short-term state of altered consciousness. Counselling the adolescent at risk of developing alcohol abuse is a challenge for the whole paediatric public. Moreover, a strict enforcement of current laws aimed at restricting the access to addictive substances is warranted. (en)
  • V průběhu roku 2011 jsme provedli retrospektivní multicentrickou studii zabývající se alkoholovými a drogovými intoxikacemi adolescentů, které byly důvodem přijetí na dětská lůžková oddělení. Vznikl soubor více než 2 tisíc krátkých kazuistik, který ukazuje závažnost této součásti rizikového chování dospívajících. V průběhu 5 let (2006–2010) jsme prokázali vzestup příjmů pro akutní intoxikaci alkoholem o 22 %, počet chlapců byl vyšší, ale v průběhu let se mírně zvýšil i podíl děvčat s alkoholovou intoxikací ze 42 na 45 %. Nejčastěji prokázanou ilegální drogou byly kanabinoidy, častým důvodem pro přijetí při jejich zneužití byl kolapsový stav. Při rozboru okolností alkoholových intoxikací bylo zjištěno, že 25 % adolescentů se opilo v restauraci nebo na nějakém místě, kde se alkohol podává (diskotéka, ples), 48 intoxikací vzniklo přímo ve školním prostředí nebo na školní akci (škola, internát, školní výlet). Poradenská péče o dospívající ohrožené abúzem návykových látek je výzvou pro českou pediatrickou veřejnost. V celospolečenském aspektu je nutné důslednější dodržování zákonných norem ve vztahu adolescent a návykové látky.
  • V průběhu roku 2011 jsme provedli retrospektivní multicentrickou studii zabývající se alkoholovými a drogovými intoxikacemi adolescentů, které byly důvodem přijetí na dětská lůžková oddělení. Vznikl soubor více než 2 tisíc krátkých kazuistik, který ukazuje závažnost této součásti rizikového chování dospívajících. V průběhu 5 let (2006–2010) jsme prokázali vzestup příjmů pro akutní intoxikaci alkoholem o 22 %, počet chlapců byl vyšší, ale v průběhu let se mírně zvýšil i podíl děvčat s alkoholovou intoxikací ze 42 na 45 %. Nejčastěji prokázanou ilegální drogou byly kanabinoidy, častým důvodem pro přijetí při jejich zneužití byl kolapsový stav. Při rozboru okolností alkoholových intoxikací bylo zjištěno, že 25 % adolescentů se opilo v restauraci nebo na nějakém místě, kde se alkohol podává (diskotéka, ples), 48 intoxikací vzniklo přímo ve školním prostředí nebo na školní akci (škola, internát, školní výlet). Poradenská péče o dospívající ohrožené abúzem návykových látek je výzvou pro českou pediatrickou veřejnost. V celospolečenském aspektu je nutné důslednější dodržování zákonných norem ve vztahu adolescent a návykové látky. (cs)
Title
  • Alkoholové a drogové intoxikace u dospívajících přijatých na dětská oddělení v ČR
  • Alkoholové a drogové intoxikace u dospívajících přijatých na dětská oddělení v ČR (cs)
  • Alcohol and drug intoxications in adolescents admitted to paediatric centres in the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Alkoholové a drogové intoxikace u dospívajících přijatých na dětská oddělení v ČR
  • Alkoholové a drogové intoxikace u dospívajících přijatých na dětská oddělení v ČR (cs)
  • Alcohol and drug intoxications in adolescents admitted to paediatric centres in the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00064190:_____/13:#0000776!RIV14-MZ0-00064190
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 60112
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064190:_____/13:#0000776
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • syndrome risk behavior in adolescence; substance abuse; alcohol intoxication (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [848CCFCF37F2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Československá pediatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 68
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kabíček, Pavel
issn
  • 0069-2328
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software