About: Funkční potraviny a funkční komponenty potravy v prevenci zubního kazu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Výzkum i praktické uplatnění funkčních potravin má své místo v prevenci a podpoře léčby řady onemocnění a některé z nich se mohou uplatnit i v prevenci zubního kazu. Antikariogenní potenciál těchto látek se testuje in vitro, v pokusech na zvířatech, in situ a in vivo. In vitro studiích se sleduje vliv složek potravin na růst, produkci kyselin a na adherenci na pevné povrchy u izolovaných kmenů mikroorganizmů, ve smíšených kulturách a nejnověji v experimentálním biofilmu. Jako model zubního kazu in situ se používají vzorky zubních tkání zamontované do akrylátových nosičů, které dobrovolníci nosí v ústech. Další možností jsou klinické studie, ve kterých se sleduje přírůstek kazu, respektive jeho redukce přidáním testované látky resp. placeba do výživy. Z látek přítomných v rostlinách a ovoci se věnuje pozornost polyfenolům, flavonoidům a procyanidinům, které inhibují metabolizmus kariogenních mikroorganizmů a blokováním glykosyltransferázy zhoršují možnost adherence streptokoků skupiny mutans na povrchu zubu. Podobným mechanizmem se uplatňují i fosfátové estery sacharidů, přítomné ve včelím medu, propolisu a také v nerafinovaných sirupech z cukrové řepy a cukrové třtiny. Snížený kariogenní potenciál mají také potraviny slazené cukernými polyalkoholy, z nichž jako nejperspektivnější se jeví xylitol. Pozornost je věnována také příznivému účinku potravových konzervancií, benzoátů, sorbátů, siřičitanů a dusitanů, které snižují viabilitu kariogenních mikroorganizmů. Z funkčních komponent obsažených v mléce a v mléčných produktech se studuje účinek kaseinu a jeho složek kasein fosfopeptidu a glykomakropeptidu a zejména jejich vápenatých solí. Výzkum funkčních potravin a funkčních komponent potravy ve vztahu k orálnímu zdraví intenzivně pokračuje a mnohé z nich mohou najít své uplatnění ve strategii komplexní prevence kazu jako doplněk účinné ústní hygieny a bezpečné výživy.
  • Výzkum i praktické uplatnění funkčních potravin má své místo v prevenci a podpoře léčby řady onemocnění a některé z nich se mohou uplatnit i v prevenci zubního kazu. Antikariogenní potenciál těchto látek se testuje in vitro, v pokusech na zvířatech, in situ a in vivo. In vitro studiích se sleduje vliv složek potravin na růst, produkci kyselin a na adherenci na pevné povrchy u izolovaných kmenů mikroorganizmů, ve smíšených kulturách a nejnověji v experimentálním biofilmu. Jako model zubního kazu in situ se používají vzorky zubních tkání zamontované do akrylátových nosičů, které dobrovolníci nosí v ústech. Další možností jsou klinické studie, ve kterých se sleduje přírůstek kazu, respektive jeho redukce přidáním testované látky resp. placeba do výživy. Z látek přítomných v rostlinách a ovoci se věnuje pozornost polyfenolům, flavonoidům a procyanidinům, které inhibují metabolizmus kariogenních mikroorganizmů a blokováním glykosyltransferázy zhoršují možnost adherence streptokoků skupiny mutans na povrchu zubu. Podobným mechanizmem se uplatňují i fosfátové estery sacharidů, přítomné ve včelím medu, propolisu a také v nerafinovaných sirupech z cukrové řepy a cukrové třtiny. Snížený kariogenní potenciál mají také potraviny slazené cukernými polyalkoholy, z nichž jako nejperspektivnější se jeví xylitol. Pozornost je věnována také příznivému účinku potravových konzervancií, benzoátů, sorbátů, siřičitanů a dusitanů, které snižují viabilitu kariogenních mikroorganizmů. Z funkčních komponent obsažených v mléce a v mléčných produktech se studuje účinek kaseinu a jeho složek kasein fosfopeptidu a glykomakropeptidu a zejména jejich vápenatých solí. Výzkum funkčních potravin a funkčních komponent potravy ve vztahu k orálnímu zdraví intenzivně pokračuje a mnohé z nich mohou najít své uplatnění ve strategii komplexní prevence kazu jako doplněk účinné ústní hygieny a bezpečné výživy. (cs)
  • Research and practical application of functional foods has its place in the prevention and treatment of many diseases and some of them can be applied also in the prevention of dental caries. Anti-cariogenic potential of these compounds was tested in vitro, in animal experiments , in situ and in vivo. In vitro studies examining effects of food ingredients on growth, acid production and adherence to solid surfaces with isolated strains of microorganisms in mixed cultures , and most recently in experimental biofilms. As a model of dental caries in situ using dental tissue samples mounted in acrylic carriers volunteers wearing in the mouth. Another possibility is a clinical study in which the tracks increase caries or its reduction by adding a test substance. Attention is payed to substances present in plants and fruits- polyphenols, flavonoids and procyanidines that inhibit the metabolism of cariogenic microorganisms and blocking glycosyltransferase, an obstacle to adherence mutans streptococci on the tooth surface. A similar mechanism is applied by phosphate esters of sugars present in honey, propolis and also the unrefined syrup of sugar beet and sugar cane. Reduced cariogenic potential have sugar- sweetened foods polyols, of which the most promising appears to xylitol. Attention is also paid to the beneficial effects of food preservatives, benzoates, sorbates, sulphites and nitrites, which reduce the viability of cariogenic microorganisms. From the functional components contained in milk and milk products is studied the effect of casein and casein phosphopeptides components and glycomacropeptide and especially their calcium salts. Research on functional foods and functional food components in relation to oral health continues intensively and many of them can find their place in a comprehensive strategy for the prevention of caries as a complement to effective oral hygiene and safe food. (en)
Title
  • Funkční potraviny a funkční komponenty potravy v prevenci zubního kazu
  • Funkční potraviny a funkční komponenty potravy v prevenci zubního kazu (cs)
  • Functional foods and functional food components in prevention of dental caries (en)
skos:prefLabel
  • Funkční potraviny a funkční komponenty potravy v prevenci zubního kazu
  • Funkční potraviny a funkční komponenty potravy v prevenci zubního kazu (cs)
  • Functional foods and functional food components in prevention of dental caries (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/13:10192733!RIV14-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 75952
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/13:10192733
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cariogenic microorganisms; dental caries prevention; Functional food (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D4C4B5CF2D2D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká Stomatologie a Praktické zubní lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 113
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Broukal, Zdeněk
  • Lenčová, Erika
  • Dušková, Jana
issn
  • 1213-0613
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software