About: Crime in affect – a forensic evaluation – legal comment     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Afekty jsou náhlé a rychle začínající a často rychle odeznívající emoční reakce na různé podněty a jsou doprovázeny jak vegetativními tak i např. mimickými projevy. V rámci afektu často dochází k těm nejzávažnějším trestným činům – vraždám. Ve vyhodnocení zločinů v afektu nepanuje mezi znalci terminologická, ale ani názorová shoda. Autoři se snaží zmapovat snahy o vymezení a pojmenování afektu ještě prostého, nepatického, nicméně velmi silného, který u znalců dlouhodobě vyvolává potřebu forenzně zásadně jej i ohodnotit. Ve shodě s právnickým komentářem, se autoři snaží, při vědomí existence nového trestního zákoníku, preferovat rozlišení na afekt prostý a patický. Nedoporučují používání termínů afekt nezvládnutý či dokonce nezvládnutelný. Současně upozorňují na nutnost dalšího bádání a vymezení afektu ještě prostého, ale již přecházejícího v afekt patický, kdy toto pomezí - hranice, jeho diagnostika, znalecké vyhodnocení, patří bezpochyby k nejobtížnějším úkolům forenzní psychiatrie. Jsou si vědomi, že tento přechod zcela jistě existuje, ale na své znalecké vyhodnocení a terminologické pojmenování dosud čeká. Autoři upozorňují na nutnost dalšího dialogu mezi psychiatry, psychology, ale i právníky, kteří se zločiny v afektu zabývají. Právní komentář odráží aktuální pohled na problematiku zločinů v afektu a je pro psychiatry zásadní, protože již zohledňuje existenci nového trestního zákoníku. Z komentáře je patrné, že i pro odborníky z právní oblasti je problematika zločinů v afektu jednou z těch diskutabilních a obtížně uchopitelných.
  • Afekty jsou náhlé a rychle začínající a často rychle odeznívající emoční reakce na různé podněty a jsou doprovázeny jak vegetativními tak i např. mimickými projevy. V rámci afektu často dochází k těm nejzávažnějším trestným činům – vraždám. Ve vyhodnocení zločinů v afektu nepanuje mezi znalci terminologická, ale ani názorová shoda. Autoři se snaží zmapovat snahy o vymezení a pojmenování afektu ještě prostého, nepatického, nicméně velmi silného, který u znalců dlouhodobě vyvolává potřebu forenzně zásadně jej i ohodnotit. Ve shodě s právnickým komentářem, se autoři snaží, při vědomí existence nového trestního zákoníku, preferovat rozlišení na afekt prostý a patický. Nedoporučují používání termínů afekt nezvládnutý či dokonce nezvládnutelný. Současně upozorňují na nutnost dalšího bádání a vymezení afektu ještě prostého, ale již přecházejícího v afekt patický, kdy toto pomezí - hranice, jeho diagnostika, znalecké vyhodnocení, patří bezpochyby k nejobtížnějším úkolům forenzní psychiatrie. Jsou si vědomi, že tento přechod zcela jistě existuje, ale na své znalecké vyhodnocení a terminologické pojmenování dosud čeká. Autoři upozorňují na nutnost dalšího dialogu mezi psychiatry, psychology, ale i právníky, kteří se zločiny v afektu zabývají. Právní komentář odráží aktuální pohled na problematiku zločinů v afektu a je pro psychiatry zásadní, protože již zohledňuje existenci nového trestního zákoníku. Z komentáře je patrné, že i pro odborníky z právní oblasti je problematika zločinů v afektu jednou z těch diskutabilních a obtížně uchopitelných. (cs)
  • Affects are sudden and quickly starting and often rapidly subsiding emotional reactions on different stimulations, accompanied with both vegetative and facial expressions. The affect is often connected with the most serious types of crime – murders. There is no terminological or opinion agreement among experts in affect crimes evaluation. Authors endeavour to chart efforts to define and describe the affect simple, not pathic, but still very strong, which evokes the need of forensically assessing among the experts. In accordance with the juridical commentary, the authors, in the knowledge of the latest penal code, endeavour to prefer distinction between affect simple and pathic. They don’t recommend the use of terms affect uncontrolled or even uncontrollable. At the same time they point out the necessity of further research and definition of affect simple, but already in the process transformation into affect pathic, when this frontier – border, it’s diagnosis, expert evaluation, is undoubtedly on of the most difficult tasks of forensic psychiatry. They are aware that this transition is certainly there, but without any expert evaluation or terminological description yet. The authors highlight the need of further dialogue among psychiatrists, psychologists, but lawyers, who deal with affect crimes, too. Juridical commentary reflects the current view on the issue of affect crime and is for the psychiatrists essential, because it already takes the existence of new Penal Code into account. The comment apparently shows that the issue of affect crimes is a controversial topic even among experts in the juridical area. (en)
Title
  • Crime in affect – a forensic evaluation – legal comment (en)
  • Zločiny v afektu - forenzní vyhodnocení - právní komentář
  • Zločiny v afektu - forenzní vyhodnocení - právní komentář (cs)
skos:prefLabel
  • Crime in affect – a forensic evaluation – legal comment (en)
  • Zločiny v afektu - forenzní vyhodnocení - právní komentář
  • Zločiny v afektu - forenzní vyhodnocení - právní komentář (cs)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:9629!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA406/09/0367), Z(MSM0021620804)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 243263
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:9629
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • crime in affect; forensic psychiatry; forensic evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5332E03B4DE6]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká a slovenská psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 107
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ptáček, Radek
  • Fischer, Slavomil
  • Žukov, Ilja
  • Hořák, Jaromír
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-0383
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software