About: Klient substituovaný buprenorfinem v doléčovacích zařízeních v kontextu skupinové psychoterapie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Východiska: Substituovaný klient je podle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10, rev. 2002) klientem abstinujícím, zatímco v kontextu skupinové psychoterapie je v mnohých případech považován za neabstinujícího. Tento rozpor se dle klinických zkušeností významně projevuje zejména v přístupu doléčovacích zařízení k přijímání substituovaných klientů. Cíle: Cílem této práce je popsat přístup doléčovacích zařízení ke klientům substituovaným buprenorfinem a zhodnotit možnosti těchto klientů vstoupit do péče doléčovacího zařízení a setrvat v ní. Metody: Data byla získána pomocí elektronického dotazníku a semistrukturovaného telefonického interview. Následně byla zaznamenána do programu Microsoft Excel a zpracována kvalitativní metodou analytické indukce. Soubor: Výběrový soubor vybraný metodou totálního výběru tvoří 14 certifikovaných doléčovacích zařízení v České republice. Výsledky: V ČR existují 3 doléčovací zařízení, která své služby běžně nabízejí substituovaným klientům. Nejčastější překážkou ve vnímání substituovaných klientů jako abstinujících, je náhled na substituční léčbu jako na neregulérní léčbu. Závěry: Pouze minimum zařízení se řídí diagnostickými vodítky MKN-10 (rev.2002) pro správné zařazení substituovaných klientů do kategorie „abstinujících při klinicky sledovaném udržovacím nebo substitučním režimu“. Za vedlejší, ale neméně důležité výstupy z tohoto výzkumu považujeme vynořující se otázky, které se týkají příčin takového přístupu většiny zařízení, případně motivace jednotlivých pracovníků.
  • Východiska: Substituovaný klient je podle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN-10, rev. 2002) klientem abstinujícím, zatímco v kontextu skupinové psychoterapie je v mnohých případech považován za neabstinujícího. Tento rozpor se dle klinických zkušeností významně projevuje zejména v přístupu doléčovacích zařízení k přijímání substituovaných klientů. Cíle: Cílem této práce je popsat přístup doléčovacích zařízení ke klientům substituovaným buprenorfinem a zhodnotit možnosti těchto klientů vstoupit do péče doléčovacího zařízení a setrvat v ní. Metody: Data byla získána pomocí elektronického dotazníku a semistrukturovaného telefonického interview. Následně byla zaznamenána do programu Microsoft Excel a zpracována kvalitativní metodou analytické indukce. Soubor: Výběrový soubor vybraný metodou totálního výběru tvoří 14 certifikovaných doléčovacích zařízení v České republice. Výsledky: V ČR existují 3 doléčovací zařízení, která své služby běžně nabízejí substituovaným klientům. Nejčastější překážkou ve vnímání substituovaných klientů jako abstinujících, je náhled na substituční léčbu jako na neregulérní léčbu. Závěry: Pouze minimum zařízení se řídí diagnostickými vodítky MKN-10 (rev.2002) pro správné zařazení substituovaných klientů do kategorie „abstinujících při klinicky sledovaném udržovacím nebo substitučním režimu“. Za vedlejší, ale neméně důležité výstupy z tohoto výzkumu považujeme vynořující se otázky, které se týkají příčin takového přístupu většiny zařízení, případně motivace jednotlivých pracovníků. (cs)
  • BACKGROUND: According to the International Classification of Diseases (ICD-10), a client using substitution is abstaining, while in the context of group psychotherapy, such a client tends to be considered not to be abstaining. Our clinical experience shows that this contradiction is particularly noticeable in aftercare facilities'approach to accepting clients on substitution. OBJECTIVES: The aim of this paper is to describe the approach of aftercare facilities to clients using buprenorphine substitution and evaluate such clients' chances of entering and staying in aftercare treatment programmes. METHODS: Data were obtained using an electronic questionnaire and semi-structured telephone interviews. The data were subsequently recorded into a Microsoft Excel spreadsheet and processed using the method of qualitative analytic induction. SAMPLE: The sample, selected by the method of total selection, includes 14 certified aftercare facilities in the Czech Republic. RESULTS: In the Czech Republic, there are three aftercare facilities which normally offer their services to clients using substitution. The most common obstacle to the perception of clients using substitution as abstaining is the view of substitution treatment as irregular treatment. CONCLUSIONS: Only a few facilities are following the ICD-10 diagnostic guidelines for the correct classification of clients using substitution into the category of abstaining in clinically monitored or substituted mode%22. The secondary, but equally important, outcomes of this research include the emerging questions concerning the reasons for such an approach on the part of most of the facilities, or the motivation of the individual staff members. (en)
Title
  • Klient substituovaný buprenorfinem v doléčovacích zařízeních v kontextu skupinové psychoterapie
  • Klient substituovaný buprenorfinem v doléčovacích zařízeních v kontextu skupinové psychoterapie (cs)
  • Clients on substitution with buprenorphine in aftercare faciiities: The group therapy context (en)
skos:prefLabel
  • Klient substituovaný buprenorfinem v doléčovacích zařízeních v kontextu skupinové psychoterapie
  • Klient substituovaný buprenorfinem v doléčovacích zařízeních v kontextu skupinové psychoterapie (cs)
  • Clients on substitution with buprenorphine in aftercare faciiities: The group therapy context (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:9337!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • O
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 207477
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:9337
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Abstinence; Aftercare facilities; Buprenorphine; Group psychotherapy; Substitution (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B23AAE851F54]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Adiktologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vacek, Jaroslav
  • Staňková, Nora
issn
  • 1213-3841
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software