About: Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Methamphetamine is the drug of choice for the majority of problem drug users in the Czech Republic. The treatment of methamphetamine dependence is exclusively abstinence-oriented. Pharmacological therapy of methamphetamine dependence has been broadly discussed in the recent literature. In the Czech Republic, however, no substitution drug has yet been approved for treatment practice. The case study presents a woman with a university degree, professionally well-established, successful, and without a steady partner, who was admitted to the programme at the age of 33. She began using phentermine when she was 27 and converted to methamphetamine at the age of 28. She used it by sniffing only. On admission, she reported daily methamphetamine use, 0.3-0.4 g per day. In terms of diagnosis, she showed evident signs of a depressive disorder, partially stabilised by medication, methamphetamine dependence, active abuse, alcohol abuse with suspected dependence, and suspected ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Methylphenidate was administered at an initial dose of 10 mg per day, with a recommendation to increase the dose as needed to achieve the optimum effects (not exceeding a daily dose of 60 mg, while maintaining the maximum permissible rate of a 10 mg daily increase). At the follow-up appointment a week later the dose was raised to 40 mg per day and 10 days after the first administration of the medication she reached the maximum daily dose of 60 mg (3-2-1). The patient has been abstaining from methamphetamine for a long time (30 months). Full remission has been achieved. The patient found the impact of methylphenidate on her treatment significant. The withdrawal of methylphenidate was seen by the patient as causing no problems. (en)
  • Metamfetamin je v České republice nejvíce užívanou návykovou látkou problémovými uživateli drog. Léčba závislosti na metamfetaminu je vedena výhradně abstinenčně. Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu je v recentní odborné literatuře extenzivně diskutována. V léčebné praxi v České republice však dosud není schválený substituční preparát. V kazuistice představujeme ženu, která byla přijata do programu ve 33 letech, vysokoškolačku, profesně etablovanou, úspěšnou, bez stálého partnera. V 27 letech začala užívat fentermin, v 28 letech přešla na metamfetamin, užívala jen sniffingem. Při přijetí denní úzus metamfetaminu, denní dávky 0,3–0,4g denně. Diagnosticky se jevila jako nepochybná depresivní porucha, farmakologicky částečně stabilizovaná, se závislostí na metamfetaminu, aktivní abúzus, abúzem alkoholu, susp. závislost, susp. ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti). Metylfenidát nasazen v počáteční dávce 10 mg/den, s doporučením dávku zvyšovat dle potřeby k dosažení optimálního účinku do denní dávky max. 60 mg; při maximálním přípustném tempu zvyšování dávky o 10 mg/den. Po kontrole za týden užívala dávku 40 mg/den, po 10 dnech od nasazení dosáhla max. dávky 60 mg denně (3-2-1). Pacientka dlouhodobě (30 měsíců) abstinuje od metamfetaminu, podařilo se dosáhnout plné remise. Vliv metylfenidátu při léčbě pacientka hodnotila jako významný, vysazení metylfenidátu vnímala pacientka jako bezproblémové.
  • Metamfetamin je v České republice nejvíce užívanou návykovou látkou problémovými uživateli drog. Léčba závislosti na metamfetaminu je vedena výhradně abstinenčně. Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu je v recentní odborné literatuře extenzivně diskutována. V léčebné praxi v České republice však dosud není schválený substituční preparát. V kazuistice představujeme ženu, která byla přijata do programu ve 33 letech, vysokoškolačku, profesně etablovanou, úspěšnou, bez stálého partnera. V 27 letech začala užívat fentermin, v 28 letech přešla na metamfetamin, užívala jen sniffingem. Při přijetí denní úzus metamfetaminu, denní dávky 0,3–0,4g denně. Diagnosticky se jevila jako nepochybná depresivní porucha, farmakologicky částečně stabilizovaná, se závislostí na metamfetaminu, aktivní abúzus, abúzem alkoholu, susp. závislost, susp. ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti). Metylfenidát nasazen v počáteční dávce 10 mg/den, s doporučením dávku zvyšovat dle potřeby k dosažení optimálního účinku do denní dávky max. 60 mg; při maximálním přípustném tempu zvyšování dávky o 10 mg/den. Po kontrole za týden užívala dávku 40 mg/den, po 10 dnech od nasazení dosáhla max. dávky 60 mg denně (3-2-1). Pacientka dlouhodobě (30 měsíců) abstinuje od metamfetaminu, podařilo se dosáhnout plné remise. Vliv metylfenidátu při léčbě pacientka hodnotila jako významný, vysazení metylfenidátu vnímala pacientka jako bezproblémové. (cs)
Title
  • Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu
  • Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu (cs)
  • Pharmacotherapy of Methamphetamine Dependence (en)
skos:prefLabel
  • Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu
  • Farmakoterapie závislosti na metamfetaminu (cs)
  • Pharmacotherapy of Methamphetamine Dependence (en)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:10646!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(NR9447)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Supplement
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 199337
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:10646
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • methamphetamine; methylphenidate; pharmacotherapy; substitution (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [38E148F7040D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Adiktologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gabrhelík, Roman
  • Minařík, Jakub
issn
  • 1213-3841
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software