About: Adipocytokines in malignant diseases     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pojmem adipocytokiny označujeme soubor molekul produkovaných tukovou lkáni, které mají řadu významných biologických účinků. Tuková tkáň tedy není pouze pasivní zásobárnou lipidů či tepelným izolátorem, aleje i velmi aktivní endokrinní tkání. Nahromadění tukové tkáně, zejména ve viscerální oblasti, je spojeno se zvýšeným rizikem rozvoje metabolického syndromu, aterosklerózy ale i onkologických onemocnění. V tomto směru je nežádoucí především centrální obezita, při které se tuková tkáň deponuje v břišní dutině (mentální, mezenteriální a retroperitoneální tuk - souhrně viscerální tuk). Obezita vede u predisponovaných jedinců k rozvoji inzulínové rezistence. Na jejím rozvoji se patofyziologicky podílejí volné mastné kyseliny, které jsou transportovány k játrům prostřednictvím portální žíly / viscerální tukové tkáně a adipocytokiny, kterých byla dodnes objevena celá řada. V současné době se též ukazuje, že adipocytokiny adiponektin a leptin se podílí na rozvoji mnoha patologických stavů. Adiponektin a leptin totiž hrají úlohu při vzniku maligních nádorů a mohou tak být pojítkem mezi nimi a obezitou, což je mimo jiné empiricky vypozorováno.
  • Pojmem adipocytokiny označujeme soubor molekul produkovaných tukovou lkáni, které mají řadu významných biologických účinků. Tuková tkáň tedy není pouze pasivní zásobárnou lipidů či tepelným izolátorem, aleje i velmi aktivní endokrinní tkání. Nahromadění tukové tkáně, zejména ve viscerální oblasti, je spojeno se zvýšeným rizikem rozvoje metabolického syndromu, aterosklerózy ale i onkologických onemocnění. V tomto směru je nežádoucí především centrální obezita, při které se tuková tkáň deponuje v břišní dutině (mentální, mezenteriální a retroperitoneální tuk - souhrně viscerální tuk). Obezita vede u predisponovaných jedinců k rozvoji inzulínové rezistence. Na jejím rozvoji se patofyziologicky podílejí volné mastné kyseliny, které jsou transportovány k játrům prostřednictvím portální žíly / viscerální tukové tkáně a adipocytokiny, kterých byla dodnes objevena celá řada. V současné době se též ukazuje, že adipocytokiny adiponektin a leptin se podílí na rozvoji mnoha patologických stavů. Adiponektin a leptin totiž hrají úlohu při vzniku maligních nádorů a mohou tak být pojítkem mezi nimi a obezitou, což je mimo jiné empiricky vypozorováno. (cs)
  • The term denotes the set of molecules adipocytokines produced by adipose complaint, which have many important biological effects. Adipose tissue is not only a passive reservoir of lipids or heat insulator, but it's also very active endocrine tissue. Accumulation of adipose tissue, particularly in the visceral region, is associated with an increased risk of developing metabolic syndrome, atherosclerosis but also of cancer. In this regard, it is undesirable especially central obesity, in which fat is taken up in the abdominal cavity (omental, mesenteric and retroperitoneal fat - visceral fat). Obesity leads individuals predisposed to the development of insulin resistance. In its development is pathophysiologically involved in free fatty acids, which are transported to the liver via the portal vein / visceral adipose tissue and adipocytokines, which was discovered still numerous. At present, also shows that the adipocytokines adiponectin and leptin is involved in the development of many pathological conditions. Adiponectin and leptin is playing a role in the emergence of malignant tumors and may thus be a link between them and obesity, among other things, which is empirically the observed. (en)
Title
  • Adipocytokines in malignant diseases (en)
  • Adipocytokiny u nádorových onemocnění
  • Adipocytokiny u nádorových onemocnění (cs)
skos:prefLabel
  • Adipocytokines in malignant diseases (en)
  • Adipocytokiny u nádorových onemocnění
  • Adipocytokiny u nádorových onemocnění (cs)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:10062!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(NS9769)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 184650
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:10062
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Adipocytokines; biological effects; metabolic syndrome; atherosclerosis; cancer; obesity; visceral fat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [28B6C0222090]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Atherosklerosa 2011
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Macášek, Jaroslav
  • Zeman, Miroslav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Karlova v Praze. 1. lékařská fakulta. IV. interní klinika
https://schema.org/isbn
  • 978-80-254-8809-6
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software