About: Idiopathic inflammatory bowel disease - prediction and treatment     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Nejsilnějšími prediktory průběhu nemoci jsou u Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy věk v čase diagnózy, lokalizace nemoci a kouření. Mladý věk v začátku je spojen s agresivnějším průběhem jak Crohnovy nemoci, tak ulcerózní kolitidy. Lokalizace Crohnovy nemoci je spojena s odlišnými typy komplikací - při lokalizaci v horním trávicím traktu a v proximálním tenkém střevě je to častý chirurgický výkon a rekurence nemoci, při lokalizaci v distálním tenkém střevě je to operace a u rektálního postižení jsou to perianální léze. Extenzivní ulcerózní kolitida je spojena obvykle s těžkým průběhem. Aktivní kouření zhoršuje Crohnovu nemoc, ale zmenšuje tíži ulcerózní kolitidy. Individuální léčba pacientů s idiopatickými střevními záněty je závislá na lokalizaci a tíži onemocnění. Je prokázáno, že časné nasazení léčby imunosupresivy nebo biologické léčby zaměřené na tumory nekrotizující faktor-alfa, rychle zlepší stav nemocného, šetří dávku kortikosteroidů, zmenší počet hospitalizací a sníží nutnost chirurgických výkonů.
  • Nejsilnějšími prediktory průběhu nemoci jsou u Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy věk v čase diagnózy, lokalizace nemoci a kouření. Mladý věk v začátku je spojen s agresivnějším průběhem jak Crohnovy nemoci, tak ulcerózní kolitidy. Lokalizace Crohnovy nemoci je spojena s odlišnými typy komplikací - při lokalizaci v horním trávicím traktu a v proximálním tenkém střevě je to častý chirurgický výkon a rekurence nemoci, při lokalizaci v distálním tenkém střevě je to operace a u rektálního postižení jsou to perianální léze. Extenzivní ulcerózní kolitida je spojena obvykle s těžkým průběhem. Aktivní kouření zhoršuje Crohnovu nemoc, ale zmenšuje tíži ulcerózní kolitidy. Individuální léčba pacientů s idiopatickými střevními záněty je závislá na lokalizaci a tíži onemocnění. Je prokázáno, že časné nasazení léčby imunosupresivy nebo biologické léčby zaměřené na tumory nekrotizující faktor-alfa, rychle zlepší stav nemocného, šetří dávku kortikosteroidů, zmenší počet hospitalizací a sníží nutnost chirurgických výkonů. (cs)
  • Currently the strongest predictors of disease course in Crohn's disease and ulcerative colitis are the age at diagnosis, disease location and smoking habit. Younger age at the onset is associated with more aggressive disease both in Crohn's disease and ulcerative colitis. Disease location in Crohn's disease is associated with different types of complications: surgery and recurrence in upper gastrointestinal and proximal small bowel disease; and surgery in distal small bowel disease and peri-anal lesions in rectal disease. In ulcerative colitis, extensive colitis is clearly associated with more severe disease. Active smoking globally increases disease severity in Crohn's disease but decreases it in ulcerative colitis. In Crohn's disease, proximal small bowel and upper gastrointestinal tract location is associated with risk of recurrence and surgery; small bowel disease with risk of surgery; and colonic disease, and particularly rectal disease, is associated with increased risk of peri-anal lesions. In ulcerative colitis, extensive colitis is associated with increased risk of colorectal cancer and colectomy. Individual treatment of patients with inflammatory bowel disease depends on disease location and severity. There is increasing evidence that early intervention with immunosuppressives or biologic agents aimed at tumor necrosis factor-alfa usually has rapid and prolonged benefits, including steroid sparing, reductions in hospitalizations and, reductions in the need for surgery. (en)
Title
  • Idiopathic inflammatory bowel disease - prediction and treatment (en)
  • Idiopatické střevní záněty - predikce průběhu a včasná léčba
  • Idiopatické střevní záněty - predikce průběhu a včasná léčba (cs)
skos:prefLabel
  • Idiopathic inflammatory bowel disease - prediction and treatment (en)
  • Idiopatické střevní záněty - predikce průběhu a včasná léčba
  • Idiopatické střevní záněty - predikce průběhu a včasná léčba (cs)
skos:notation
  • RIV/00064165:_____/11:10010!RIV12-MZ0-00064165
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 203467
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00064165:_____/11:10010
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Inflammatory bowel disease; Crohn's disease; ulcerative coiitis; predict; therapy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F5643C7196C8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Časopis lékařů českých
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 150
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lukáš, Karel
issn
  • 0008-7335
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software