About: Poultry market in the Czech Republic and ekonomic situation in poultry fattening     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Chov drůbeže v České republice je spojen s produkcí drůbežího masa a konzumních vajec. V odvětví drůbežího masa jednoznačně dominuje produkce kuřecího masa. V posledních letech však vlivem snižování objemu produkce při relativně stabilní poptávce ze strany spotřebitelů docházelo k poklesu míry soběstačnosti v této komoditě. Vzhledem ke snižování výroby konkurenčního masa vepřového rostl podíl spotřeby drůbežího masa na spotřebě masa celkem. V bilanci zahraničního obchodu s živou drůbeží a drůbežím masem docházelo k prohlubování záporného salda. V sektoru se negativně projevovaly rostoucí dovozy drůbežího masa a zvyšoval se jejich podíl na tuzemské spotřebě. Teritoriální struktura obchodu s drůbežím masem se významněji neměnila a cena průmyslových výrobců jatečných kuřat v ČR dlouhodobě odpovídá průměru zemí EU. Rok 2013 v meziročním srovnání přinesl meziroční nárůst stavů drůbeže celkem, snížení produkce i spotřeby drůbežího masa, pokles dovozu a růst vývozu. V roce 2014 lze očekávat zvýšení globální produkce drůbežího masa a také v zemích EU by měla v roce 2014 pokračovat výroba v mírně vzestupném trendu i přes očekávané meziroční oslabení ceny. Konkurence v odvětví drůbeže zůstane na intraunijním trhu v krátkodobém výhledu vysoká, producenti a zpracovatelé drůbeže budou vystaveni tlaku na ceny produkce, která bude spolu s vývojem nákladů nadále určující pro rentabilitu drůbežího masa.
  • Chov drůbeže v České republice je spojen s produkcí drůbežího masa a konzumních vajec. V odvětví drůbežího masa jednoznačně dominuje produkce kuřecího masa. V posledních letech však vlivem snižování objemu produkce při relativně stabilní poptávce ze strany spotřebitelů docházelo k poklesu míry soběstačnosti v této komoditě. Vzhledem ke snižování výroby konkurenčního masa vepřového rostl podíl spotřeby drůbežího masa na spotřebě masa celkem. V bilanci zahraničního obchodu s živou drůbeží a drůbežím masem docházelo k prohlubování záporného salda. V sektoru se negativně projevovaly rostoucí dovozy drůbežího masa a zvyšoval se jejich podíl na tuzemské spotřebě. Teritoriální struktura obchodu s drůbežím masem se významněji neměnila a cena průmyslových výrobců jatečných kuřat v ČR dlouhodobě odpovídá průměru zemí EU. Rok 2013 v meziročním srovnání přinesl meziroční nárůst stavů drůbeže celkem, snížení produkce i spotřeby drůbežího masa, pokles dovozu a růst vývozu. V roce 2014 lze očekávat zvýšení globální produkce drůbežího masa a také v zemích EU by měla v roce 2014 pokračovat výroba v mírně vzestupném trendu i přes očekávané meziroční oslabení ceny. Konkurence v odvětví drůbeže zůstane na intraunijním trhu v krátkodobém výhledu vysoká, producenti a zpracovatelé drůbeže budou vystaveni tlaku na ceny produkce, která bude spolu s vývojem nákladů nadále určující pro rentabilitu drůbežího masa. (cs)
  • In the Czech Republic, poultry-raising is associated with the production of poultry meat and eggs for consumption. The production of chicken meat predominates in poultry production. However, the production of chicken meat declined in recent years whereas the demand stayed steady. Therefore the self-sufficiency in chicken meat production was declining in the Czech Republic. But the share of chicken meat in total meat consumption was increasing, because of rival pork meat production declining. Balance of foreign trade in live poultry and poultry meat worsened. The sector was negatively influenced by poultry meat imports which share on domestic consumption increased. Territorial structure of foreign trade in poultry meat has not changed significantly in the Czech Republic and the prices of industrial producers of live chickens conform to the average prices in the EU countries in the long term. In the year 2013, the total numbers of poultry increased as well as export but production, consumption and import of poultry meat decreased. The global production of poultry meat is expected to rise in 2014. Similar trends in production are awaited in the EU although the prices seem to slump in comparison to 2013. In the poultry sector will remain keen competition at the European market in the short term, which will push on prices. Prices and costs of production are still the key to profitability of the poultry sector. (en)
Title
  • Poultry market in the Czech Republic and ekonomic situation in poultry fattening (en)
  • Trh s drůbežím masem v ČR a ekonomika výkrmu drůbeže
  • Trh s drůbežím masem v ČR a ekonomika výkrmu drůbeže (cs)
skos:prefLabel
  • Poultry market in the Czech Republic and ekonomic situation in poultry fattening (en)
  • Trh s drůbežím masem v ČR a ekonomika výkrmu drůbeže
  • Trh s drůbežím masem v ČR a ekonomika výkrmu drůbeže (cs)
skos:notation
  • RIV/00027251:_____/14:#0000497!RIV15-MZE-00027251
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 51244
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/14:#0000497
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • poultry meat; consumption; foreign trade; costs; profitability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [71092A9B2437]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Boudný, Jan
  • Teichmanová, Jana
issn
  • 1210-4086
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software