About: Model farms and economic viability of farming     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cílem příspěvku bylo porovnat ekonomiku typových farem v období let 2009–2012 s predikcemi na roky 2013–2014. Typové farmy reprezentují možnosti výrobního zaměření v různých výrobních oblastech ČR (kukuřičná a řepařská, bramborářská a bramborářsko-ovesná) s využitím podpor SZP EU jednak komoditně zaměřených (SAPS, Top-Up), jednak podpor LFA. Typové farmy jsou standardizovány na výměru 100 ha z. p. Výpočet ekonomiky jednotlivých typových farem se realizuje pomocí modelu FARMA-4, který počítá optimální ekonomiku zemědělských podniků. Model vychází z výrobně ekonomických údajů modelu RENT-4, který počítá rentabilitu zemědělských komodit bez podpor a s podporami pro výrobní oblasti v období 1998–2017. Model RENT-4 se opírá o výběrové šetření nákladů vybraných zemědělských podniků, každoročně prováděného v ÚZEI. Pro rostlinné a živočišné komodity byly použity CZV za ČR celkem (zdroj ČSÚ). Pro odlišení rozdílnosti výrobních oblastí byly CZV modifikovány v souladu s výsledky výběrového šetření. Údaje o budoucí agrární politice EU vycházejí z posledních dostupných informací.
  • Cílem příspěvku bylo porovnat ekonomiku typových farem v období let 2009–2012 s predikcemi na roky 2013–2014. Typové farmy reprezentují možnosti výrobního zaměření v různých výrobních oblastech ČR (kukuřičná a řepařská, bramborářská a bramborářsko-ovesná) s využitím podpor SZP EU jednak komoditně zaměřených (SAPS, Top-Up), jednak podpor LFA. Typové farmy jsou standardizovány na výměru 100 ha z. p. Výpočet ekonomiky jednotlivých typových farem se realizuje pomocí modelu FARMA-4, který počítá optimální ekonomiku zemědělských podniků. Model vychází z výrobně ekonomických údajů modelu RENT-4, který počítá rentabilitu zemědělských komodit bez podpor a s podporami pro výrobní oblasti v období 1998–2017. Model RENT-4 se opírá o výběrové šetření nákladů vybraných zemědělských podniků, každoročně prováděného v ÚZEI. Pro rostlinné a živočišné komodity byly použity CZV za ČR celkem (zdroj ČSÚ). Pro odlišení rozdílnosti výrobních oblastí byly CZV modifikovány v souladu s výsledky výběrového šetření. Údaje o budoucí agrární politice EU vycházejí z posledních dostupných informací. (cs)
  • The aim of this paper was to compare the economy of model farms in the period 2009-2012 with forecasts for the years 2013 to 2014 . Model farms represent possibility of farming in different production areas of the Czech Republic (corn and beet , potato growing and potato and oat ) with the support of the EU CAP both commodity- oriented (SAPS , Top- Up ), and LFA . Model farms are standardized for an area of 100 hectares. Calculation of model farms economy is carried out using Model Farm 4 , which calculates optimum economy of farms. The model is based on the production of economic data from model RENT 4 , which calculates the profitability of agricultural commodities with and without subsidies during the period 1998-2017 . RENT Model 4 is based on a sample survey of costs of selected farms that is annually conducted by ÚZEI . For plant and animal commodities calculation, producer prices were used for the CR (source: CSO). In order distinguish differences in the production area, producer prices were modified in accordance with the results of the sample survey. Information on future EU agricultural policy is based on the latest available information. (en)
Title
  • Model farms and economic viability of farming (en)
  • Typové farmy a ekonomická životaschopnost zemědělského podnikání
  • Typové farmy a ekonomická životaschopnost zemědělského podnikání (cs)
skos:prefLabel
  • Model farms and economic viability of farming (en)
  • Typové farmy a ekonomická životaschopnost zemědělského podnikání
  • Typové farmy a ekonomická životaschopnost zemědělského podnikání (cs)
skos:notation
  • RIV/00027251:_____/13:#0000506!RIV15-MZE-00027251
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 112247
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/13:#0000506
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mathematical models; model farms; agrarian policy; total profit (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [76F8288609DA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • AGRARIAN PERSPECTIVES XXII. DEVELOPMENT TRENDS IN AGRIBUSINESS
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Foltýn, Ivan
  • Humpál, Jaroslav
  • Zedníčková, Ida
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • A1993MP90400001
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze. Provozně ekonomická fakulta
https://schema.org/isbn
  • 978-80-213-2419-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software