About: Trh s hovězím masem v ČR a ekonomika výkrmu skotu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cattle raising is one of the few livestock sectors in the Czech Republic which has enjoyed stability in recent years. Among the chief reasons is not only the support it enjoyed from European and national subsidies, but also good possibilities to export live cattle abroad. The result is a positive trade balance and a high degree of self-sufficiency in beef resulting from a slight drop in its domestic consumption. In 2012 the Czech Republic experienced a stagnating production of beef and veal and a decline in consumption, while exports of live cattle rose and helped to further improve the trade balance. Prices of slaughter animals grew between 10 and 16% depending on the class. This year is expected to bring a slight decrease in both production and consumption, while the price of cattle are expected to remain high. The economic side of cattle rearing has, however, long been unfavorable. The sale price is still not enough to cover the costs of rearing the animal. High yielding animals are one way to lower unit costs and improve the profitability of raising cattle. The price increases of recent years are also helping, to some extent. Overall, however, cattle raising was not profitable over the period 2008-2012 even after subsidies are included. (en)
  • Chov skotu v ČR je jedním z mála odvětví živočišné výroby, které vykazovalo v posledních letech stabilitu. Hlavním důvodem jsou nejen podpory z evropských i národních zdrojů směrované do tohoto odvětví, ale i dobrá možnost exportu živého skotu do zahraničí. Výsledkem je kladná obchodní bilance a díky mírnému poklesu spotřeby hovězího masa vysoká míra soběstačnosti. Ekonomika výkrmu skotu je však trvale ztrátová. V roce 2012 došlo v ČR ke stagnaci výroby hovězího a telecího masa, k poklesu spotřeby, zatímco vývoz živého skotu vzrostl a pomohl k dalšímu zlepšení obchodní bilance. Ceny jatečného skotu se meziročně zvýšily v rozmezí od 10,0 do 16 % podle jednotlivých kategorií. V letošním roce se očekává mírný pokles produkce a spotřeby, zatímco ceny jatečného skotu budou opět vysoké. Ekonomika výkrmu skotu je dlouhodobě nepříznivá. Tržby nestačí na pokrytí vynaložených nákladů na jatečné zvíře. Vysoká užitkovost zvířat je jednou z cest k nižším jednotkovým nákladům a k lepší nákladové rentabilitě výkrmu skotu. Rostoucí realizační ceny v posledních letech příznivě působí na rentabilitu výroby. Avšak rentabilní výroba nebyla ve výkrmu skotu v období 2008-2012 dosažena ani při započtení podpor
  • Chov skotu v ČR je jedním z mála odvětví živočišné výroby, které vykazovalo v posledních letech stabilitu. Hlavním důvodem jsou nejen podpory z evropských i národních zdrojů směrované do tohoto odvětví, ale i dobrá možnost exportu živého skotu do zahraničí. Výsledkem je kladná obchodní bilance a díky mírnému poklesu spotřeby hovězího masa vysoká míra soběstačnosti. Ekonomika výkrmu skotu je však trvale ztrátová. V roce 2012 došlo v ČR ke stagnaci výroby hovězího a telecího masa, k poklesu spotřeby, zatímco vývoz živého skotu vzrostl a pomohl k dalšímu zlepšení obchodní bilance. Ceny jatečného skotu se meziročně zvýšily v rozmezí od 10,0 do 16 % podle jednotlivých kategorií. V letošním roce se očekává mírný pokles produkce a spotřeby, zatímco ceny jatečného skotu budou opět vysoké. Ekonomika výkrmu skotu je dlouhodobě nepříznivá. Tržby nestačí na pokrytí vynaložených nákladů na jatečné zvíře. Vysoká užitkovost zvířat je jednou z cest k nižším jednotkovým nákladům a k lepší nákladové rentabilitě výkrmu skotu. Rostoucí realizační ceny v posledních letech příznivě působí na rentabilitu výroby. Avšak rentabilní výroba nebyla ve výkrmu skotu v období 2008-2012 dosažena ani při započtení podpor (cs)
Title
  • Trh s hovězím masem v ČR a ekonomika výkrmu skotu
  • Trh s hovězím masem v ČR a ekonomika výkrmu skotu (cs)
  • Beef market in the Czech Republic and economy of fattening cattle (en)
skos:prefLabel
  • Trh s hovězím masem v ČR a ekonomika výkrmu skotu
  • Trh s hovězím masem v ČR a ekonomika výkrmu skotu (cs)
  • Beef market in the Czech Republic and economy of fattening cattle (en)
skos:notation
  • RIV/00027251:_____/13:#0000467!RIV14-MZE-00027251
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 111843
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/13:#0000467
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • beef market; cattle; production; consumption; costs; profitability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [904E1DE13901]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Boudný, Jan
  • Abrahamová, Miluše
issn
  • 1210-4086
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software