About: Costs of sugar beet planting in the Czech Republic and international comparison     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The paper focuses on costs and yields of sugar beet in the Czech Republic in the context of economic efficiency and competitiveness in the period 2007 - 2011. The results are based on a sample survey of product costs and yields of agricultural commodities which has been carried out annually by the Institute of Agricultural Economics and Information. The economic efficiency is evaluated using Data Envelopment Analysis method (DEA). The paper also presents international comparison of the cost structure of sugar beet growing based on Agri benchmark Cash Crop network. Based on that, cost and revenues for the individual crops in the “typical farms” are calculated for the various locations. The results show decreasing average cost per tonne of root, especially staff costs, and increasing profitability of Czech sugar beet producers between 2007 and 2011. Most of producers are highly economically effective. However, there is potential in efficiency of material costs and sugar yields. Sugar beet seems to be further irreplaceable in the Czech agriculture. (en)
  • Článek je zaměřen na náklady a výnosy cukrové řepy v ČR v kontextu ekonomické efektivnosti a konkurenceschopnosti v období 2007 - 2011. Výsledky jsou založeny na výběrovém šetření nákladů a výnosů zemědělských komodit, které je každoročně realizováno Ústavem zemědělské ekonomiky a informací. Ekonomická efektivnost je hodnocena pomocí metody analýzy datových obalů (DEA). Článek představuje také mezinárodní porovnání struktury nákladů na pěstování cukrové řepy založené na datech sítě Agri bechmark Cash Crop, která kalkuluje výnosy a náklady typických farem v různých zemích světa. Výsledky ukazují klesající průměrné náklady na tunu kořene, zejména pracovních nákladů, a rostoucí rentabilitu českých pěstitelů v období 2007 - 2011. Většina pěstitelů je vysoce ekonomicky efektivních. Existuje však potenciál v efektivnosti materiálových nákladů a cukernatosti řepy. Lze očekávat, že cukrová řepa bude mít i nadále v českém zemědělství své nezastupitelné místo.
  • Článek je zaměřen na náklady a výnosy cukrové řepy v ČR v kontextu ekonomické efektivnosti a konkurenceschopnosti v období 2007 - 2011. Výsledky jsou založeny na výběrovém šetření nákladů a výnosů zemědělských komodit, které je každoročně realizováno Ústavem zemědělské ekonomiky a informací. Ekonomická efektivnost je hodnocena pomocí metody analýzy datových obalů (DEA). Článek představuje také mezinárodní porovnání struktury nákladů na pěstování cukrové řepy založené na datech sítě Agri bechmark Cash Crop, která kalkuluje výnosy a náklady typických farem v různých zemích světa. Výsledky ukazují klesající průměrné náklady na tunu kořene, zejména pracovních nákladů, a rostoucí rentabilitu českých pěstitelů v období 2007 - 2011. Většina pěstitelů je vysoce ekonomicky efektivních. Existuje však potenciál v efektivnosti materiálových nákladů a cukernatosti řepy. Lze očekávat, že cukrová řepa bude mít i nadále v českém zemědělství své nezastupitelné místo. (cs)
Title
  • Costs of sugar beet planting in the Czech Republic and international comparison (en)
  • Náklady pěstování cukrové řepy v ČR a jejich mezinárodní srovnání
  • Náklady pěstování cukrové řepy v ČR a jejich mezinárodní srovnání (cs)
skos:prefLabel
  • Costs of sugar beet planting in the Czech Republic and international comparison (en)
  • Náklady pěstování cukrové řepy v ČR a jejich mezinárodní srovnání
  • Náklady pěstování cukrové řepy v ČR a jejich mezinárodní srovnání (cs)
skos:notation
  • RIV/00027251:_____/13:#0000465!RIV14-MZE-00027251
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7-8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 90504
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/13:#0000465
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sugar beet; production; costs; competitiveness (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4700DE5E4B54]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Listy cukrovarnické a řepařské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 129
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janotová, Bohdana
  • Špička, J.
issn
  • 1210-3306
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software