About: Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) se celková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem.
  • K nejdůležitějším faktorům působících na spotřebu potravin patří vývoj koupěschopné poptávky. Změny v koupěschopné poptávce se promítly i do spotřeby potravin (snížení spotřeby živočišných potravin a růst spotřeby potravin rostlinného původu). Po růstu koupěschopné poptávky je v současné době zřejmá její stagnace a ta přináší i změnu poptávky směrem k preferenci levnějších potravin, protože spotřebitelská cena je stále velmi důležitým faktorem ovlivňujících poptávku. Ve sledovaném období (2000-2011) se celková spotřeba potravin zvýšila, zejména vzrostla spotřeba rostlinných produktů. U většiny potravinářských výrobků došlo ke zvýšení nebo stagnaci spotřeby, než k jejímu snížení. K výraznějšímu snížení spotřeby došlo pouze u hovězího masa, chleba a lihovin. Naopak k nejvyššímu zvýšení spotřeby došlo u nealkoholických nápojů, pšeničného pečiva, ostatních mléčných výrobků, sýrů, másla, vína, jižního ovoce a výrobků z obilovin celkem. (cs)
  • Development of effective demand belongs to the most important factors acting on the food consumption. Changes of effective demand are reflected in food consumption (reducing of consumption of animal foods and increase of consumption of foods of plant origin). After the growth of effective demand is currently evident the stagnation, and it also brings a change in demand towards cheaper food preference, because the retail price is still a very important factor affecting the demand. In the observed period (2000-2011) the total food consumption has increased, especially increased consumption of plant products. The majority of food products has been increased or stagnation consumption than for its reduction. Significant decrease in consumption occurred only beef, bread and spirits. In contrast, the highest increase in consumption occurred in soft drinks, bread wheat, other dairy products, cheese, butter, wine, tropical fruit and cereal products in total. (en)
Title
  • Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
  • Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR (cs)
  • Food and beverages development consumption in the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR
  • Vývoj spotřeby potravin a nápojů v ČR (cs)
  • Food and beverages development consumption in the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00027251:_____/13:#0000459!RIV14-MZE-00027251
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 116505
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/13:#0000459
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food; beverages; consumption (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9A5A2A590CBD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 68
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Štiková, Olga
issn
  • 1211-846X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software