About: Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The methodology contains a procedure for determining the food security of the population of the Czech Republic during emergency situations. Based on the minimum recommended dietary allowances (i.e. not-threatening health of the population) there were optimized the recommended food doses. Thus, the requirements for minimum nutrition of the population were transformed into volumes of the required capacities of food industry branches and consequently into the agricultural production (head numbers of animals and the need of the agricultural land). With respect to input assumptions of the project there were eliminated imports and exports of foodstuffs. Calculations were made by the newly created mathematical model system (consists of the two optimization models VYZIVA-1 and ZEPOS-1). The model system enables quick calculations even other variants than those described in the methodology. In the model system it is possible to implement different assumptions like e.g. imports of foodstuffs, changes of nutritional requirements (food consumption), to specify the modified transformation coefficients for the food industries, or to change crop yields and animal intensities. (en)
  • Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadání projektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, které jsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpočet potřeby surovin na výrobu v potravinářském průmyslu, nebo počítat s jinými výnosy zemědělských plodin či s odlišnou užitkovostí zvířat.
  • Metodika obsahuje postup pro stanovení potravinového zabezpečení populace ČR při krizových stavech. Na základě minimálních výživových doporučených dávek (tj. neohrožujících zdraví obyvatel) byly optimalizovány doporučené dávky potravin. Takto stanovené požadavky na minimální výživu obyvatelstva byly transformovány na objem potřebných kapacit jednotlivých oborů potravinářského průmyslu a návazně na výrobu zemědělských surovin (stavy zvířat, potřeba zemědělské půdy) pro jejich zajištění. Vzhledem k zadání projektu byl eliminován dovoz a vývoz potravin. Výpočty byly provedeny na základě nově vytvořeného matematicko-modelového aparátu (optimalizační modely VYZIVA-1 a ZEPOS-1). Modelový aparát umožňuje operativní propočty i jiných variant než jsou ty, které jsou v metodice konkrétně popsány. Do modelů je možné implementovat i jiné předpoklady, např. lze uvažovat s dovozem některých potravin, změnit požadované nutriční požadavky na výživu (spotřebu potravin), zadat jiné koeficienty pro výpočet potřeby surovin na výrobu v potravinářském průmyslu, nebo počítat s jinými výnosy zemědělských plodin či s odlišnou užitkovostí zvířat. (cs)
Title
  • Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení (cs)
  • Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
  • Determining of the food security threshold for supply of inhabitants in case of crisis situations and danger (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení (cs)
  • Stanovení prahu potravinové bezpečnosti pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
  • Determining of the food security threshold for supply of inhabitants in case of crisis situations and danger (en)
skos:notation
  • 2/2013
  • RIV/00027251:_____/13:#0000416!RIV13-MV0-00027251
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(VG20102013027)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob – Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05, Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Cílem metodiky bylo vytvořit nástroj pro řízenou výživovou politiku ČR v krizových situacích s omezenými potravinovými zdroji, zejména s vyloučením importů potravin. Předpokládané ekonomické parametry jsou vzhledem k tématu a obsahu metodiky obtížně vyčíslitelné. Rozhodně by se jednalo o výrazné finanční úspory, protože navržené výpočty mohou být významnou součástí opatření státu pro řešení krizových situací. Přitom zajištění potravin patří k základním potřebám člověka a jejich nedostatek, nebo jen nedostatečné zásobování může vést až k panice a obecně k občanským nepokojům. Nelze vyloučit ani ztráty lidských životů nebo podvýživu apod. (to vše není finančně vyčíslitelné). Proto by mělo být povinností každého státu (rezortu) být na nepříznivé a nečekané situace připraven a dokázat je uspokojivě řešit. Metodika tedy umožňuje minimalizovat nepříznivé dopady výše uvedených krizových situací.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 107569
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/13:#0000416
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Potravinová bezpečnost
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food security; crisis situations; mathematical model; minimum nutrition; food industry capacities; dimension of agriculture (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [94A7091B1F29]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Metodika využívá data z různých informačních zdrojů. Dost pné na: http://www. zei.cz/. Byla uzavřena smlouva č. 1/2013 o uplatnění certifikované metodiky mezi Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a Ministerstvem zemědělstvím ČR. Česká republika - Ministerstvo zemědělství, IČ: 00020478. Datum uzavření smlouvy 26.3.2013. Mgr. Hana Nisserová, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, telefon: 221 912 122, e-mail: hana.nisserova@mze.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Foltýn, Ivan
  • Mezera, Josef
  • Štiková, Olga
  • Plášil, Martin
  • Mrhálková, Ilona
  • Sekavová, Helena
  • Zedníčková, Ida
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software