About: The methodology for valuation of land for valuated soil ecological units (BPEJ)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The methodology establishes the procedure for determine of revenue value of agricultural land with annual gross rent effect (HRRE) for valuated soil ecological units (BPEJ). The yield value of HRRE is transferred with following procedure to the price of the land. To the main soil and climate, i.e., the first three codes of BPEJ (HPKJ) are set crop yields, nitrogen dose and the number of chemical treatments per hectare. These data are further specified using the coefficients of exposure, slope, soil depth and stoniness, according to the fourth and 5th BPEJ code. For BPEJ are associated recommended proportion of crops, which are evaluated according to sales of agricultural production and the cost of production. Depending on climatic regions, revenues are obtained by multiplying the yields and sales prices. The cost of production of crops are established depending on the soil type, slope of the land and under standard labor costs by operation of technological processes for the production of crops. Retrieved HRRE is converted in dependence on the achievement of the positive or negative value to a formula determined by the price of land. This price is then modified in further action by existing pricing regulations when is allowed 20% deviation from the existing price relations of BPEJ. (en)
  • Metodika stanovuje postup zjištění výnosové hodnoty zemědělské půdy pomocí hrubého ročního rentního efektu (HRRE) pro bonitované půdně ekologické jednotky (BPEJ). Výnosová hodnota HRRE je v následujícím postupu převedena na cenu půdy. Pro hlavní půdně klimatické jednotky, tj. první tři kódy BPEJ (HPKJ) jsou stanoveny výnosy zemědělských plodin, dávky dusíku a počty chemických ošetření na hektar. Tyto údaje jsou dále upřesněny pomocí koeficientů expozice, svažitosti, hloubky půdy a kamenitosti, podle 4. a 5. kódu BPEJ. Pro BPEJ jsou přiřazeny doporučené zastoupení plodin, ke kterým se vyhodnocují tržby za zemědělskou produkci a náklady na její výrobu. Tržby jsou získány vynásobením výnosů a jejich odbytových cen v závislosti na klimatických regionech. Náklady na výrobu plodin jsou stanoveny v závislosti na půdním druhu, svažitosti pozemku a podle vzorových nákladů na pracovní operace podle technologických postupů výroby plodin. Získaný HRRE je v závislosti na dosažené kladné nebo záporné hodnotě přepočtený vzorcem na zjištěnou cenu půdy. Tato cena je dále upravena v dalším postupu podle stávající cenové vyhlášky, kdy je povolena 20% odchylka od stávajících cenových relací BPEJ.
  • Metodika stanovuje postup zjištění výnosové hodnoty zemědělské půdy pomocí hrubého ročního rentního efektu (HRRE) pro bonitované půdně ekologické jednotky (BPEJ). Výnosová hodnota HRRE je v následujícím postupu převedena na cenu půdy. Pro hlavní půdně klimatické jednotky, tj. první tři kódy BPEJ (HPKJ) jsou stanoveny výnosy zemědělských plodin, dávky dusíku a počty chemických ošetření na hektar. Tyto údaje jsou dále upřesněny pomocí koeficientů expozice, svažitosti, hloubky půdy a kamenitosti, podle 4. a 5. kódu BPEJ. Pro BPEJ jsou přiřazeny doporučené zastoupení plodin, ke kterým se vyhodnocují tržby za zemědělskou produkci a náklady na její výrobu. Tržby jsou získány vynásobením výnosů a jejich odbytových cen v závislosti na klimatických regionech. Náklady na výrobu plodin jsou stanoveny v závislosti na půdním druhu, svažitosti pozemku a podle vzorových nákladů na pracovní operace podle technologických postupů výroby plodin. Získaný HRRE je v závislosti na dosažené kladné nebo záporné hodnotě přepočtený vzorcem na zjištěnou cenu půdy. Tato cena je dále upravena v dalším postupu podle stávající cenové vyhlášky, kdy je povolena 20% odchylka od stávajících cenových relací BPEJ. (cs)
Title
  • The methodology for valuation of land for valuated soil ecological units (BPEJ) (en)
  • Metodika ocenění půdy pro bonitované půdně-ekologické jednotky (BPEJ)
  • Metodika ocenění půdy pro bonitované půdně-ekologické jednotky (BPEJ) (cs)
skos:prefLabel
  • The methodology for valuation of land for valuated soil ecological units (BPEJ) (en)
  • Metodika ocenění půdy pro bonitované půdně-ekologické jednotky (BPEJ)
  • Metodika ocenění půdy pro bonitované půdně-ekologické jednotky (BPEJ) (cs)
skos:notation
  • 201558/2012-17221
  • RIV/00027251:_____/12:#0000442!RIV13-MZE-00027251
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH72257)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05, Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Další náklady na zavedení metodiky nejsou v současné době nutné. Pro výpočet cen je na ÚZEI zpracované modelové řešení. Ekonomický přínos pro uživatele je dán především vyšší spravedlností při nastavení daňové zátěže. Nastavení odpovídajících vzájemných relací mezi BPEJ je důležité pro řešení vlastnických vztahů, nájemného, ale i pro tvorbu zemědělské politiky a soulad úrovně podpor do zemědělství. Analýza ekonomických aspektů použití cen půdy podle výrobního zaměření je zpracována v příloze 19 této metodiky. Úsporu celospolečenských nákladů při uplatnění metodiky lze odhadnout ve výši cca 10 mil. Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 149913
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/12:#0000442
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Ocenění BPEJ
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • land price; land valuation; valuated soil ecological unit; yields of crops; costs of production; production function (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DAF3A981CBE1]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Metodika využívá data z různých informačních zdrojů. Dost pné na: http://www. zei.cz/. Byla uzavřena smlouva č. 14/2012 o uplatnění certifikované metodiky mezi Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a Ministerstvem zemědělstvím ČR. Česká republika - Ministerstvo zemědělství, IČ: 00020478. Datum uzavření smlouvy 4.10.2012. Ing. Jaroslav Vítek, MBA, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, e-mail: Jaroslav.vitek@mze.cz.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Voltr, Václav
  • Froněk, Pavel
  • Hruška, Martin
  • Leština, J.
  • Šařec, P.
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 80 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software