About: Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro „průměrného obyvatele“ na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků.
  • Článek přináší výsledky optimalizace doporučených dávek potravin (DDP) pro „průměrného obyvatele“ na základě minimálních výživových doporučených dávek stanovených pro účely krizového plánování. Optimalizace se uskutečnila na základě vytvořeného matematického modelu umožňujícího nalezení DDP na základě výživových požadavků. Problémem byly velmi nízké hodnoty potřeby bílkovin a návazně vysoké hodnoty minerálních látek a vitaminu C. Navržené DDP se pochopitelně výrazně liší od skutečné spotřeby našeho obyvatelstva. Nižší než skutečná je optimalizovaná spotřeba u masa (zejména vepřového), ryb, vajec, másla, sádla, RJTO, cukru, výrobků z obilovin i brambor. Naopak vyšší optimalizovaná spotřeba je u luštěnin, zeleniny, ovoce a mléka a mléčných výrobků. (cs)
  • The article contains results of the model optimization of recommended food allowances (RFA) for the average inhabitant on the base of the minimum recommended dietary allowances (RDA) established for crisis plan purposes. The optimization was carried on the base the new-created mathematical model which enables finding the RFA corresponding to dietary requirements. During the optimization process there occurred some problems - very low values of protein needs and high values of mineral substances and vitamin C. The suggested RFA differ substantially from the real food consumption of the Czech population. The lower than the real consumption was calculated by the optimization model for the following food groups: consumption of meat (especially pig meat), fish, eggs, butter, lard, vegetable edible fats and oils, sugar, cereal products and potatoes. On the contrary, the higher than the optimized consumption was calculated for pulses, vegetables, fruits, milk and dairy products. (en)
Title
  • Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
  • Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení (cs)
  • The optimization of food consumption for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger (en)
skos:prefLabel
  • Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení
  • Optimalizace spotřeby potravin pro zásobování obyvatel v případě krizových situací a ohrožení (cs)
  • The optimization of food consumption for the supply of inhabitants in case of crisis situations and danger (en)
skos:notation
  • RIV/00027251:_____/12:#0000372!RIV12-MV0-00027251
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(VG20102013027)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 156868
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027251:_____/12:#0000372
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • food consumption; recommended dietary allowances; recommended food allowances; optimization; crisis situation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1651E76EEB5F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 67
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Foltýn, Ivan
  • Štiková, Olga
  • Mrhálková, Ilona
  • Sekavová, Helena
  • Zedníčková, Ida
issn
  • 1211-846X
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software