Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - At present, the transmission of viruses via contaminated food and environment is well recognized problem. Several groups of viruses may infect persons after ingestion of contaminated food. Of these, the noroviruses, hepatitis A virus and hepatitis E virus are the most important foodborne pathogen. They are highly resistant to environmental conditions and can persist for extended periods (days, months, and even years) in the food matrices and in the environment. Although the spread of these viruses occurs the most often through interpersonal contact, transmission via contaminated food has a significant role. The main sources of foodstuff contaminations are infected food handlers (their hands), infected animal (in case of hepatitis E virus) and contaminated water and equipment. Despite the growing number of foodborne outbreaks the regular monitoring of important foodborne viruses is not required by law. Only the Implementing Regulation 1235/2012, regulating the requirements for increased level of official controls on imports of certain feed and food, points out the risk of contamination of noroviruses and hepatitis A virus in strawberries imported from China. (en)
- V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřední kontroly dovozu některých krmiv a potravin, je poukazováno na riziko kontaminací noroviry a virem hepatitidy A u jahod dovezených z Číny.
- V současnosti je přenos virů kontaminovanými potravinami a prostředím obecně známým problémem. Alimentární způsob přenosu byl popsán u celé řady virových agens, z nichž nejvýznamnější jsou noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Společným znakem těchto virů je jejich odolnost v potravinách a vnějším prostředí (dny, měsíce, dokonce roky). Ačkoliv se tyto viry šíří zejména přímým kontaktem s infikovanými osobami, přenos kontaminovanými potravinami hraje také významnou roli. Mezi hlavní zdroje kontaminací potravinových matric lze zařadit infikované pracovníky v potravinovém průmyslu (jejich ruce), infikovaná zvířata (v případě viru hepatitidy E), kontaminovanou vodu a povrchy zařízení a nástrojů. Přes stále se zvyšující počet zaznamenaných virových epidemií způsobených potravinami, stále není pravidelné sledování významných alimentárních virů v těchto matricích vyžadováno legislativou. Pouze na základě Prováděcího nařízení č. 1235/2012, které upravuje požadavky na zesílené úřední kontroly dovozu některých krmiv a potravin, je poukazováno na riziko kontaminací noroviry a virem hepatitidy A u jahod dovezených z Číny. (cs)
|
Title
| - Food as a source of viral infection (en)
- Potraviny jako zdroj virových infekcí
- Potraviny jako zdroj virových infekcí (cs)
|
skos:prefLabel
| - Food as a source of viral infection (en)
- Potraviny jako zdroj virových infekcí
- Potraviny jako zdroj virových infekcí (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027162:_____/14:#0001179!RIV15-MSM-00027162
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027162:_____/14:#0001179
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - foodborne viruses; norovirus; hepatitis A virus; hepatitis E virus; source of contamination (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Vašíčková, Petra
- Kubánková, Monika
|
issn
| |
number of pages
| |