About: Antibiotic resistence encoded by plasmids in salmonella enterica     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Za většinu salmonelóz u lidí je zodpovědný druh Salmonella enterica a to zejména sérovary Enteritidis a Typhimurium, přičemž za nejčastější zdroj salmonel pro člověka je považována drůbež. Přestože salmonelové infekce nejsou běžně indikací pro antibiotickou terapii, získaná rezistence salmonel vůči antibiotikům se i tak postupně zvyšuje. Jedním z mechanismů antibiotické rezistence salmonel je zisk konjugativních plazmidů. V této práci jsme se proto zaměřili na charakterizaci vysokomolekulárních plazmidů nesoucích více genů rezistence k antibiotikům, které jsme zaznamenali u S. Typhimurium. V další části práce jsme pak sledovali, nakolik může přítomnost plazmidů ovlivnit rychlost replikace chromozomu hostitelské buňky. Celkem bylo pomocí pyrosekvenování získáno sedm kompletních sekvencí plazmidů, jejichž celková velikost se pohybovala mezi 100-300 kbp. Základní kostra všech plazmidů byla shodná a oblast kódující rezistence k antibiotikům byla vložená vždy do stejného místa v této základní kostře. Dále se ukázalo, že přítomnost vysokomolekulárních plazmidů má negativní vliv na replikaci chromozomu hostitelské bakterie. V nepřítomnosti selekčního tlaku způsobeného používáním antibiotik by tedy mohlo dojít k postupnému snižování výskytu pomaleji se replikujících bakteriálních klonů s plazmidy kódujícími rezistence k antibiotikům.
  • Za většinu salmonelóz u lidí je zodpovědný druh Salmonella enterica a to zejména sérovary Enteritidis a Typhimurium, přičemž za nejčastější zdroj salmonel pro člověka je považována drůbež. Přestože salmonelové infekce nejsou běžně indikací pro antibiotickou terapii, získaná rezistence salmonel vůči antibiotikům se i tak postupně zvyšuje. Jedním z mechanismů antibiotické rezistence salmonel je zisk konjugativních plazmidů. V této práci jsme se proto zaměřili na charakterizaci vysokomolekulárních plazmidů nesoucích více genů rezistence k antibiotikům, které jsme zaznamenali u S. Typhimurium. V další části práce jsme pak sledovali, nakolik může přítomnost plazmidů ovlivnit rychlost replikace chromozomu hostitelské buňky. Celkem bylo pomocí pyrosekvenování získáno sedm kompletních sekvencí plazmidů, jejichž celková velikost se pohybovala mezi 100-300 kbp. Základní kostra všech plazmidů byla shodná a oblast kódující rezistence k antibiotikům byla vložená vždy do stejného místa v této základní kostře. Dále se ukázalo, že přítomnost vysokomolekulárních plazmidů má negativní vliv na replikaci chromozomu hostitelské bakterie. V nepřítomnosti selekčního tlaku způsobeného používáním antibiotik by tedy mohlo dojít k postupnému snižování výskytu pomaleji se replikujících bakteriálních klonů s plazmidy kódujícími rezistence k antibiotikům. (cs)
  • Most of human salmonellosis is caused by Salmonella enterica serovars Enteritidis and Typhimurium with poultry being the most important source of Salmonella for humans. Although Salmonella infections are not usually treated with antibiotic, acquired antibiotic resistance in Salmonella is gradually increasing. One of the mechanisms of acquired antibiotic resistance is the acquisition of conjugative plasmids. In this study, we therefore focused on the characterization of high molecular weight plasmids carrying multiple antibiotic resistance genes present in S. Typhimurium. In addition, we also tested the effect of plasmid presence on the rate of the host cell chromosome replication. Using pyrosequencing were obtained complete nucleotide sequences of 7 different plasmids ranging from 100 to 300 kbp. The basic backbone of all plasmids was similar and antibiotic resistance coding region was always inserted in the same position within plasmid basic backbone. Furthermore, a negative effect of plasmid presence on the replication of chromosomal DNA was recorded. This means that in the absence of positive selective pressure caused by use of antibiotics, bacterial clones carrying antibiotic resistance plasmids may be outcompeted by plasmid free isolates sensitive to antibiotics. (en)
Title
  • Antibiotic resistence encoded by plasmids in salmonella enterica (en)
  • Antibiotická rezistence kódována na plazmidech u Salmonella enterica
  • Antibiotická rezistence kódována na plazmidech u Salmonella enterica (cs)
skos:prefLabel
  • Antibiotic resistence encoded by plasmids in salmonella enterica (en)
  • Antibiotická rezistence kódována na plazmidech u Salmonella enterica
  • Antibiotická rezistence kódována na plazmidech u Salmonella enterica (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/14:#0001146!RIV15-GA0-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED0006/01/01), P(GAP502/12/1467)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 3394
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/14:#0001146
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Antibiotic resistence; serovars Enteritidis and Typhimurium; plasmid (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [11663EC4AA9D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 64
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matiašovicová, Jitka
  • Rychlík, Ivan
  • Juřicová, Helena
  • Kubasová, Tereza
issn
  • 0506-8231
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software