About: Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In order to optimize cryopreservation of boar semen effect of modification of cooling medium by trehalose on functional status of frozen spermatozoa was studied. The ejaculates of boars (n =16) were cooled in lactose-yolk extender with the standard lactose concentration (0.24 M lactose) or decreasig lactose and increasing trehalose concentrations (0.18 M lactose and 0.06 M trehalose, 0.12 M lactose and 0.11 M trehalose, 0.06 M lactose and 0.16 M trehalose or 0.22 M trehalose) and frozen. Motility, viability and acrosome integrity of spermatozoa were evaluated after thawing. On the basis of cryotolerance index, the boars were categorized into those with lesser or greater cryotolerance. It can be concluded, that modification of standard cooling extender (0.12 M lactose and 0.11 M trehalose) improved significantly motility, viability and acrosome integrity of spermatozoa regardless of semen cryotolerance and that index of cryotolerance is useful for evaluation of functional status of boar spermatozoa. (en)
  • Byl studován vliv modifikace chladicího média pomocí trehalózy na funkční stav rozmrazených spermií s cílem optimalizovat metodu kryokonzervace kančího spermatu. Ejakuláty kanců (n = 16). byly zchlazeny v laktózo-žloutkovém médiu se standardní koncentrací laktózy (0,24 M) nebo snižující se koncentrací laktózy a zvyšující se koncetrací trehalózy (0,18 M laktózy a 0,06 M trehalózy, 0,12 M laktózy a 0,11 M trehalózy, 0,06 M laktózy a 0,16 M trehalózy nebo 0,22 M trehalózy) a následně zmrazeny. Po rozmrazení byla hodnocena motilita, viabilita a integrita akrozomu spermií. Byl vypočten index kryotolerance a soubor rozdělen na kance s vyšší a nižší kryotolerancí. Bylo prokázáno, že modifikace standardního chladicího média (0.12 M laktózy a 0.11 M trehalózy) signifikantně zvýšila motilitu, viabilitu a integritu akrozomu spermií nezávisle na kryotoleranci spermatu. Současně bylo potvrzeno, že index kryotolerance je vhodný pro hodnocení funkčního stavu kančích spermií.
  • Byl studován vliv modifikace chladicího média pomocí trehalózy na funkční stav rozmrazených spermií s cílem optimalizovat metodu kryokonzervace kančího spermatu. Ejakuláty kanců (n = 16). byly zchlazeny v laktózo-žloutkovém médiu se standardní koncentrací laktózy (0,24 M) nebo snižující se koncentrací laktózy a zvyšující se koncetrací trehalózy (0,18 M laktózy a 0,06 M trehalózy, 0,12 M laktózy a 0,11 M trehalózy, 0,06 M laktózy a 0,16 M trehalózy nebo 0,22 M trehalózy) a následně zmrazeny. Po rozmrazení byla hodnocena motilita, viabilita a integrita akrozomu spermií. Byl vypočten index kryotolerance a soubor rozdělen na kance s vyšší a nižší kryotolerancí. Bylo prokázáno, že modifikace standardního chladicího média (0.12 M laktózy a 0.11 M trehalózy) signifikantně zvýšila motilitu, viabilitu a integritu akrozomu spermií nezávisle na kryotoleranci spermatu. Současně bylo potvrzeno, že index kryotolerance je vhodný pro hodnocení funkčního stavu kančích spermií. (cs)
Title
  • Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců
  • Effect of trehalose on functional status of frozen thawed boar spermatozoa (en)
  • Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců
  • Effect of trehalose on functional status of frozen thawed boar spermatozoa (en)
  • Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců (cs)
skos:notation
  • RIV/00027162:_____/09:#0000548!RIV10-MZE-00027162
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GD523/08/H064), P(QG50052)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 349626
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027162:_____/09:#0000548
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • boars; spermatoza; extender; trehalose; cryopreservation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [ED8189E4EA94]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Veterinářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hulínská, Pavlína
  • Ješeta, Michal
  • Machatková, Marie
  • Martečíková, Soňa
  • Pavlík, A.
issn
  • 0506-8231
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 81 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software