About: Vegetative propagation of horse chestnut (Aesculus hippocastanum) – cultivar 'Mertelík' with resistant behaviour to horse chestnut leaf miner (Cameraria ohridella)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem metodiky je poskytnout ověřený postup vegetativního množení kultivaru jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum) 'Mertelík' roubováním na selektované předpěstované podnože a takto vytvořený rostlinný materiál použít pro založení nových účelových výsadeb plodonosných stromů jírovců v oborách s intenzivním chovem spárkaté zvěře. Metodika podrobně popisuje jednotlivé praktické kroky vegetativního množení jírovců s použitím techniky kopulace. Jsou uvedeny postupy a principy výběru semenných stromů pro podnožový materiál, sběr a výsev semen, předpěstování semenných podnoží, termíny a způsoby odběru roubů, technik roubování a poroubovací péče. K postupům jsou uvedeny věcné komentáře, které uvádí výčet možných problémů a rizik v jednotlivých krocích a doporučují jejich řešení. Jsou uvedeny možnosti uplatnění metodiky, srovnání novosti postupů, ekonomické aspekty, seznam použité literatury, přehled souvisejících publikací autorů a abecední rejstřík vybraných pojmů. Metodika je doplněna deseti sestavami barevných obrázků, které demonstrují nejvýznamnější kroky uvedených postupů. Z obecného hlediska je metodika použitelná také množení různých okrasných kultivarů a je vhodná pro udržování významných genotypů jírovců pro potřeby výzkumu a šlechtění.
  • Cílem metodiky je poskytnout ověřený postup vegetativního množení kultivaru jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum) 'Mertelík' roubováním na selektované předpěstované podnože a takto vytvořený rostlinný materiál použít pro založení nových účelových výsadeb plodonosných stromů jírovců v oborách s intenzivním chovem spárkaté zvěře. Metodika podrobně popisuje jednotlivé praktické kroky vegetativního množení jírovců s použitím techniky kopulace. Jsou uvedeny postupy a principy výběru semenných stromů pro podnožový materiál, sběr a výsev semen, předpěstování semenných podnoží, termíny a způsoby odběru roubů, technik roubování a poroubovací péče. K postupům jsou uvedeny věcné komentáře, které uvádí výčet možných problémů a rizik v jednotlivých krocích a doporučují jejich řešení. Jsou uvedeny možnosti uplatnění metodiky, srovnání novosti postupů, ekonomické aspekty, seznam použité literatury, přehled souvisejících publikací autorů a abecední rejstřík vybraných pojmů. Metodika je doplněna deseti sestavami barevných obrázků, které demonstrují nejvýznamnější kroky uvedených postupů. Z obecného hlediska je metodika použitelná také množení různých okrasných kultivarů a je vhodná pro udržování významných genotypů jírovců pro potřeby výzkumu a šlechtění. (cs)
  • The objective of the certified methodology is to provide a proven vegetative propagation of horse chestnut (Aesculus hippocastanum) cultivar 'Mertelík' with resistant behaviour to horse chestnut leaf miner (Cameraria ohridella) by grafting onto selected rootstocks. Created plant materials will be used for establishment of new plantings of horse chestnut in game preserves as the fruit bearing trees and important source of feed for the game. The methodology describes in detail all practical steps of vegetative propagation of horse chestnut by grafting using the methods of coupling. The substantive comments and recommended solution for the possible problems and risks in all steps during the production of grafted plants horse chestnut are given. The methodology is complemented by 10 assemblages of colour figures and also by alphabetical index of selected words. (en)
Title
  • Vegetative propagation of horse chestnut (Aesculus hippocastanum) – cultivar 'Mertelík' with resistant behaviour to horse chestnut leaf miner (Cameraria ohridella) (en)
  • Vegetativní množení jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum l.) - kultivaru 'Mertelík' s rezistentním chováním ke klíněnce jírovcové (Cameraria ohridella)
  • Vegetativní množení jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum l.) - kultivaru 'Mertelík' s rezistentním chováním ke klíněnce jírovcové (Cameraria ohridella) (cs)
skos:prefLabel
  • Vegetative propagation of horse chestnut (Aesculus hippocastanum) – cultivar 'Mertelík' with resistant behaviour to horse chestnut leaf miner (Cameraria ohridella) (en)
  • Vegetativní množení jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum l.) - kultivaru 'Mertelík' s rezistentním chováním ke klíněnce jírovcové (Cameraria ohridella)
  • Vegetativní množení jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum l.) - kultivaru 'Mertelík' s rezistentním chováním ke klíněnce jírovcové (Cameraria ohridella) (cs)
skos:notation
  • Osvědčení č.j. 29647/2014-MZE
  • RIV/00027073:_____/14:#0001712!RIV15-MZE-00027073
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI92A245)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Hodnota tržeb za vytvořený rostlinný materiál v období 2014-2018 je odhadována na 300 až 600 tis. Kč, přičemž kalkulovaný zisk 25% by činil 75 až 150 tis. Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53120
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/14:#0001712
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 5/2013/57
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Horse chestnut; cultivar 'Mertelík'; resistance; horse chestnut leaf miner; Cameraria ohridella; methods of propagation; seedlings; rootstock; grafting (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F21C0C8D4EAA]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o využití výsledku byla uzavřena dne 19.12.2013 s Lesy ČR, s.p. (IČ: 42196451) se sídlem Přemyslova 1106, 501 68 Hradec Králové, Lesním závodem Židlochovice se sídlem Tyršova 1, 667 01 Židlochovice, zastoupeným ředitelem lesního závodu Ing. Miroslavem Svobodou (lz4@lesycr.cz, tel.: 956264106).
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kloudová, Kateřina
  • Mertelík, Josef
  • Šedivá, Jana
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software