About: Restoration and longterm management of riparian stands in Vltava River basin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The methodics deals with the restoration and longterm management of riparian tree stands in Vltava river basin. The methodics is based on generalization of 40 case restoration and management studies covering the important part of variability of riparian stands in the area and identifying their all important recent problems. Methodics is comprehensive and integrates technical and ecological approaches supplemented with phytopathological aspects and other contemporary problems of tree stands in the river basin. The process of restoration is composed of four steps: 1) delimitation of homogenous sections, their description, description of tree stands and main causative risks; 2) determination of corresponding tree community; 3) proposal of composition and structure of stands according to concrete technical and phytopathological requirements; 4) determination of project of restoration and longterm management and time plan. (en)
  • Metodika se zabývá obnovou a dlouhodobou péčí o břehové porosty v oblasti povodí Vltavy a vznikla na základě zobecnění 40 případových studií, pokrývajících podstatnou část variability břehových porostů povodí a identifikujících všechny významné současné problémy. Metodika přistupuje k břehovým porostům komplexně a integruje přístupy technické a ekosystémové a doplňuje je o fytopatologické aspekty a současné problémy stávajících porostů v povodí. Postup obnovy a péče o břehové porosty se skládá ze sekvence čtyř kroků: 1) vymezení homogenních úseků, vytvoření jejich popisu a popisu porostu včetně určení rizik; 2) určení stanovištně odpovídajícího společenstva; 3) návrh skladby a struktury porostu dle konkrétních technických a fytopatologických požadavků a 4) návrh obnovy a dlouhodobé péče a časového plánu.
  • Metodika se zabývá obnovou a dlouhodobou péčí o břehové porosty v oblasti povodí Vltavy a vznikla na základě zobecnění 40 případových studií, pokrývajících podstatnou část variability břehových porostů povodí a identifikujících všechny významné současné problémy. Metodika přistupuje k břehovým porostům komplexně a integruje přístupy technické a ekosystémové a doplňuje je o fytopatologické aspekty a současné problémy stávajících porostů v povodí. Postup obnovy a péče o břehové porosty se skládá ze sekvence čtyř kroků: 1) vymezení homogenních úseků, vytvoření jejich popisu a popisu porostu včetně určení rizik; 2) určení stanovištně odpovídajícího společenstva; 3) návrh skladby a struktury porostu dle konkrétních technických a fytopatologických požadavků a 4) návrh obnovy a dlouhodobé péče a časového plánu. (cs)
Title
  • Restoration and longterm management of riparian stands in Vltava River basin (en)
  • Obnova a dlouhodobá péče o břehové porosty v povodí Vltavy
  • Obnova a dlouhodobá péče o břehové porosty v povodí Vltavy (cs)
skos:prefLabel
  • Restoration and longterm management of riparian stands in Vltava River basin (en)
  • Obnova a dlouhodobá péče o břehové porosty v povodí Vltavy
  • Obnova a dlouhodobá péče o břehové porosty v povodí Vltavy (cs)
skos:notation
  • 77365/2013-MZE-16222/M70
  • RIV/00027073:_____/13:#0001577!RIV14-MZE-00027073
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI92A207)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství, Odbor koncepcí a ekonomiky lesního hospodářství, Těšnov 17, Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Ekonomickou výhodnost použití metodiky lze hodnotit v dlouhodobém horizontu, který představují desítky let. Povodí Vltavy, státní podnik spravuje vodní toky v délce zhruba 25 tisíc kilometrů, další tisíce km spravují další subjekty, ať už v oblasti povodí Vltavy či jinde, kde lze rovněž předloženou metodiku využít. Lze kvalifikovaně odhadnout, že až 95 % břehových porostů v povodí Vltavy by mohlo lépe plnit své ekologicko-stabilizační funkce. Na obnovu 1 m2 břehového porostu je zapotřebí vynaložit od 26 do 254 Kč. Při předeslané délce toků a odhadované ploše břehových porostů se pohybují celkové náklady v řádu miliard Kč, které budou v obnově břehových porostů v povodí vynaloženy v průběhu nadcházejících desetiletí. S použitím této metodiky budou vynaložené prostředky využity maximálně efektivně.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92910
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/13:#0001577
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 4/2013-056
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • riparian tree stands; Vltava River basin; restoration; management; ecological function; technical function; stabilization effect; tree diseases (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1BE3D11BA6EC]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Certifikace MZe - osvědčení č.j. 77365/2013-MZE-16222/M70 ze dne 20.11.2013. Využití metodiky v praxi: Smlouva o uplatnění certifikované metodiky zpracované v rámci řešení výzkumného projektu č. QI92A207, číslo smlouvy uživatele: 2035/2013-SML, byla uzavřena dne 14.11.2013 s Povodí Vltavy, státní podnik (se sídlem: Holečkova 8,150 24 Praha 5, IČ: 70889953, statutární orgán: RNDr. Petr Kubala).
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bulíř, Pavel
  • Velebil, Jiří
  • Černý, Karel
  • Baroš, Adam
  • Strnadová, Veronika
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software