About: Cadmium concentration in lower subsoil Bi (B2) and metallurgical industry     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • At present, only few plants of ferrous and non-ferrous metallurgy have operated in the Czech Republic. The metallurgy and processing of non-ferropus metals can be an important source of contamination by toxic elements, e.g., cadmium (Cd). Important sources of Cd are also non-ferrous smelters, secondary smelters, producers of non-ferrous alloys, electro compounds, batteries, etc. Some amounts of Cd are released in the atmosphere during combustion of brown coal in industrial furnaces. Cadmium is recognised to be highly toxic elements. Limits of Cd concentrations in the environmental compounds, foods, etc. have been introduced. Into the maps of Cd distribution in individual investigated materials have been drawn positions of main metallurgical plants. The figures show increased concentrations of Cd in the bio-indicators and forest floor humus near non-ferrous smelters (e.g., Pribram, Frydrek Mistek, Cesky Tesin). The accumulation of Cd in these materials is caused by increased Cd deposition loads in the surroundings of the non-ferrous smelters. Contamination of forest soil near the emission sources of Cd has not been detected. The map shows the determined distribution of Cd concentrations in lower subsoil Bi (B2), in the context of main metallurgical plants´ location. The map is an output of the project BIOGEOCHEMICAL EXPLORATION OF FORESTS AS A BASE FOR THE LONG-TERM LANDSCAPE EXPLOITATION IN THE CZECH REPUBLIC (CZ0074), which has been supported by a grant from Norway through the Norwegian Financial Mechanism and the Revolving Fund of the Ministry of the Environment of the Czech Republic. (en)
  • V současné době na území ČR působí již jen málo provozů barevné a železné metalurgie. Hutnictví a zpracování barevných kovů bývá významným zdrojem znečišťování prostředí toxickými kovy, např. kadmiem (Cd). Emisními zdroji Cd jsou např. hutě na zpracování barevných kovů, recyklaci starých a výrobu nových elektrospotřebičů, baterií atp. V menší míře je Cd uvolňováno i při spalování hnědého uhlí v průmyslových topeništích. Kadmium je považováno za toxický prvek s povolenými limitními koncentracemi ve složkách životního prostředí. Do map distribuce koncentrací Cd v jednotlivých složkách lesa byla zakreslena lokalizace provozovaných metalurgických provozů. Z grafických ukázek je patrné zvýšení koncentrací Cd v rostlinných bioindikátorech a lesním nadložním humusu v okolí hutí neželezné metalurgie (např. Příbramsko, Frýdeckomístecko a Těšínsko). Zvýšené koncentrace Cd v minerální půdě lesů v okolí těchto hutí nebyly zjištěny. Akumulace Cd v rostlinných bioindikátorech a v nadložním humusu jsou způsobeny zvýšenou úrovní atmosférického spadu Cd z uvedených emisních zdrojů. Mapa zobrazuje zjištěné koncentrace Cd v dolní obohacované části lesních půd (v půdním horizontu B, spodní části B2) ve vazbě na lokalizaci metalurgických provozů. Mapa vznikla jako výstup projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR.
  • V současné době na území ČR působí již jen málo provozů barevné a železné metalurgie. Hutnictví a zpracování barevných kovů bývá významným zdrojem znečišťování prostředí toxickými kovy, např. kadmiem (Cd). Emisními zdroji Cd jsou např. hutě na zpracování barevných kovů, recyklaci starých a výrobu nových elektrospotřebičů, baterií atp. V menší míře je Cd uvolňováno i při spalování hnědého uhlí v průmyslových topeništích. Kadmium je považováno za toxický prvek s povolenými limitními koncentracemi ve složkách životního prostředí. Do map distribuce koncentrací Cd v jednotlivých složkách lesa byla zakreslena lokalizace provozovaných metalurgických provozů. Z grafických ukázek je patrné zvýšení koncentrací Cd v rostlinných bioindikátorech a lesním nadložním humusu v okolí hutí neželezné metalurgie (např. Příbramsko, Frýdeckomístecko a Těšínsko). Zvýšené koncentrace Cd v minerální půdě lesů v okolí těchto hutí nebyly zjištěny. Akumulace Cd v rostlinných bioindikátorech a v nadložním humusu jsou způsobeny zvýšenou úrovní atmosférického spadu Cd z uvedených emisních zdrojů. Mapa zobrazuje zjištěné koncentrace Cd v dolní obohacované části lesních půd (v půdním horizontu B, spodní části B2) ve vazbě na lokalizaci metalurgických provozů. Mapa vznikla jako výstup projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR. (cs)
Title
  • Cadmium concentration in lower subsoil Bi (B2) and metallurgical industry (en)
  • Distribuce kadmia v dolní obohacované části lesních půd a distribuce hutního průmyslu na území ČR
  • Distribuce kadmia v dolní obohacované části lesních půd a distribuce hutního průmyslu na území ČR (cs)
skos:prefLabel
  • Cadmium concentration in lower subsoil Bi (B2) and metallurgical industry (en)
  • Distribuce kadmia v dolní obohacované části lesních půd a distribuce hutního průmyslu na území ČR
  • Distribuce kadmia v dolní obohacované části lesních půd a distribuce hutního průmyslu na území ČR (cs)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/11:#0001029!RIV12-MZP-00027073
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Mapa je využívána mj. odborem obecné ochrany přírody a krajiny MŽP pro potřeby svých řídících a rozhodovacích agend (viz potvrzení MŽP č.j. 100977/ENV/11 7514/610/11 ze dne 21.12.2011). Mapa je výstupem projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 194907
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/11:#0001029
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Cd - půda B2
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cadmium; toxic element; concentration; distribution; lower part of B soil horizon (lower subsoil Bi); metallurgical industry; non-ferrous smelters; Czech Republic; map (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9F73FF659A97]
http://linked.open...okalizaceVysledku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Mapa ve formátu ESRI shapefile a georeferencovaný TIFF v měřítku 1:2 000 000, souřadnicový systém S-42
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíček, Marek
  • Slavík, Petr
  • Holá, Marie
  • Suchara, Ivan
  • Sucharová, Julie
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software