About: Arsenic concentration in moss and electric power industry     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Hnědé uhlí v ČR obsahuje arzen (As) v množství 8–50 mg.kg-1, v extrémních případech až kolem 275 mg.kg-1. Během spalování hnědého uhlí v elektrárnách a dalších průmyslových topeništích se uvolňuje značné množství As do ovzduší. Nejvíce průmyslových topenišť spalujících hnědé uhlí je akumulováno na Mostecku a Sokolovsku. Největší středoevropská uhelná elektrárna Turów v Bogatynii je umístěna blízko polsko-české hranice u Frýdlantu. Lokální centra spalování hnědého uhlí jsou u nás např. na Kladensku a dále u Mělníku a Pardubic. Málo významné je spalování hnědého uhlí u Hodonína na jihovýchodní Moravě. Arzen (As) je považován za toxický prvek s prokázanými kancerogenními účinky. Proto je účelné jeho výskyt ve složkách životního prostředí soustavně monitorovat. Mapa zobrazuje zjištěné distribuce koncentrací As ve sledovaných složkách jehličnatých lesů na území ČR - v tomto případě v mechu travník Schreberův (Pleurozium schreberi). Mapa vznikla jako výstup projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR.
  • Hnědé uhlí v ČR obsahuje arzen (As) v množství 8–50 mg.kg-1, v extrémních případech až kolem 275 mg.kg-1. Během spalování hnědého uhlí v elektrárnách a dalších průmyslových topeništích se uvolňuje značné množství As do ovzduší. Nejvíce průmyslových topenišť spalujících hnědé uhlí je akumulováno na Mostecku a Sokolovsku. Největší středoevropská uhelná elektrárna Turów v Bogatynii je umístěna blízko polsko-české hranice u Frýdlantu. Lokální centra spalování hnědého uhlí jsou u nás např. na Kladensku a dále u Mělníku a Pardubic. Málo významné je spalování hnědého uhlí u Hodonína na jihovýchodní Moravě. Arzen (As) je považován za toxický prvek s prokázanými kancerogenními účinky. Proto je účelné jeho výskyt ve složkách životního prostředí soustavně monitorovat. Mapa zobrazuje zjištěné distribuce koncentrací As ve sledovaných složkách jehličnatých lesů na území ČR - v tomto případě v mechu travník Schreberův (Pleurozium schreberi). Mapa vznikla jako výstup projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR. (cs)
  • Brown coal contains arsenic in amouts 8–50 mg.kg-1, in extreme cases even about 275 mg.kg-1 in the Czech Republic. Hence due to combustion of enormous mass of brown coal in industrial furnaces, considerable amounts of As are emitted in the atmosphere. The highest number of coal power plants operates in western Bohemina (Most and Sokolov districts). The biggest coal power plant operating in Central Europe (Torów) at Bogatinia is situated at Polish/Czech border and affects northern Bohemia. Local and significant industrial furnaces are under operation near Kladno, Mělník, Pardubice, Hodonín, etc. Arsenic is considered to be a toxic and cancerogenic element. That is reason, why the occurence of As concentrations in the environment should be under our permanent attention. The map shows the determined distribution of As concentrations in the investigated compartments of coniferous forests in the Czech Republic (in Schreber's moss (Pleurozium schreberi) in this case). The map is an output of the project BIOGEOCHEMICAL EXPLORATION OF FORESTS AS A BASE FOR THE LONG-TERM LANDSCAPE EXPLOITATION IN THE CZECH REPUBLIC (CZ0074), which has been supported by a grant from Norway through the Norwegian Financial Mechanism and the Revolving Fund of the Ministry of the Environment of the Czech Republic. (en)
Title
  • Arsenic concentration in moss and electric power industry (en)
  • Distribuce arzenu v mechu travník Schreberův a distribuce elektroenergetického průmyslu na území ČR
  • Distribuce arzenu v mechu travník Schreberův a distribuce elektroenergetického průmyslu na území ČR (cs)
skos:prefLabel
  • Arsenic concentration in moss and electric power industry (en)
  • Distribuce arzenu v mechu travník Schreberův a distribuce elektroenergetického průmyslu na území ČR
  • Distribuce arzenu v mechu travník Schreberův a distribuce elektroenergetického průmyslu na území ČR (cs)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/11:#0001018!RIV12-MZP-00027073
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Mapa je využívána mj. odborem obecné ochrany přírody a krajiny MŽP pro potřeby svých řídících a rozhodovacích agend (viz potvrzení MŽP č.j. 100977/ENV/11 7514/610/11 ze dne 21.12.2011). Mapa je výstupem projektu Biogeochemický průzkum lesů jako podklad pro dlouhodobé využívání krajiny ČR (CZ0074), podpořeného grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu a Revolvingovým fondem Ministerstva životního prostředí ČR.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 194902
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/11:#0001018
http://linked.open...terniIdentifikace
  • As - mech
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • arsenic; toxic and carcinogenic element; concentration; distribution; Schreber's moss (Pleurozium schreberi); electric power industry; brown coal; Czech Republic; map (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E677179E2B58]
http://linked.open...okalizaceVysledku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Mapa ve formátu ESRI shapefile a georeferencovaný TIFF v měřítku 1:2 000 000, souřadnicový systém S-42
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlíček, Marek
  • Slavík, Petr
  • Holá, Marie
  • Suchara, Ivan
  • Sucharová, Julie
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software