About: Roháč obecný (Lucanus cervus) v Pardubickém kraji: historie, současný stav a ohroženost.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Roháč obecný (Lucanus cervus) je celoevropsky ohrožený druh saproxylického brouka, který zaznamenal výrazný ústup v rozšíření v rámci ČR (červenoseznamový druh chráněn evropskou legislativou). Rozšíření a stav populací jsem studoval v rámci Pardubického kraje, a to především pomocí excerpce historických nálezů doplněných současnými. Na základě analýzy zachovalosti stanovišť v rámci faunistických čtverců jsem nezjistil afinitu druhu k lesům se zachovalou dřevinnou skladbou. Nejsilnější populace se ve studovaném území vyskytovaly na Choceňsku, v současné době má druh pouze refugiální výskyt v okrese Pardubice a jeho nejbližším okolí. Za hlavní důvod pravděpodobného vymření většiny populací v území lze považovat současné lesní hospodaření v podobě stinných lesů a změnu druhové a prostorové skladby včetně pasivní péče o rezervace bez znalosti jejich vývoje. Roháč obecný je v Pardubickém kraji kriticky ohroženým druhem.
  • Roháč obecný (Lucanus cervus) je celoevropsky ohrožený druh saproxylického brouka, který zaznamenal výrazný ústup v rozšíření v rámci ČR (červenoseznamový druh chráněn evropskou legislativou). Rozšíření a stav populací jsem studoval v rámci Pardubického kraje, a to především pomocí excerpce historických nálezů doplněných současnými. Na základě analýzy zachovalosti stanovišť v rámci faunistických čtverců jsem nezjistil afinitu druhu k lesům se zachovalou dřevinnou skladbou. Nejsilnější populace se ve studovaném území vyskytovaly na Choceňsku, v současné době má druh pouze refugiální výskyt v okrese Pardubice a jeho nejbližším okolí. Za hlavní důvod pravděpodobného vymření většiny populací v území lze považovat současné lesní hospodaření v podobě stinných lesů a změnu druhové a prostorové skladby včetně pasivní péče o rezervace bez znalosti jejich vývoje. Roháč obecný je v Pardubickém kraji kriticky ohroženým druhem. (cs)
  • The Stag beetle (Lucanus cervus) is pan-European endangered beetle. This species scores a sharp decline in distribution area in CZ thorough previous century, where were its populations among the most stable in Europe. Thus, the species get into Red-listed animals and is also protected by EU. I studied the distribution and population condition in the Pardubice region mainly by excerption of historical and recent literature and completed it with known recent records. I found no affinity to larger broadleaved forests like habitats during the analyses of environmental maintenance. The main factors affecting extinction of most populations are probably recent forest management practices, which causing shading of habitats and changes in species and spatial composition. One of the problems in species conservation is also poor care of current forest reserves, when conservationists do not respect their history like traditional forest management systems. (en)
Title
  • Roháč obecný (Lucanus cervus) v Pardubickém kraji: historie, současný stav a ohroženost.
  • Roháč obecný (Lucanus cervus) v Pardubickém kraji: historie, současný stav a ohroženost. (cs)
  • The stag beetle (Lucanus cervus) in Pardubice region: A history, recent status and threats (en)
skos:prefLabel
  • Roháč obecný (Lucanus cervus) v Pardubickém kraji: historie, současný stav a ohroženost.
  • Roháč obecný (Lucanus cervus) v Pardubickém kraji: historie, současný stav a ohroženost. (cs)
  • The stag beetle (Lucanus cervus) in Pardubice region: A history, recent status and threats (en)
skos:notation
  • RIV/00027073:_____/10:#0000844!RIV11-MZP-00027073
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6293359101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 285630
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027073:_____/10:#0000844
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Coleoptera; Lucanidae; forestry; conservation biology; saproxylic beetles (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DBECBF862409]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Východočeský sborník přírodovědný. Práce a studie.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horák, Jakub
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-1460
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software