About: Results of Research and New Trends in Utilization of Grass Biomass for Energy Purposes     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Alternativou pro hospodaření na půdě v horských a podhorských oblastech České republiky je cílené pěstování a využití trav pro energetické účely. Výzkum využití trav pro energetické účely byl zaměřen na stanovení vhodných travních druhů a jejich výnosového potenciálu a zahrnuje dvě etapy. Na základě výsledků první etapy výzkumu energetických trav byly stanoveny druhy nejvhodnější pro energetické využití (psineček veliký, kostřava rákosovitá, a ovsík vyvýšený). Do výzkumu druhé etapy energetických trav byl zařazen psineček veliký, kostřava rákosovitá, ovsík vyvýšený, lesknice rákosovitá, sveřep horský a luční směs do vlhkých a do suchých podmínek. V podmínkách České republiky se jeví jako nevhodnější sklizeň energetických trav v období jejich sklizně na semeno s využitím vymlácené slámy trav pro energetické účely. Na základě výsledků výzkumu druhé etapy energetických trav a provedených spalných zkoušek ve velkých kotlích je možné doporučit spalování sena trav předně v kotlích určených pro spalování obilní slámy. Cílem nového směru výzkumu v oblasti spalování travní biomasy je najít vhodné směsi pro výrobu komprimovaných směsných paliv ve formě briket či pelet, které bude možné spalovat na stávajících spalovacích zařízeních určených pro spalování dřevních pelet. Při využití rostlinné biomasy pomocí anaerobní digesce je nutné vyřešit vhodné složení vstupního materiálu do bioplynové stanice a případný způsob jeho konzervace. Nový projekt v oblasti využití energetických trav řeší i otázku využití travní hmoty pro kompostování.
  • Alternativou pro hospodaření na půdě v horských a podhorských oblastech České republiky je cílené pěstování a využití trav pro energetické účely. Výzkum využití trav pro energetické účely byl zaměřen na stanovení vhodných travních druhů a jejich výnosového potenciálu a zahrnuje dvě etapy. Na základě výsledků první etapy výzkumu energetických trav byly stanoveny druhy nejvhodnější pro energetické využití (psineček veliký, kostřava rákosovitá, a ovsík vyvýšený). Do výzkumu druhé etapy energetických trav byl zařazen psineček veliký, kostřava rákosovitá, ovsík vyvýšený, lesknice rákosovitá, sveřep horský a luční směs do vlhkých a do suchých podmínek. V podmínkách České republiky se jeví jako nevhodnější sklizeň energetických trav v období jejich sklizně na semeno s využitím vymlácené slámy trav pro energetické účely. Na základě výsledků výzkumu druhé etapy energetických trav a provedených spalných zkoušek ve velkých kotlích je možné doporučit spalování sena trav předně v kotlích určených pro spalování obilní slámy. Cílem nového směru výzkumu v oblasti spalování travní biomasy je najít vhodné směsi pro výrobu komprimovaných směsných paliv ve formě briket či pelet, které bude možné spalovat na stávajících spalovacích zařízeních určených pro spalování dřevních pelet. Při využití rostlinné biomasy pomocí anaerobní digesce je nutné vyřešit vhodné složení vstupního materiálu do bioplynové stanice a případný způsob jeho konzervace. Nový projekt v oblasti využití energetických trav řeší i otázku využití travní hmoty pro kompostování. (cs)
  • An alternative for land management in mountain and foothill areas of the Czech Republic is targeted cultivation and use of grasses for energy purposes. The research on the utilisation of grasses for generating energy has been focused on the determination of suitable grass species and their yield potential, and consists of two phases. On the basis of the first research phase the most suitable species of grasses for generating energy were selected (Agrostis gigantea, Festuca arundinacea and Arrhenatherum elatius). In the second research phase, Agrostis gigantea, Festuca arundinacea, Arrhenatherum elatius, Phalaris arundinacea, Bromus marginatus, and grass and clover meadow mixtures for humid and for dry conditions were included. In the Czech Republic, the most suitable time for harvesting grasses for generating energy appears to be at the time of the harvesting of their seeds, with the utilisation of threshed-out grass straw for energy generation. On the basis of the results of the second research phase and of combustion experiments in large boilers, it is possible to recommend the burning of grass biomass (straw) in particular in cereal straw-burning boilers. The aim of the new direction of research in the area of grass biomass burning is to find suitable compounds for the production of compressed blended fuels in the form of briquettes or pellets that can be burned in existing combustion plants designed to burn wood biomass utilization pellets. When using anaerobic digestion, it is important to resolve appropriate composition of the input material to biogas station and also a possible way of its preservation. New project in the area of use of energy grasses addresses also the question of the use of grass for composting. (en)
Title
  • Results of Research and New Trends in Utilization of Grass Biomass for Energy Purposes (en)
  • Výsledky výzkumu a nové směry využití biomasy trav pro energetické účely
  • Výsledky výzkumu a nové směry využití biomasy trav pro energetické účely (cs)
skos:prefLabel
  • Results of Research and New Trends in Utilization of Grass Biomass for Energy Purposes (en)
  • Výsledky výzkumu a nové směry využití biomasy trav pro energetické účely
  • Výsledky výzkumu a nové směry využití biomasy trav pro energetické účely (cs)
skos:notation
  • RIV/00027031:_____/12:#0000263!RIV13-MZE-00027031
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101C246)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 179250
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027031:_____/12:#0000263
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • combustion, boiler, biomas, composting (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1F51B688AA94]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Andert, David
  • Frydrych, Jan
  • Juchelková, Dagmar
  • Raclavská, Helena
  • Zajonc, Ondřej
  • Gerndtová, Ilona
  • Volková, Pavla
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software