About: Perspectives of Transport in Agriculture     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The agriculture belongs to the biggest transporters in national economy. At the present time there are transported in agriculture more than 100 million tonnes all sorts of materials annually. The efficiency of transport process depends to a great extent on technical provision of transport and effective organization and operation of transport activities. The article analyses transportation outputs reached in agriculture by the main kinds of transport means on the technical level corresponding to particular decades and consumption of diesel fuel per transportation output unit. For the recent 20 years there is significant the continuous growth of transportation output and decrease of diesel unit consumption. With regard to legislation aimed at conditions of ground communication traffic, which limits the main weight and dimensional parameters of vehicles and determines the rules for their interconnection, it is possible to take as threshold values the transportation output and diesel consumption unit values mentioned for vehicles in 2020, in some cases already in 2010, because the transport sets these limit values have already reached. (en)
  • Zemědělství patří k největšímu dopravcům v národním hospodářství. V současné době se v zemědělství přepraví ročně více jak 100mil. tun nejrůznějších materiálů. Efektivnost řešení dopravního procesu do značné míry závisí na technickém zabezpečení dopravy a na účelné organizaci a řízení dopravních prací. Článek analyzuje přepravní výkony dosahované v zemědělství hlavními druhy dopravních prostředků na technické úrovni příslušící jednotlivým desetiletím a spotřebu motorové nafty na jednotku dopravního výkonu. Pro posledních dvacet let je charakteristický neustálý nárůst přepravního výkonu a snižování jednotkové spotřeby nafty. Vzhledem k legislativě, zaměřené na podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích, která omezuje hlavní hmotnostní a rozměrové parametry vozidel a určuje pravidla pro spojení vozidel, je možno hodnoty přepravního výkonu a jednotkové spotřeby motorové nafty uvedené u vozidel v roce 2020, u některých v roce 2010 považovat za mezní, protože dopravní soupravy těchto omezení již dosáhly.
  • Zemědělství patří k největšímu dopravcům v národním hospodářství. V současné době se v zemědělství přepraví ročně více jak 100mil. tun nejrůznějších materiálů. Efektivnost řešení dopravního procesu do značné míry závisí na technickém zabezpečení dopravy a na účelné organizaci a řízení dopravních prací. Článek analyzuje přepravní výkony dosahované v zemědělství hlavními druhy dopravních prostředků na technické úrovni příslušící jednotlivým desetiletím a spotřebu motorové nafty na jednotku dopravního výkonu. Pro posledních dvacet let je charakteristický neustálý nárůst přepravního výkonu a snižování jednotkové spotřeby nafty. Vzhledem k legislativě, zaměřené na podmínky provozu vozidel na pozemních komunikacích, která omezuje hlavní hmotnostní a rozměrové parametry vozidel a určuje pravidla pro spojení vozidel, je možno hodnoty přepravního výkonu a jednotkové spotřeby motorové nafty uvedené u vozidel v roce 2020, u některých v roce 2010 považovat za mezní, protože dopravní soupravy těchto omezení již dosáhly. (cs)
Title
  • Perspectives of Transport in Agriculture (en)
  • Perspektivy dopravy v zemědělství
  • Perspektivy dopravy v zemědělství (cs)
skos:prefLabel
  • Perspectives of Transport in Agriculture (en)
  • Perspektivy dopravy v zemědělství
  • Perspektivy dopravy v zemědělství (cs)
skos:notation
  • RIV/00027031:_____/11:#0000165!RIV12-MV0-00027031
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(VG20102014020)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 220044
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027031:_____/11:#0000165
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • agricultural transport, transportation output, consumption of diesel fuel per transportation output unit (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1F9F6456940B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mechanizace zemědělství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gerndtová, Ilona
  • Syrový, Otakar
issn
  • 0373-6776
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software