Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Prokázané účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, snížení krevního tlaku, prevenci aterosklerózy a léčbu oběhových problémů podporují účelnost příjmu rutinu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Byla zjištěna dobrá tabletovatelnost sušené pohankové natě, výhodná pro výrobu doplňků stravy, také v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance závisí na řadě faktorů, (odrůda, klima, způsob sklizně a skladování, posklizňové úpravy, vývojová fáze a použitá část rostliny). Obsah rutinu v produktu tedy lze zvýšit výběrem podmínek. V tomto rámci byl sledován vliv posklizňových úprav na obsah rutinu v pohance seté. Dalším způsobem využití sušené pohankové natě byla realizace ethanolové kvasničné biotechnologie s přeměnou ethanolu v extraktech pohankové natě pomocí ethanolové kultury Torulopsis ethanolitolerans na kvasničnou biomasu.
- Prokázané účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, snížení krevního tlaku, prevenci aterosklerózy a léčbu oběhových problémů podporují účelnost příjmu rutinu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Byla zjištěna dobrá tabletovatelnost sušené pohankové natě, výhodná pro výrobu doplňků stravy, také v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance závisí na řadě faktorů, (odrůda, klima, způsob sklizně a skladování, posklizňové úpravy, vývojová fáze a použitá část rostliny). Obsah rutinu v produktu tedy lze zvýšit výběrem podmínek. V tomto rámci byl sledován vliv posklizňových úprav na obsah rutinu v pohance seté. Dalším způsobem využití sušené pohankové natě byla realizace ethanolové kvasničné biotechnologie s přeměnou ethanolu v extraktech pohankové natě pomocí ethanolové kultury Torulopsis ethanolitolerans na kvasničnou biomasu. (cs)
- The buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), especially the leave and flower´s parts, is the best rutin source in our conditions. The tablets preparation from dried leaves is very easy and this fact enables the food supplements production also in combination with other nutritive valuable substances. Rutin content in buckwheat depends on several factors – variety, climatic conditions, harvesting and storage conditions and according the plant parts. The rutine content in final produkt is therefore enhanced by suitable conditions selection. For the effective utilization of dried buckwheat leaves the influence of the postharvesting treatment on the rutine content was examined. Another way of buckwheat leaves utilization was the transformation of ethanol in buckwheat leaves extracts in yeast biomass using the Torulopsis etanolitolerans culture. (en)
|
Title
| - Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
- Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu (cs)
- Use of buckwheat leaves as a natural source of rutine (en)
|
skos:prefLabel
| - Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
- Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu (cs)
- Use of buckwheat leaves as a natural source of rutine (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/06:#0000017!RIV07-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QF3291), Z(MZE0002702201)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/06:#0000017
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Paulíčková, Ivana
- Adámek, Lubomír
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |