About: Studie výroby želatiny z alternativních zdrojů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fish scales, rabbit skins and chicken feet were pretreated using alkali or acid method without enzymes or with microbial alkali protease.The highest yields were obtained with the lime pretreatment and enzymatic hydrolysis. The yields of acid extraction were lower in all cases. The isoelectric point and molecular weight distribution in samples were compared with the same parametres of gelatine obtained from classical sources (beef and pork). The characteristic of gelatine from alternative sources differs from classical gelatine, but the diference is not considerable. Gelatine prepared from fish scales forms gel in too high concentrations only. (en)
  • Rybí šupiny, stejně jako králičí kožky a kuřecí běháky byly předem upravovány jak kysele, tak i alkalicky a to bez enzymu a s použitím mikrobiální alkalické proteasy. Nejvyšších výtěžků bylo získáno při použití předúpravy vápnem a enzymem, při níž byl výtěžek vyšší než při použití enzymu a pufru. Kyselá extrakce byla ve všech případech méně účinná. Byly stanoveny isoelektrické body a distribuce molekulových vah jednotlivých preparátů a byly porovnány s týmiž parametry želatiny z klasických zdrojů (hovězí, vepřová). Vlastnosti želatiny vyrobené z alternativních zdrojů se od klasické želatiny sice liší, ale nikoliv výrazně. Želatina z rybích šupin tvoří gel až při příliš vysokých koncentracích.
  • Rybí šupiny, stejně jako králičí kožky a kuřecí běháky byly předem upravovány jak kysele, tak i alkalicky a to bez enzymu a s použitím mikrobiální alkalické proteasy. Nejvyšších výtěžků bylo získáno při použití předúpravy vápnem a enzymem, při níž byl výtěžek vyšší než při použití enzymu a pufru. Kyselá extrakce byla ve všech případech méně účinná. Byly stanoveny isoelektrické body a distribuce molekulových vah jednotlivých preparátů a byly porovnány s týmiž parametry želatiny z klasických zdrojů (hovězí, vepřová). Vlastnosti želatiny vyrobené z alternativních zdrojů se od klasické želatiny sice liší, ale nikoliv výrazně. Želatina z rybích šupin tvoří gel až při příliš vysokých koncentracích. (cs)
Title
  • Studie výroby želatiny z alternativních zdrojů
  • Studie výroby želatiny z alternativních zdrojů (cs)
  • Study of gelatine production from alternative sources (en)
skos:prefLabel
  • Studie výroby želatiny z alternativních zdrojů
  • Studie výroby želatiny z alternativních zdrojů (cs)
  • Study of gelatine production from alternative sources (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/06:#0000015!RIV07-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 250;253
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002702201)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 502133
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/06:#0000015
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Fish scales, rabbit skins, gelatine production, chicken feet, fish scales, lime pretreatment, enzymatic hydrolysis, microbial alkali protease (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D7C20E3232DA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Skalský Dvůr
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kmínková, Milena
  • Kučera, Jiří
  • Prošková, Alexandra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1433
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software