About: Estimation of breeding value for pigs of Czech Large White and Czech Landrase breeds     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cílem metodiky bylo vypracovat kompletní algoritmus včetně počítačových programů pro zpracování souborů dat a k simultánnímu odhadu plemenné hodnoty produkčních znaků (podíl libového masa, průměrný denní přírůstek od narození do konce testu) a znaků velikosti vrhu (celkový počet narozených selat, počet dochovaných selat) pro plemena České bílé ušlechtilé (CBU) a Česká landrase (CL). Pro výpočet plemenních hodnot všech znaků najednou je nutné, aby soubory vstupních dat obsahovali informace o všech znacích. Pro oddělení genetického vlivu od vlivu prostředí je nutné sloučit zvířata se stejnými nebo velmi podobnými podmínkami prostředí do jedné skupiny a oddělit je od zvířat, která mají odlišné podmínky prostředí. Přitom musí být z technických důvodů zajištěno, aby v každé třídě byl dostatečný počet jedinců nebo záznamů. Dále jsou uvedena doporučení ke změně používání genetických skupin při odhadu genetických parametrů a plemenných hodnot. Snahou bylo zabezpečit dostatečnou robustnost výpočtů, kde je kladen důraz na zajištění dostatečné početnosti v rámci jednotlivých tříd genetických skupin. Modelové rovnice pro výpočet plemenních hodnot budou zahrnovat pro oba reprodukční znaky efekty: kvadratickou regresi na doprovodnou proměnnou v rámci pořadí oprasení (v případě prvního oprasení se jedná o čtverec věku při prvním oprasení, vpro další vrhy se jedná o čtverec délky mezidobí), třídu pro pořadí oprasení, plemeno kance, stádo-rok-období, typ připuštění, permanentní efekt prasnice, náhodný efekt zvířete a reziduální efekt . Pro produkční znaky budou v modelových rovnicích efekty: typ testu, stádo-rok-období, pohlaví, náhodní efekt zvířete a vrhu, a reziduální efekt. Navíc pro znak podíl libového masa bude rovnice obsahovat efekty: lineární regresy na hmotnost na konci testu a typ sonografického přístroje. Plemenné hodnoty budou odhadovány v program PEST pravidelně jednou čtvrtletně.
  • Cílem metodiky bylo vypracovat kompletní algoritmus včetně počítačových programů pro zpracování souborů dat a k simultánnímu odhadu plemenné hodnoty produkčních znaků (podíl libového masa, průměrný denní přírůstek od narození do konce testu) a znaků velikosti vrhu (celkový počet narozených selat, počet dochovaných selat) pro plemena České bílé ušlechtilé (CBU) a Česká landrase (CL). Pro výpočet plemenních hodnot všech znaků najednou je nutné, aby soubory vstupních dat obsahovali informace o všech znacích. Pro oddělení genetického vlivu od vlivu prostředí je nutné sloučit zvířata se stejnými nebo velmi podobnými podmínkami prostředí do jedné skupiny a oddělit je od zvířat, která mají odlišné podmínky prostředí. Přitom musí být z technických důvodů zajištěno, aby v každé třídě byl dostatečný počet jedinců nebo záznamů. Dále jsou uvedena doporučení ke změně používání genetických skupin při odhadu genetických parametrů a plemenných hodnot. Snahou bylo zabezpečit dostatečnou robustnost výpočtů, kde je kladen důraz na zajištění dostatečné početnosti v rámci jednotlivých tříd genetických skupin. Modelové rovnice pro výpočet plemenních hodnot budou zahrnovat pro oba reprodukční znaky efekty: kvadratickou regresi na doprovodnou proměnnou v rámci pořadí oprasení (v případě prvního oprasení se jedná o čtverec věku při prvním oprasení, vpro další vrhy se jedná o čtverec délky mezidobí), třídu pro pořadí oprasení, plemeno kance, stádo-rok-období, typ připuštění, permanentní efekt prasnice, náhodný efekt zvířete a reziduální efekt . Pro produkční znaky budou v modelových rovnicích efekty: typ testu, stádo-rok-období, pohlaví, náhodní efekt zvířete a vrhu, a reziduální efekt. Navíc pro znak podíl libového masa bude rovnice obsahovat efekty: lineární regresy na hmotnost na konci testu a typ sonografického přístroje. Plemenné hodnoty budou odhadovány v program PEST pravidelně jednou čtvrtletně. (cs)
  • The aim of methodology was to develop the entire algorithm including computer programs for processing data files for simultaneous estimation of breeding value of production traits (lean meat, average daily gain from birth to the end of the test) and reproduction traits (total number of piglets born, number of piglets weaned) of Czech Large White and Czech Landrace. To simultaneous calculation of breeding values of all traits, it is necessary to input data files contain information about all the traits. To separate the influence of genetic from the environment it is necessary to combine animals with the same or very similar environmental conditions into one group and separate them from the animals with different environmental conditions. This should be included due to technical reasons ensured that each class has a sufficient number of individuals or records. Furthermore, the methodology contains recommendations to change the use of genetic groups to estimate genetic parameters and breeding values. The aim was to ensure sufficient robustness calculations, where the emphasis is on ensuring sufficient numbers of classes within each genetic group. Model equations for calculating of breeding values will include for both reproduction traits these effects: quadratic regression to the accompanying variable within the order of farrowing (for first one it is the square of age at first farrowing, for other it is the square of the length of the farroving interval), the class farrowing order, breed of boars, HYS, type of mating, permanent sow effect, random effects of animal and residual effects. For production traits in model equations are effects: type of test, HYS, sex, and random effect of animal and litter, and residual effect. In addition to the lean meat trait equation will contain effects: linear regression on the weight at the end of the test and the type of ultrasound devices. Breeding values are estimated in the program PEST regularly once a quarter. (en)
Title
  • Estimation of breeding value for pigs of Czech Large White and Czech Landrase breeds (en)
  • Odhad plemenné hodnoty pro prasata plemen České bílé ušloechtilé a Česká landrase
  • Odhad plemenné hodnoty pro prasata plemen České bílé ušloechtilé a Česká landrase (cs)
skos:prefLabel
  • Estimation of breeding value for pigs of Czech Large White and Czech Landrase breeds (en)
  • Odhad plemenné hodnoty pro prasata plemen České bílé ušloechtilé a Česká landrase
  • Odhad plemenné hodnoty pro prasata plemen České bílé ušloechtilé a Česká landrase (cs)
skos:notation
  • 7188/2014-ČPI
  • RIV/00027014:_____/14:#0002064!RIV15-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1310109)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Česká plemenářská inspekce
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Ekonomický přínos ze zavedení metodiky se bude projevovat postupně, v průběhu šlechtitelského procesu. Selekcí na počet odchovaných selat dojde ke zvýšení počtu selat při odstavu, což má přímý vliv na ekonomický výsledek podniků. Předpokládáme, že selekcí na počet dochovaných selat dojde ke snížení ztrát selat do odstavu. Modelově můžeme při vyčíslení ekonomického přínosu metodiky uvažovat se zvýšením průměrného počtu dochovaných selat v průběhu 1 roku o 0,08 selete, s předpokládanými ztrátami od odstavu do porážky 4%, se zapojením minimálně 10 000 prasnic v užitkových chovech, s průměrným počtem oprasení 2,2 na rok a prasnici. Celkový přínos je pak 0,08 ks x 0,96 ks(4% ztrát) x 2,2 (počet vrhů) x 10 000 ks x 90 kg (jatečná hmotnost) x 70 Kč (cena za kg jat. hmot.) = zvýšení tržeb o 10 644 480 Kč za všechny subjekty šlechtitelských chovů a chovů napojených v produkční vertikále na národní program šlechtění. Jedná se o modelový předpoklad. Výsledek je reprezentován dosaženými tržbami a nikoliv ziskem z tržeb.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 33957
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/14:#0002064
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 978-80-7403-125-0
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pigs, dam breeds, breeding value, total number of born piglets, number of weaned piglets, multitrait model (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AA8D13AC8F32]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Metodika tvoří základ pro rutinní předpověď plemenných hodnot zvířat mateřských plemen prasat chovaných v České republice a měla by nahradit dosavadní používanou metodu. Navrhovaný metodický postup bude využíván Svazem chovatelů prasat v Čechách a na Moravě, který zabezpečí její zavedení, uplatnění a zveřejnění pro chovatele prasat. Výpočet bude převáděn v programu PEST pravidelně jednou čtvrtletně. Součástí metodiky jsou počítačové programy se zdrojovým kódem v jazyce Fortran a parametrické soubory pro program PEST. Na základě předkládané metodiky byla podepsána smlouva o jejím uplatnění mezi VUZV v.v.i. Praha jako poskytovatelem metodiky a Svazem chovatelů prasat v Čechách a na Moravě se sídlem Bavorská 856/14, 155 41, Praha 5, IČ: 00551040 podepsána 20.8.2014. Odpovědnými osobami za jednání byly za VÚŽV v.v.i. Praha Ing. Emil Krupa, Ph.D. (Přátelství 815, 10400 Praha, krupa.emil@vuzv.cz) a za Svaz chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Ing. Jan Stibal (Bavorská 856/14, 155 41 Praha 5, stibal@schpcm.cz).
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Wolf, Jochen
  • Wolfová, Marie
  • Krupa, Emil
  • Žáková, Eliška
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 44 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software