Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo zjistit vliv vyššího obsahu pektinu či pektinu a inulinu, jako částečné náhrady škrobu ve startérové dietě časně odstavených králíků, na růst, zdravotní stav, charakteristiku obsahu slepého střeva a viskozitu tráveniny tenkého střeva. Odstav králíků byl proveden v 21 dnech věku. Byly sestaveny tři experimentální diety (kontrolní, P a P1 dieta), které se lišily obsahem škrobu, pektinu a fruktanů. Kontrolní dieta byla podávána králíkům po celou dobu výkrmu. Diety P a P1 byly podávány během startérové periody. Po tomto období dostávali králíci obou skupin dokonce výkrmu kontrolní dietu. Užitkovost králíků nebyla v rámci sledovaných skupin významně ovlivněna. Náhrada škrobu pektinem nezajistila lepší zdravotní stav králíků a zvýšila viskozitu tráveniny tenkého střeva. Přídavek inulinu signifikantně zvýšil koncentraci těkavých mastných kyselin v obsahu slepého střeva a snížill pH a měl pozitivní vliv na mortalitu králíků. Nebyl zaznamenán vliv diet na hmotnost trávicího traktu. (cs)
- The aim of this study was to evaluate the effect of a higher level of dietary pectin or dietary pectin and inulin (Frutafit? IQ), as a partial replacement of starch, in the starter diet of early-weaned rabbits on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content. A total of 180 (60/group) and 18 (6/group) early-weaned rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Three experimental diets were formulated: control diet, diet P (pectin) and diet PI (pectin+inulin). The control diet (19.0% ADF, 18.6% starch, 4.3% pectins) was fed to rabbits of the 1st group from weaning to slaughter (at the age of 77 days). Diets P (20.3% ADF, 12.5% starch, 9.0% pectins) and PI (20.0% ADF, 10.3% starch, 9.0% pectins + 4% inulin) were fed to rabbits of the respective group from weaning to 42 days of age, then rabbits received the control diet till slaughter.
- The aim of this study was to evaluate the effect of a higher level of dietary pectin or dietary pectin and inulin (Frutafit? IQ), as a partial replacement of starch, in the starter diet of early-weaned rabbits on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content. A total of 180 (60/group) and 18 (6/group) early-weaned rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Three experimental diets were formulated: control diet, diet P (pectin) and diet PI (pectin+inulin). The control diet (19.0% ADF, 18.6% starch, 4.3% pectins) was fed to rabbits of the 1st group from weaning to slaughter (at the age of 77 days). Diets P (20.3% ADF, 12.5% starch, 9.0% pectins) and PI (20.0% ADF, 10.3% starch, 9.0% pectins + 4% inulin) were fed to rabbits of the respective group from weaning to 42 days of age, then rabbits received the control diet till slaughter. (en)
|
Title
| - Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content
- Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content (en)
- Náhrada škrobu pektinem či pektinem a inulinem ve startérové dietě časně odstavených králíků: vliv na růst, zdravotní stav, charakteristiku slepého střeva a viskozitu tráveniny tenkého střeva. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content
- Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content (en)
- Náhrada škrobu pektinem či pektinem a inulinem ve startérové dietě časně odstavených králíků: vliv na růst, zdravotní stav, charakteristiku slepého střeva a viskozitu tráveniny tenkého střeva. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027014:_____/04:00011206!RIV/2005/GA0/M02005/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027014:_____/04:00011206
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - rabbit;starter diet;starch;pectin;inulin (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - 8th World Rabbit Congress
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Marounek, Milan
- Volek, Zdeněk
- Skřivanová, Věra
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - World Rabbit Science Association
|