About: Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Širší využití metod kryoprezervace pro uchování genetických zdrojů rostlin je omezeno odlišnou citlivostí jednotlivých genotypů k těmto postupům. Jejich širšímu užití může pomoci termická analýza, která byla využita pro stanovení teploty tání a podílu krystalické vody po dehydrataci při jednotlivých krocích kryoprotokolu. Změny těchto vlastností při změnách dehydratace byly porovnány se změnami vitality explantátů u tří odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý a Kerner). Nejvyšší citlivost vůči dehydrataci byla zjištěna u odrůdy Kerner. Podíl krystalické vody byl v průběhu dehydratace ovlivněn pouze kryoprotektivními roztoky a nebyl genotypově závislý. To umožňuje využití tohoto postupu kryoprezervace pro uchování různých odrůd révy vinné.
  • Širší využití metod kryoprezervace pro uchování genetických zdrojů rostlin je omezeno odlišnou citlivostí jednotlivých genotypů k těmto postupům. Jejich širšímu užití může pomoci termická analýza, která byla využita pro stanovení teploty tání a podílu krystalické vody po dehydrataci při jednotlivých krocích kryoprotokolu. Změny těchto vlastností při změnách dehydratace byly porovnány se změnami vitality explantátů u tří odrůd révy vinné (Blussard modrý, Portugal modrý a Kerner). Nejvyšší citlivost vůči dehydrataci byla zjištěna u odrůdy Kerner. Podíl krystalické vody byl v průběhu dehydratace ovlivněn pouze kryoprotektivními roztoky a nebyl genotypově závislý. To umožňuje využití tohoto postupu kryoprezervace pro uchování různých odrůd révy vinné. (cs)
  • The wider use of cryopreservation methods for conservation of plant genetic resources is limited by sensitivity of different genotypes on particular procedures. Thermal analysis was used to determine the melting temperature and the proportion of crystallized water after dehydration during subsequent steps of cryoprotocol. Changes in these characteristics during dehydration were compared with changes in vitality of explants in three grapevine varieties (Blussard modry, Portugal modry and Kerner). The highest sensitivity to dehydration was found in the variety Kerner. The proportion of crystallized water during dehydration was affected only by cryoprotective solutions and was not genotype-dependent. It allows utilization of this cryopreservation procedure for conservation of different varieties of grapevines. (en)
Title
  • Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci
  • Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci (cs)
  • Thermal characteristics of grapevine during cryopreservation (en)
skos:prefLabel
  • Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci
  • Termické vlastnosti révy vinné při kryoprezervaci (cs)
  • Thermal characteristics of grapevine during cryopreservation (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/14:00003166!RIV15-MSM-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LD12041)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 49964
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/14:00003166
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Cryoconservation; DSC; PVS; thermal analysis; Vitis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FF205B36C33B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Trenčianské Teplice, SR
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 36. Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faltus, Miloš
  • Zámečník, Jiří
  • Bilavčík, Alois
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7395-784-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software