About: The methodology of in vitro cultuvation of opium poppy and production of homozygous materials for breeding     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The methodology includes several options for preparing and maintaining initial donor F1 plants with respect to breeder’s possibilities. The next part presents the basic techniques for explant preparation, establishing of in vitro culture, regeneration of shoots and whole plants, transferring to non-sterile conditions, multiplying, identification and selection of diploid materials for further breeding. Attached there are specifications of cultivation media used. Important stages are documented with the help of figures. (en)
  • „Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití“ v první části zahrnuje několik variant přípravy a udržování výchozích donorových F1 rostlin s ohledem na kapacitní, prostorové a ?nanční možnosti uživatelů (šlechtitelů). Zohledňuje i způsob přípravy výchozích materiálů jarního a ozimého typu z hlediska jejich požadavků na přechod do generativní fáze. V další části jsou pak představeny základní techniky a metody popisující odběr explantátů, zakládání prašníkových kultur, regenerace prýtů a celistvých rostlin, převod do nesterilních podmínek, přemnožení, identi?kaci a výběr dihaploidních materiálů pro další šlechtění. Rovněž je přiloženo i kompletní složení používaných kultivačních médií; klíčové fáze procedur jsou pro názornost dokumentovány obrazovou přílohou.
  • „Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití“ v první části zahrnuje několik variant přípravy a udržování výchozích donorových F1 rostlin s ohledem na kapacitní, prostorové a ?nanční možnosti uživatelů (šlechtitelů). Zohledňuje i způsob přípravy výchozích materiálů jarního a ozimého typu z hlediska jejich požadavků na přechod do generativní fáze. V další části jsou pak představeny základní techniky a metody popisující odběr explantátů, zakládání prašníkových kultur, regenerace prýtů a celistvých rostlin, převod do nesterilních podmínek, přemnožení, identi?kaci a výběr dihaploidních materiálů pro další šlechtění. Rovněž je přiloženo i kompletní složení používaných kultivačních médií; klíčové fáze procedur jsou pro názornost dokumentovány obrazovou přílohou. (cs)
Title
  • The methodology of in vitro cultuvation of opium poppy and production of homozygous materials for breeding (en)
  • Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití
  • Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití (cs)
skos:prefLabel
  • The methodology of in vitro cultuvation of opium poppy and production of homozygous materials for breeding (en)
  • Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití
  • Metodika in vitro kultivace máku setého a produkce homozygotních materiálů pro šlechtitelské využití (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/14:00003109!RIV15-TA0-00027006
  • UKZUZ 097125/2014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01010375)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • ÚIstřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Tradičními šlechtitelskými postupy založenými na opakovaném samosprašování trvá tvorba liniového materiálu máku dostatečně geneticky stabilního, aby mohl být přihlášen do státních odrůdových zkoušek, minimálně 8 – 10 let. Díky aplikaci uvedené metodiky může být tento proces reálně zkrácen na 5 let. Odpadá tak udržování raných šlechtitelských generací a s tím spojené náklady. Náklady na vedení jedné šlechtitelské linie rané generace (F1 až F4) můžeme ročně předpokládat cca 1000 Kč při každoročním počtu materiálů těchto generací cca 400 (aktuální stav OSEVA Pro, s.r.o., od-štěpný závod Výzkumný ústav olejnin Opava) by zavedení metodiky uspořilo ročně 400 tis. Kč. Uvolněné kapacity mohou být následně využity k rozšíření tvorby nových genotypů, což významně zvyšuje pravděpodobnost registrace nové odrůdy.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28785
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/14:00003109
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-7427-168-7
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • opium poppy; in vitro cultivation; donor plants; in vitro regeneration; breeding (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D2FC4ED76271]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení pod č.j. (UKZUZ 097125/2014) o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Smlouva o využití výsledku uživatelem pod č. 3/2014 byla uzavřena s OSEVA PRO s.r.o., odštěpný závod Výzkumný ústav olejnin Opava, Purkyňova 10, čp.1653, 746 01 Opava, IČ: 47813644, DIČ: CZ49616522, zastoupený Ing. Věrou Vrbovskou, jednatelem dne 26.11.2014. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Miroslav Klíma, Ph.D., tel.233022369, e-mail: klima@vurv.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kučera, Vratislav
  • Vyvadilová, Miroslava
  • Klíma, Miroslav
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software