About: Methodology for analysis of dairy products and their soy analogues for the presence of RoundUp Ready soybean     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Mléčné výrobky mohou být předmětem falšování. Dražší suroviny (např. smetana) jsou v těchto případech nahrazovány přídavkem rostlinných tuků. Mléko obecně pak může být ve výrobcích nahrazeno např. výluhem ze sójových bobů. Jelikož se sója řadí mezi silné alergeny a alergie na sóju je poměrně častá, kromě klamání spotřebitele hrozí také v případě falšování mléčných výrobků sójou alergické reakce. Je tedy důležité disponovat vhodnou metodou pro její detekci. Tato práce uvádí metodiku pro detekci sóji v mléčných výrobcích a analýzu, zda se jedná o geneticky modifikovanou RoundUp Ready sóju. Detekce sóji v mléčných výrobcích je založena na analýze profilu teploty tání amplifikačních produktů metodou High Resolution Melting(HRM). Analýza, zda se jedná o geneticky modifikovanou RoundUp Ready sóju,probíhá detekcí specifických úseků DNA metodou polymerázové řetězcové reakce(PCR).
  • Mléčné výrobky mohou být předmětem falšování. Dražší suroviny (např. smetana) jsou v těchto případech nahrazovány přídavkem rostlinných tuků. Mléko obecně pak může být ve výrobcích nahrazeno např. výluhem ze sójových bobů. Jelikož se sója řadí mezi silné alergeny a alergie na sóju je poměrně častá, kromě klamání spotřebitele hrozí také v případě falšování mléčných výrobků sójou alergické reakce. Je tedy důležité disponovat vhodnou metodou pro její detekci. Tato práce uvádí metodiku pro detekci sóji v mléčných výrobcích a analýzu, zda se jedná o geneticky modifikovanou RoundUp Ready sóju. Detekce sóji v mléčných výrobcích je založena na analýze profilu teploty tání amplifikačních produktů metodou High Resolution Melting(HRM). Analýza, zda se jedná o geneticky modifikovanou RoundUp Ready sóju,probíhá detekcí specifických úseků DNA metodou polymerázové řetězcové reakce(PCR). (cs)
  • Dairy products may be subject to adulteration, where there is a relatively expensive raw material (e.g. cream) replaced by the addition of vegetable fats. Milk can be replaced in dairy products for example by soybean extract. Because soy belongs among strong allergens and the incidence of allergy is rather high. Therefore it is necessary to have a method for its detection. This work introduces the method for detection of soy, including analysis of genetic modified RoundUp Ready soybean. Detection of soybean in dairy products is based on analysis of amplification products melting profiles by High Resolution Melting (HRM) method. Analysis of geneticaly modified RoundUp Ready soybean is based on DNA detection via Polymerase Chain Reaction(PCR). (en)
Title
  • Methodology for analysis of dairy products and their soy analogues for the presence of RoundUp Ready soybean (en)
  • Metodika analýzy mléčných výrobků a jejich sójových analogů na přítomnost RoundUp Ready sóji
  • Metodika analýzy mléčných výrobků a jejich sójových analogů na přítomnost RoundUp Ready sóji (cs)
skos:prefLabel
  • Methodology for analysis of dairy products and their soy analogues for the presence of RoundUp Ready soybean (en)
  • Metodika analýzy mléčných výrobků a jejich sójových analogů na přítomnost RoundUp Ready sóji
  • Metodika analýzy mléčných výrobků a jejich sójových analogů na přítomnost RoundUp Ready sóji (cs)
skos:notation
  • 1/2013
  • RIV/00027006:_____/13:00002478!RIV14-MZE-00027006
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B267), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství ČR, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Pro zavedení metodiky do portfolia analytické laboratoře využívající techniky molekulární biologie je třeba počítat s cenou potřebných chemikálií a pořízením referenčních materiálů. Přístrojové vybavení není do dalšího propočtu zahrnuto.Náklady na zavedení metody jsou cca 20 tis.Kč. V případě použití metodiky pro komerční účely by mohl být zisk z každé analýzy cca 600,-Kč (při nastavené ceně 800 Kč/analýzu a nákladech na chemikálie a energie cca 200 Kč).V kalkulaci nejsou zahrnuty osobní náklady a náklady na údržbu a opravu zařízení.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87725
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/13:00002478
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-7427-134-2
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk; soy; DNA; HRM; GMO (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [453D3A3AE88E]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení pod č.j. 1/2013 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s MILCOM, a.s., Ke Dvoru 12a,Praha 6, IČ: 16193296, dne 12.8.2010, zastoupený Ing. Petrem Kobrlem Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i: Prof. RNDr. Ing. František Kocourek Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: dr. J. Ovesná, tel. 233022424, e-mail: ovesna@vurv.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ovesná, Jaroslava
  • Hodek, Jan
  • Vráblík, Aleš
  • Tesařová, Zuzana
  • Šídová, Dana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software