About: Provozní ověření pěstování chrastice rákosovité jako perspektivní energetické plodiny na méně úrodných půdách     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The publication presents the results of farm scale verification of growing reed canary grass for energy purposes on less fertile soils allowing to compare the model yields and costs, which are based on small field trials and actual results of the farm-scale conditions of practice. It has been demonstrated that the selected crop provides a sufficiently high and stable yields with minimal cost, allowing a reasonable profit, especially in the case of combinated energy biomass cultivation and following production of solid biofuels (pellets and briquettes) for own account. It has been shown that even very infertile soils and practically without fertilizing the crop still provides relatively high yields in the range of 5-7 tons of dry matter per 1 ha. On the fertilized variants yields were about 20% higher, although mostly statistically insignificant and ranged in 6-9 t of dry matter from 1 ha. It was also observed a significant effect of sustained reed canary grass vegetation to protect soils on the slopes against erosion and to increase their agronomic quality. In practice, this plant grows well in conditions where failed most of the commonly grown crops in the region. (en)
  • V publikaci jsou prezentovány výsledky provozního ověření pěstování chrastice rákosovité pro energetické účely na méně úrodných půdách, což umožňuje porovnávat modelové výnosy a náklady, které vycházejí z parcelkových pokusů a skutečné výsledky z provozních podmínek praxe. Bylo prokázáno, že zvolená plodina poskytuje dostatečně vysoké a stabilní výnosy s minimálními náklady, což umožňuje dosáhnout přiměřeného zisku, zejména v případě hospodaření a výroby tuhých biopaliv (pelet a briket) ve vlastní režii. Bylo prokázáno, že i na velmi neúrodných půdách a prakticky bez hnojení tato plodina stále poskytuje poměrně vysoké výnosy v rozmezí 5-7 tun sušiny z 1 ha, a to v provozních podmínkách. Na hnojených variantách byly výnosy o cca 20 % vyšší, i když většinou statisticky neprůkazné, a pohybovaly se v rozmezí 6-9 t sušiny z 1 ha. Rovněž byl pozorován významný vliv vytrvalého porostu chrastice na ochranu půd na svazích proti erozi a na zvýšení jejich agronomické kvality. Prakticky tato plodina dobře roste i v podmínkách, kde se nedařilo žádné z běžně pěstovaných plodin v regionu.
  • V publikaci jsou prezentovány výsledky provozního ověření pěstování chrastice rákosovité pro energetické účely na méně úrodných půdách, což umožňuje porovnávat modelové výnosy a náklady, které vycházejí z parcelkových pokusů a skutečné výsledky z provozních podmínek praxe. Bylo prokázáno, že zvolená plodina poskytuje dostatečně vysoké a stabilní výnosy s minimálními náklady, což umožňuje dosáhnout přiměřeného zisku, zejména v případě hospodaření a výroby tuhých biopaliv (pelet a briket) ve vlastní režii. Bylo prokázáno, že i na velmi neúrodných půdách a prakticky bez hnojení tato plodina stále poskytuje poměrně vysoké výnosy v rozmezí 5-7 tun sušiny z 1 ha, a to v provozních podmínkách. Na hnojených variantách byly výnosy o cca 20 % vyšší, i když většinou statisticky neprůkazné, a pohybovaly se v rozmezí 6-9 t sušiny z 1 ha. Rovněž byl pozorován významný vliv vytrvalého porostu chrastice na ochranu půd na svazích proti erozi a na zvýšení jejich agronomické kvality. Prakticky tato plodina dobře roste i v podmínkách, kde se nedařilo žádné z běžně pěstovaných plodin v regionu. (cs)
Title
  • Provozní ověření pěstování chrastice rákosovité jako perspektivní energetické plodiny na méně úrodných půdách
  • Provozní ověření pěstování chrastice rákosovité jako perspektivní energetické plodiny na méně úrodných půdách (cs)
  • Farm-scale verification of reed canary grass cultivation as a promising energy crop on less fertile soils (en)
skos:prefLabel
  • Provozní ověření pěstování chrastice rákosovité jako perspektivní energetické plodiny na méně úrodných půdách
  • Provozní ověření pěstování chrastice rákosovité jako perspektivní energetické plodiny na méně úrodných půdách (cs)
  • Farm-scale verification of reed canary grass cultivation as a promising energy crop on less fertile soils (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002498!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08085), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 163240
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002498
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • energy crops; reed canary grass; low-fertility soils; cultivation costs; farm-scale verification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2A95D9F93815]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Agritech Science
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2012
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Usťak, Sergej
  • Honzík, Roman
  • Váňa, Vojtěch
  • Holoubek, Z.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-8942
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software