Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regeneraci po vyjmutí z tekutého dusíku. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů Allium sativum L. a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je Ministerstvo zemědělství České republiky, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
- Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regeneraci po vyjmutí z tekutého dusíku. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů Allium sativum L. a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je Ministerstvo zemědělství České republiky, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“. (cs)
- Allium is important crop in the Czech Republic. Allium sativum L. germplasm is maintained in the field collection and this fact increases risk of accidental lost of genotype. Conservation of Allium sativum L. germplasm by means cryopreservation decreases risks of genotype lost. Allium sativum L. samples are stored at ultralow temperature that stopped all biochemical processes and the samples are stored without any changes for many years. This methodology describes procedure of material preparation, explant preculture and dehydration by mixture of cryoprotectants, shoot tips cryopreservation and their recovery. Principles of safe genotype storage and recovery are defined. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize the Allium sativum L. cryopreservation method in the frame of “National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture”. (en)
|
Title
| - Conservation of Allium germplasm collection by cryopreservation (en)
- Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace
- Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace (cs)
|
skos:prefLabel
| - Conservation of Allium germplasm collection by cryopreservation (en)
- Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace
- Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace (cs)
|
skos:notation
| - 17109/2012-MZE
- RIV/00027006:_____/12:00002467!RIV13-MZE-00027006
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...certifikacniOrgan
| - Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
|
http://linked.open.../datumCertifikace
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...onomickeParametry
| - Všeobecně se považuje 5-7 roků, jako hranice ekonomické návratnosti vložených prostředků při uchování vzorků pomocí metody kryokonzervace. Z toho plyne výhodnost využití metody kryokonzervace pro uchování vzorků v minimálním časovém horizontu 10 let.
|
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027006:_____/12:00002467
|
http://linked.open...terniIdentifikace
| |
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - cryobank; ultralow temperature; methods; biodiversity conservation (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...echnickeParametry
| - Osvědčení pod č.j. 17109/2012-MZE o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s MZe, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený Ing. Petrem Jílkem, ředitelem odboru dne 6.2.2012. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i: Ing. Jiří Zámečník, CSc., tel. 233022426, e-mail: zamecnik@vurv.cz
|
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Faltus, Miloš
- Zámečník, Jiří
- Kotková, Renata
- Grospietsch, Martin
|