About: Cultivation of grapevine in conditions in vitro     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Réva vinná je stará, významná plodina, jejíž pěstování má u nás, především na jižní Moravě, dlouhou tradici. Je to vegetativně množená rostlina a její uchování v polních podmínkách je ovlivněno působením řady abiotických i biotických stresů. V závislosti na ročníku a lokalitě hrozí riziko vymrzání révy a rostliny bývají napadány celou řadou škodlivých patogenů. Kultivace explantátů révy vinné v aseptických podmínkách in vitro tato rizika eliminuje. Širší uplatnění tohoto postupu je však limitováno problémy s růstem explantátů révy vinné v in vitro podmínkách a častá genotypová závislost růstu explantátů. Tato metodika popisuje postup převodu materiálu do in vitro podmínek, postup multiplikace materiálu v in vitro podmínkách a podmínky pomalého růstu in vitro kultur révy vinné. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“ kde metodika nahradí stávající metodiku.
  • Réva vinná je stará, významná plodina, jejíž pěstování má u nás, především na jižní Moravě, dlouhou tradici. Je to vegetativně množená rostlina a její uchování v polních podmínkách je ovlivněno působením řady abiotických i biotických stresů. V závislosti na ročníku a lokalitě hrozí riziko vymrzání révy a rostliny bývají napadány celou řadou škodlivých patogenů. Kultivace explantátů révy vinné v aseptických podmínkách in vitro tato rizika eliminuje. Širší uplatnění tohoto postupu je však limitováno problémy s růstem explantátů révy vinné v in vitro podmínkách a častá genotypová závislost růstu explantátů. Tato metodika popisuje postup převodu materiálu do in vitro podmínek, postup multiplikace materiálu v in vitro podmínkách a podmínky pomalého růstu in vitro kultur révy vinné. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“ kde metodika nahradí stávající metodiku. (cs)
  • Grapevine is a traditional crop in the Czech Republic, especially in the South Moravia region. It is a vegetatively propagated crop; hence vineyards are endangered by abiotic and biotic stress influence. The risk of plant damage due to frost and pest influence occurs in the field conditions according to season and locality. Cultivation of grapevine in conditions in vitro eliminates the risk. Higher utilization of the method is limited by sensitivity of some genotype to in vitro conditions. This methodology solves these problems and describes material introduction into in vitro conditions, explants multiplication and slow growth condition establishment. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of “National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture”. (en)
Title
  • Cultivation of grapevine in conditions in vitro (en)
  • Kultivace révy vinné v in vitro podmínkách
  • Kultivace révy vinné v in vitro podmínkách (cs)
skos:prefLabel
  • Cultivation of grapevine in conditions in vitro (en)
  • Kultivace révy vinné v in vitro podmínkách
  • Kultivace révy vinné v in vitro podmínkách (cs)
skos:notation
  • 119732/2012 MZE-17220
  • RIV/00027006:_____/12:00002466!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92163)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Zavedení nové metodiky tedy ušetří až 18 tis. Kč za rok pro uchování 10 genotypů révy vinné.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 146005
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002466
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-7427-106-9
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • germplasm; grapevine; in vitro; tissue culture; Vitis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B3D4D05455B4]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení pod č.j. 119732/2012 MZE-17220 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor rostlinných komodit Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s MZE, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, IČ: 00020478 zastoupený Ing. Petrem Jílkem, ředitelem odboru dne 22.6.2012 Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Miloš Faltus, Ph.D., tel. 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faltus, Miloš
  • Skala, Ondřej
  • Zámečník, Jiří
  • Bilavčík, Alois
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software