About: Vliv základních technologických parametrů hydrotermální úpravy vybraných bioodpadů na užitné vlastnosti výstupních produktů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Bylo prokázáno, že digestáty BPS jsou velmi vhodnými substráty pro výrobu biouhlu, neboť v průběhu anaerobní fermentace se přednostně rozkládá celulóza a hemicelulóza a prakticky se nerozkládá lignin, což vede k jeho výraznému nahromadění v digestátu, který naopak při hydrotermální úpravě je velmi důležitým zdrojem přeměny na biouhel. Proto výtěžnost biouhlu z digestátu je vyšší, než z biomasy, papíru a ostatních hmot bohatých na celulózu, která je, na rozdíl od ligninu, odolnější vůči HTC přeměně. Dále bylo prokázáno, že rozhodujícími technologickými parametry regulujícími proces hydrotermální úpravy biomasy a bioodpadů v závislosti na požadované kvalitě a způsobu uplatnění výstupních produktů (biouhlu) jsou teplota ohřevu a tím i tlak, méně významnými jsou v testovaných mezích rozsahu úprava pH suroviny a čas ohřevu. Byly stanoveny optimální hodnoty procesních parametrů pro HTC digestátu na biouhlí pro dva základní způsoby jeho použití: pro přípravu sorbentů využitelných v zemědělství (210-230 °C, 4-8 hod., pH < 4,5) a pro výrobu tuhých biopaliv (230-250 °C, 8-12 hod., pH < 3,5).
  • Bylo prokázáno, že digestáty BPS jsou velmi vhodnými substráty pro výrobu biouhlu, neboť v průběhu anaerobní fermentace se přednostně rozkládá celulóza a hemicelulóza a prakticky se nerozkládá lignin, což vede k jeho výraznému nahromadění v digestátu, který naopak při hydrotermální úpravě je velmi důležitým zdrojem přeměny na biouhel. Proto výtěžnost biouhlu z digestátu je vyšší, než z biomasy, papíru a ostatních hmot bohatých na celulózu, která je, na rozdíl od ligninu, odolnější vůči HTC přeměně. Dále bylo prokázáno, že rozhodujícími technologickými parametry regulujícími proces hydrotermální úpravy biomasy a bioodpadů v závislosti na požadované kvalitě a způsobu uplatnění výstupních produktů (biouhlu) jsou teplota ohřevu a tím i tlak, méně významnými jsou v testovaných mezích rozsahu úprava pH suroviny a čas ohřevu. Byly stanoveny optimální hodnoty procesních parametrů pro HTC digestátu na biouhlí pro dva základní způsoby jeho použití: pro přípravu sorbentů využitelných v zemědělství (210-230 °C, 4-8 hod., pH < 4,5) a pro výrobu tuhých biopaliv (230-250 °C, 8-12 hod., pH < 3,5). (cs)
  • It was proved that the digestate of biogas stations is very suitable substrate for the production of biochar because during anaerobic fermentation are preferably decomposed cellulose and hemicellulose, and practically is not decomposed the lignin, which leads to considerable accumulation of lignin in the digestate, which, conversely, is a very important source of transformation on biochar during hydrothermal treatment. Therefore biochar yield of digestate is higher than in case of biomass, paper and other materials rich in cellulose, which unlike the lignin is more resistant to the hydrothermal transformation. It was also shown that the decisive technological parameters that regulate the process of hydrothermal treatment of biomass and biowaste according to the required quality and the application conditions of output products (biochar) is heating temperature and thus the pressure. The pH material and the heating time are the less important, at least within the tested range. It was determined the optimum values ??of the processing parameters for the HTC digestate on biochar for two basic ways to its use: for the preparation of sorbents usable in agriculture (210-230 ° C, 4-8 h, pH <4.5) and for the production of solid biofuels (230 -250 ° C, 8-12 hours, pH <3.5). (en)
Title
  • Vliv základních technologických parametrů hydrotermální úpravy vybraných bioodpadů na užitné vlastnosti výstupních produktů
  • Vliv základních technologických parametrů hydrotermální úpravy vybraných bioodpadů na užitné vlastnosti výstupních produktů (cs)
  • Influence of basic technological parameters of hydrothermal treatment of selected kinds of biowaste on beneficial properties of output products (en)
skos:prefLabel
  • Vliv základních technologických parametrů hydrotermální úpravy vybraných bioodpadů na užitné vlastnosti výstupních produktů
  • Vliv základních technologických parametrů hydrotermální úpravy vybraných bioodpadů na užitné vlastnosti výstupních produktů (cs)
  • Influence of basic technological parameters of hydrothermal treatment of selected kinds of biowaste on beneficial properties of output products (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002409!RIV13-TA0-00027006
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA02021481)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178340
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002409
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • digestate; biowaste processing; hydrothermal treatment; technological parameter optimization; biochar (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [77F30181B288]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Agritech Science
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2012
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Usťak, Sergej
  • Muňoz, Jaime
issn
  • 1802-8942
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software