About: Braničnatka pšeničná (Mycosphaerella graminicola), variabilita v příznacích, ve virulenci a morfologii izolátů, rezistence odrůd     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V pokusech bylo sledováno 15 izolátů M. graminicola získaných z několika skvrn braničnatky pšeničné. Byly zjištěny rozdíly ve velikosti skvrn. Měření byla provedena na 15 skvrnách u šesti odrůd pšenice. Délka skvrn v průměru 8,70 mm kolísala od 4,13 do 18,00 mm a šířka v průměru 0,78 mm kolísala od 0,54 do 1,11 mm. Počet pyknid ve skvrně od průměru 32,46 se pohyboval v rozmezí od 6 do 80 pyknid. Výsledky ukázaly, že větší rozdíly byly v počtu pyknid ve skvrně, než v délce a šířce skvrny a že v menší skvrně se utvářelo méně pyknid. Výsledky také naznačily, že více možností získání virulentních izolátů bylo ze skvrn větší délky. Virulence jednotlivých izolátů braničnatky pšeničné k testovacímu sortimentu pšenice kolísaly v závislosti na specifickém genu rezistence. Většina izolátů měla silně virulentní, až středně virulentní reakcí k testovaným odrůdám pšenice.
  • V pokusech bylo sledováno 15 izolátů M. graminicola získaných z několika skvrn braničnatky pšeničné. Byly zjištěny rozdíly ve velikosti skvrn. Měření byla provedena na 15 skvrnách u šesti odrůd pšenice. Délka skvrn v průměru 8,70 mm kolísala od 4,13 do 18,00 mm a šířka v průměru 0,78 mm kolísala od 0,54 do 1,11 mm. Počet pyknid ve skvrně od průměru 32,46 se pohyboval v rozmezí od 6 do 80 pyknid. Výsledky ukázaly, že větší rozdíly byly v počtu pyknid ve skvrně, než v délce a šířce skvrny a že v menší skvrně se utvářelo méně pyknid. Výsledky také naznačily, že více možností získání virulentních izolátů bylo ze skvrn větší délky. Virulence jednotlivých izolátů braničnatky pšeničné k testovacímu sortimentu pšenice kolísaly v závislosti na specifickém genu rezistence. Většina izolátů měla silně virulentní, až středně virulentní reakcí k testovaným odrůdám pšenice. (cs)
  • Fifteen isolates of M. graminicola from several septoria tritici blotches was studied in experiments. Differences in size of blotches were determinated. Measuring were cunducted on 15 blotches in six wheat cultivars. Length of blotch in average 8,70 mm fluctuated from 4,13 to 18,00 mm and width in average 0,78 mm fluctuated from 0,54 to 1,11 mm. Number of pycnidia in blotch in average 32,46 fluctuated in boundary from 6 to 80 pycnidia. The results showed that more were differences in pycnidia number in blotch than in length and width of blotch, and that in smaler blotch not so much pycnidia. The results indicated that more possibilities of virulent isolates acquisition were from blotches with more length. Virulency of individual isolates to the testing assortment fluctuted in depenndent on specific gene of resistance. Majority of isolates had strongly as far as middle virulent reactions to the tested wheat cultivars. (en)
Title
  • Braničnatka pšeničná (Mycosphaerella graminicola), variabilita v příznacích, ve virulenci a morfologii izolátů, rezistence odrůd
  • Septoria tritici blotch (Mycosphaerella graminicola). Variability in symptoms, in virulence and morphology of isolates. Resistance of cultivars (en)
  • Braničnatka pšeničná (Mycosphaerella graminicola), variabilita v příznacích, ve virulenci a morfologii izolátů, rezistence odrůd (cs)
skos:prefLabel
  • Braničnatka pšeničná (Mycosphaerella graminicola), variabilita v příznacích, ve virulenci a morfologii izolátů, rezistence odrůd
  • Septoria tritici blotch (Mycosphaerella graminicola). Variability in symptoms, in virulence and morphology of isolates. Resistance of cultivars (en)
  • Braničnatka pšeničná (Mycosphaerella graminicola), variabilita v příznacích, ve virulenci a morfologii izolátů, rezistence odrůd (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/09:00000861!RIV10-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81284)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12 CD Brno
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 305488
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/09:00000861
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • septoria tritici blotch; symptoms; virulence; morphology; resistance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F1BB569BB529]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vydrová, E.
  • Věchet, Lubomír
issn
  • 0139-6013
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software