About: Odolnost „in vitro“ rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this work was to determine the optimal dehydration level for their successful cryopreservation for hop apieces. The course of desiccation was influenced by two factors: the size of shoot tips and the initial shoot tip water content. The desiccation of bigger shoot tips was slower than at smaller shoot tips. High initial water content of shoot tips before desiccation was determined by cryoprotective solution of 0.7 M saccharose covering the shoot tip surface. This excess of water negatively influenced determination of real sample water content. The optimal water content of cryopreserved clone OK31M was approximately 0.45 g water g dry matter-1. At this water content the survival and regrowth of plants after desiccation decreased to 90 % and 50 %, respectively. The maximum survival and regrowth of hop shoot tips after the cryopreservation was 90 % and 40 %, respectively. Thus the level of survival after cryopreservation is almost identical as the level of survival after desiccation as itself (en)
  • Tato práce se zabývala praktickými aspekty stanovení obsahu vody ve vzrostných vrcholech chmele po desikaci a stanovením jejich optimálního obsahu vody pro úspěšnou kryoprezervaci. Průběh desikace byl ovlivněn dvěmi faktory: velikostí vzrostných vrcholů a počátečním obsahem vody.U větších vzrostných vrcholů docházelo k pomalejší desikaci ve srovnání s vrcholy menšími. Výrazně vyšší počáteční obsah vody před desikací byl ovlivněn přítomností sytícího roztoku 0,7 M sacharosy na povrchu desikovaných vzorků. Tento přebytek volné vody negativně ovlivňoval odhad přesného obsahu vody ve vzorku. Optimální obsah vody u kryoprezervovaného klonu OK31M se pohyboval kolem 0,45 g vody g sušiny-1. Při tomto obsahu vody poklesla životnost rostlin v důsledku jejich desikace na 90 % a regenerace na 50 %. Maximální dosažená životnost rostlin chmele po jejich kryoprezervaci byla 90% a životnost 40 %, tedy na stejné úrovni jako v důsledku samotné desikace. Dosažení podobné úrovně životnosti rostlin po desikaci i po re
  • Tato práce se zabývala praktickými aspekty stanovení obsahu vody ve vzrostných vrcholech chmele po desikaci a stanovením jejich optimálního obsahu vody pro úspěšnou kryoprezervaci. Průběh desikace byl ovlivněn dvěmi faktory: velikostí vzrostných vrcholů a počátečním obsahem vody.U větších vzrostných vrcholů docházelo k pomalejší desikaci ve srovnání s vrcholy menšími. Výrazně vyšší počáteční obsah vody před desikací byl ovlivněn přítomností sytícího roztoku 0,7 M sacharosy na povrchu desikovaných vzorků. Tento přebytek volné vody negativně ovlivňoval odhad přesného obsahu vody ve vzorku. Optimální obsah vody u kryoprezervovaného klonu OK31M se pohyboval kolem 0,45 g vody g sušiny-1. Při tomto obsahu vody poklesla životnost rostlin v důsledku jejich desikace na 90 % a regenerace na 50 %. Maximální dosažená životnost rostlin chmele po jejich kryoprezervaci byla 90% a životnost 40 %, tedy na stejné úrovni jako v důsledku samotné desikace. Dosažení podobné úrovně životnosti rostlin po desikaci i po re (cs)
Title
  • Odolnost „in vitro“ rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci
  • Resistance of hop shoot tips to desiccation in relation to their cryopreservation (en)
  • Odolnost „in vitro“ rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci (cs)
skos:prefLabel
  • Odolnost „in vitro“ rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci
  • Resistance of hop shoot tips to desiccation in relation to their cryopreservation (en)
  • Odolnost „in vitro“ rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/07:2108!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 558;562
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3039), Z(MZE0002700602)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 438954
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/07:2108
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Humulus lupulus L.; cryoconservation; dehydration (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [169144CF1799]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faltus, Miloš
  • Zámečník, Jiří
  • Bilavčík, Alois
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87011-00-3
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 85 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software