Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Content of starch and its fractions was determined in 23 winter wheat varieties, registered in the Czech Republic, during years 2005 and 2006. Effects of different wheat variety, baking quality and year on starch and starch fraction contents were tested. The total starch content was measured by polarimetric method according to Ewers (ČSN 560512-16). Content of amylose was detected by enzymatic method (Amylose/Amylopectine assay kit, Megazyme). There were not detected any statistical significant differences of starch and starch fraction contents among registered wheat varieties. Significant differences in starch content were found between two categories of wheat baking quality (B and C). The external conditions in both tested years were most important factor that affected the content of starch and its fraction. (en)
- Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. V takových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. při výrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa – vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, které vzhledem ke
- Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. V takových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. při výrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa – vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, které vzhledem ke (cs)
|
Title
| - Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice
- Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice (cs)
- Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties (en)
|
skos:prefLabel
| - Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice
- Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice (cs)
- Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027006:_____/07:2047!RIV08-MZE-00027006
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027006:_____/07:2047
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - common wheat; starch; amylase; amylopectine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Papoušková, Ludmila
- Dvořáček, Václav
- Sedláček, T.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká chemická společnost
|
https://schema.org/isbn
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |