About: Biomasa - obnovitelný zdroj energie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tento článek popisuje různé technické a ekonomické aspekty rozvoje pěstování a využití biomasy pro energetické účely. Na úvod se dává obecná charakteristika biomasy jako zdroje energie a zdůvodňuje se tvrzení, že biomasa rostlin je důležitým obnovitelným zdrojem surovin a energie. Dále se uvádí základní parametry a způsoby energetického využití biomasy. Uvádí se popis tři základních způsobů získání energie z biomasy - 1) přímé spalování; 2) termická pyrolýza a 3) anaerobní fermentace. Dává se srovnávací charakteristika dvou základních skupin technologií pro energetické zpracování biomasy: takzvané %22suché%22 a %22mokré%22 technologie (požadována vlhkost biomasy méně nebo více než 50 %). Dále se uvádí hlavní zdroje energetické biomasy a požadavky na vhodné energetické plodiny. Jako plodiny vhodné pro produkci energetické biomasy jsou uvedeny obilniny, olejnaté a cukernaté rostliny, byliny, traviny a rychle rostoucí dřeviny. Mezi perspektivní energetické plodiny řadíme především víceleté plodiny z důvo
  • Tento článek popisuje různé technické a ekonomické aspekty rozvoje pěstování a využití biomasy pro energetické účely. Na úvod se dává obecná charakteristika biomasy jako zdroje energie a zdůvodňuje se tvrzení, že biomasa rostlin je důležitým obnovitelným zdrojem surovin a energie. Dále se uvádí základní parametry a způsoby energetického využití biomasy. Uvádí se popis tři základních způsobů získání energie z biomasy - 1) přímé spalování; 2) termická pyrolýza a 3) anaerobní fermentace. Dává se srovnávací charakteristika dvou základních skupin technologií pro energetické zpracování biomasy: takzvané %22suché%22 a %22mokré%22 technologie (požadována vlhkost biomasy méně nebo více než 50 %). Dále se uvádí hlavní zdroje energetické biomasy a požadavky na vhodné energetické plodiny. Jako plodiny vhodné pro produkci energetické biomasy jsou uvedeny obilniny, olejnaté a cukernaté rostliny, byliny, traviny a rychle rostoucí dřeviny. Mezi perspektivní energetické plodiny řadíme především víceleté plodiny z důvo (cs)
  • This paper describes the different technical and economical aspects of growing and use of biomass for energetic purposes. Common characteristic of biomass as an energy source is described in preface. Three basis methods of energy obtaining from biomass - 1) direct burning; 2) thermal pyrolysis; 3) aerobic fermentation are described. Two groups of technologies for biomass utilization are described: so called ''dry” and ''wet” technologies (the moisture less or more than 50 %). The next part describes main source of energy biomass and requirements on suitable energy crops. As energetic crops there are suitable cereals, oil and sugar plants, herbs, grasses and fast growing woods. Advantage of the cultivation and harvest of energy crops is highly technological potency and possibility to use of ordinary agricultural techniques. In conclusion there are described economical aspects of biomass production and use for energy purposes. (en)
Title
  • Biomasa - obnovitelný zdroj energie
  • Biomasa - obnovitelný zdroj energie (cs)
  • Biomass - renewable source of energy (en)
skos:prefLabel
  • Biomasa - obnovitelný zdroj energie
  • Biomasa - obnovitelný zdroj energie (cs)
  • Biomass - renewable source of energy (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/06:1463!RIV07-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 2
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700601)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 467075
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/06:1463
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • biomass for energy, biofuel production, energetic crops, agricultural technologies (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A4C90E400CE1]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • New Energy - magazin strategie, trendů a politiky
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Usťak, Sergej
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1802-1603
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software