About: Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • At present there are 18 species of minor cereals and pseudocereals in the Czech Republic and Europe too. The list states following species - einkom, emrner, spelt, naked barley and oat, semi-perennial rye, sorghum, millet, foxtail millet, bamyard millet,crabgrass, common buckwheat and tartary buckwheat. Hulled wheats are suitable crops for developing new high quality products. In comparison with other cereals they have much higher content of protein and microelements mainly zinc and iron, and some of Bvitamins. Naked oat is an excellent source of quality fat. Its content is 2 to 4 times higher compared with other cereals and the biggest part is unsaturated fatty acids. Naked oat is also a great source of easily soluble fibre (beta-glucans). Nutritional value of buckwheat is notable for its high quality proteins mainly balanced composition of amino acids. Amount of lysine is 4 times higher than in other cereals. Valuable is content of vitamin Bl (thiamin), B2 (riboflavin), B6, niacin, vitamin E and (en)
  • V současnosti je v seznamu minoritních plodin pro Evropu a ČR uvedeno 18 druhů, mezi nimi jsou tyto: jednozrnka, dvouzrnka, špalda, nahý oves a ječmen, křibice, čirok, proso, bér, ježatka, rosička, pohanka setá a tatarská. Pluchaté pšenice jsou vhodné pro přípravu vysoce kvalitních potravin. V porovnání s jinými obilninami mají vyšší obsah bílkovin a mikroelementů, hlavně Zn a Fe, a některé vitaminy z B skupiny. Nahý oves obsahuje 2-4-krát více tuků než jiné obilniny a z toho největší část tvoří nenasycené kyseliny. Nahý oves je také dobrý zdroj snadno rozpustné vlákniny (-glukanů). Nutriční kvalita pohanky je důležitá hlavně z hlediska vysokého obsahu bílkovin s vybalancovaným obsahem aminokyselin. Obsah lysinu je 4krát vyšší než u ostatních obilnin. Cenný je i obsah vitamínů skupiny B, E a C a kyseliny pantotenové. Mezi obilninami je proso významným zdrojem Fe, vitamínu B1 a B2 a karotenoidů
  • V současnosti je v seznamu minoritních plodin pro Evropu a ČR uvedeno 18 druhů, mezi nimi jsou tyto: jednozrnka, dvouzrnka, špalda, nahý oves a ječmen, křibice, čirok, proso, bér, ježatka, rosička, pohanka setá a tatarská. Pluchaté pšenice jsou vhodné pro přípravu vysoce kvalitních potravin. V porovnání s jinými obilninami mají vyšší obsah bílkovin a mikroelementů, hlavně Zn a Fe, a některé vitaminy z B skupiny. Nahý oves obsahuje 2-4-krát více tuků než jiné obilniny a z toho největší část tvoří nenasycené kyseliny. Nahý oves je také dobrý zdroj snadno rozpustné vlákniny (-glukanů). Nutriční kvalita pohanky je důležitá hlavně z hlediska vysokého obsahu bílkovin s vybalancovaným obsahem aminokyselin. Obsah lysinu je 4krát vyšší než u ostatních obilnin. Cenný je i obsah vitamínů skupiny B, E a C a kyseliny pantotenové. Mezi obilninami je proso významným zdrojem Fe, vitamínu B1 a B2 a karotenoidů (cs)
Title
  • Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin
  • Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin (cs)
  • Quality of minor crops and pseudocereals (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin
  • Kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin (cs)
  • Quality of minor crops and pseudocereals (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/03:#####678!RIV06-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 177;183
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QD0057)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 612960
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/03:#####678
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hulled wheats, hulless oat, buckwheat, proso millet, nutrition value (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0E4130035DBB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • VÚRV, Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • VÚRV, Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvalita rostlinné produkce: Současnost a perspektivy směrem k EU
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vaculová, Kateřina
  • Gabrovská, Dana
  • Michalová, Anna
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚRV, Praha
https://schema.org/isbn
  • 80-86555-22-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 76 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software